Ryd op for dine pårørendes skyld
SPONSORERET indhold

Dansk Marie Kondo konsulent: Hvordan ser dit hjem ud for dem, der skal rydde op efter dig?

Da Lykke Anholm mistede sin mor meget pludseligt, gik det op for hende, hvor vigtigt det er, at man løbende overvejer, hvad man efterlader sine pårørende, når man ikke er her mere. I dag arbejder hun som oprydningskonsulent og speaker.

Af:: Mette Andersen Foto: Getty Images
20. mar. 2019 | Bolig | ALT.dk

Danske Lykke Anholm vil gerne opfordre til, at vi tager stilling til vores ejendele og tænker over, hvad vi egentlig har i vores hjem. Hun har hjulpet mange klienter med at få ryddet op i deres sager, og hun oplever, at mange rigtig gerne vil, men ofte mangler tid til den grundige gennemgang.

Fælles for hendes klienter er den emotionelle reaktion. Når folk gennemgår deres ting, kommer følelserne op i dem, og samtidig frigiver det god energi at få styr på ting, som har fyldt meget og længe.

Vi har det med at fastlåse os selv i ufærdige situationer. Det er derfor, mange har en workout maskine i garagen eller har gemt noterne fra det medicinstudie, de aldrig færdiggjorde.

Lykke Anholm, oprydningskonsulent

Er du fastholdt i fortiden eller bange for fremtiden?

Marie Kondo siger: ”Enten er du fastholdt i fortiden eller bange for fremtiden.”  

Ifølge Lykke er oprydning en proces, der handler om at finde ind til kernen: Hvem er jeg?

Faktum er, at alt det, man aldrig fik færdiggjort, kommer op til overfladen: Bøger, man ikke fik læst og bøger, man aldrig fik skrevet. Studiet, man aldrig gjorde færdigt og ekskæresten, man aldrig kom over. Fotos, ting og minder...

Hun forklarer, at vi har det med at fastlåse os selv i ufærdige situationer. Det er derfor, mange har en workout maskine i garagen eller har gemt noterne fra det medicinstudie, de aldrig færdiggjorde.

LÆS OGSÅ: 52 ting du med fordel kan smide ud. Nu!

Ryd op - for alles skyld

Lykke har på egen krop oplevet smerten ved at rydde op efter et helt liv i en allerede svær situation, nemlig efter at have mistet sin mor meget pludseligt. Når hun fortæller om situationen, bliver det meget tydeligt, at det her ikke kun er noget, man skal gøre for sin egen skyld, men også for sine børns.

Det bliver meget flydende i situationen – hvor slutter de og hvor begynder du? Da min mor døde, var der så mange ting (breve osv.) som vi bare ikke skulle have set,” fortæller hun.

I september sidste år (2018, red.) mistede hun også sin far, men denne gang var der styr på mange flere ting, da de kort tid forinden havde brugt nogle dage på netop at gennemgå og tale om de svære ting. 

"Vi nåede at få talt om, hvad der var vigtigt for ham. Hvilke ting, han holdt særligt meget af og hvor, han gerne ville begraves. Og så havde han en lille bog liggende med alle sine passwords – hvilket kan lyde banalt, men det var en hjælp."

Forebyg søskendekonflikter

Vi kender alle historien om en familiesplid, der startede med en arv, der skulle fordeles. Derfor bør vi alle gøre vores til, at disse konflikter undgås. Lad være med at tænke: 'Det må de finde ud af'. Tag ansvar i stedet, lyder en klar opfordring fra Lykke.  

Lad os sige, der er flere børn i en familie – børnebørn og andre pårørende. Så vil der af gode grunde også være forskellige tilgange til oprydningen/arven. Der vil være minimalisten, der ikke vil have noget særligt, den, der gerne vil bruge tid på at rydde op som et led i sorgprocessen, den, som gerne vil gemme det hele og den, som bare gerne vil have noget ud af det – som fx penge. 

Ifølge Lykke er de fleste af os fra barns ben vant til at få det samme som vores søskende. Det er genetisk, at man foretrækker det sådan, og derfor er forfordeling af arv generelt en dårlig ide. Men vil du gerne gøre forskel på eksempelvis dine børn, så hav modet til at melde det ud, mens du er i live. Det samme gælder, hvis du ved, at en særlig ting vil gøre en bestemt person glad, så aftal det med dine pårørende - sig det højt.

Igen handler det om at tage ansvar og undgå at sætte andre i en svær situation.

Det handler ikke om at smide ud

Det smukke ved KonMari metoden er, at den rummer individualiteten, forklarer Lykke. Det er ikke en minimalistisk metode, som den ellers er blevet portrætteret i mange medier. Det er en misforståelse, at metoden handler om at smide ting ud. Den handler om at tage stilling. Om dig og dit forhold til, hvad du omgiver dig med. Hvis det giver dig glæde at have 200 bøger, 48 hatte eller 87 par sko, så er det DIN spark joy løsning.

Og så handler det i denne sammenhæng om at tænke lidt praktisk og tage ansvar for dem, man efterlader: ”I mit skab ligger en kasse med min søns navn på med alt det, han har brug for, den dag jeg dør.” fortæller hun.

IMG-1846.jpg

Her ses Lykke sammen med Marie Kondo.

Anbefalet til dig