Sorg – sådan håndterer du den svære følelse

Sorgen kan ramme os i alle livsfaser og komme til udtryk på mange forskellige måder. Her på ALT.dk har vi samlet fortællinger fra en masse modige mennesker, der fortæller om nogle af de sværeste kampe i deres liv. Nogle har mistet børn eller deres livs kærlighed. Andre er blevet såret af deres veninder, familiemedlemmer og kærester. 

Læs med her, hvis du har brug for gode råd eller andre historier at spejle dig i, så du bedre kan håndtere din sorg.

Læs mere

Sorg kan føles uoverskuelig og helt ubærlig, men den er svær at undgå et helt liv.

Det er de mange artikler her på siden med til at tydeliggøre - og forhåbentlig er der en historie eller to iblandt, som du kan drage nytte af.

Rigtig god læselyst.

At miste en forælder i en ung alder

Sorgen op til og efter at have mistet er to meget forskellige processer. Det fortæller skuespiller Andreas Jessen, som mistede sin far til kræft som 24-årig, i dette ærlige interview. Hans vigtigste budskab til andre i samme situation er er få taget de svære samtaler, før det er for sent.

ALT for damernes chefredaktør, Tina Nikolaisen, kan også tale med om den svære sorg. Hun mistede sin mor i en trafikulykke, da hun var blot 14 år gammel, og hendes sorgreaktion var ”at blive stærk”.

– At miste sin mor er ikke noget, man som sådan kommer over. Savnet bliver mindre over tid, men der er ingen tvivl om, at sorgen føles intenst, når den på forskellige tidspunkter af livet dukker op til overfladen igen, fortæller hun blandt andet i dette interview.

At miste sin mor

Ligesom Tina Nikolaisen oplevede Pernille, hvordan barndomsminder og gode råd forsvandt fra hendes liv, da hendes mor gik bort. Sorgen overrumplede hende en dag midt i Netto, da hun var gravid med sit tredje barn, og det for alvor gik op for hende, at hendes mor aldrig kommer tilbage.

- Jeg blev overmandet af total håbløshed og følte mig ensom, fordi min mor manglede, fortæller hun blandt andet i dette interview.

Og den følelse kan en læser fra Hjemmet nikke genkendende til. I dette læserbrev forklarer hun, hvordan hendes mors død føles komplet meningsløs, og hvordan hun dagligt savner hende. Hun beder derfor Hjemmets brevkasseredaktør, Vibeke Dorph, om et godt råd til at forlige sig med moderens død.

At miste et barn

Én ting er at miste en forælder – noget andet er at miste et barn. Uanset om det er under fødslengraviditeten eller senere i livet, er der noget særligt ubærligt og unaturligt over at miste et barn.

For journalist Anders Legarth Schmidt, der mistede sin 6-årige datter, Ellen, til kræft, blev løb en altafgørende måde at komme igennem sorgen på.

- Da Ellen dør, er det op til mig at finde en måde at leve videre på. Løbet blev min overlevelsesstrategi. Når jeg løb, følte jeg en frihed fra alle de sorte tanker, jeg havde haft i de to år, hun var syg. Al sorgen og smerten. Når jeg løb, var pulsen høj, og fødderne bevægede sig selv. Når jeg løb, blev det på en måde nemmere at håndtere døden, fortæller han i dette interview.

Og så er der selvfølgelig sorgen over slet ikke at kunne få børn. Den fortæller komiker Audrey Castañeda om i et interview med Hendes Verden.

- Hvordan skulle jeg fortælle en mand, at vi ikke skulle have børn? Det gjorde mig nærmest angst for kærligheden, siger hun blandt andet.

At miste en søskende

Da Pernilles lillebror blev ramt af et tog og døde en nat i august, ændrede hendes liv sig for altid. Hun husker tiden efter hans død som ”et helvede”, og hendes lillebror kan stadig fylde så meget i tilværelsen, at verden bliver sort.

– Når jeg er i mørket, kan jeg ikke være i min egen krop og vil helst bare sove, så smerten går væk. Men jeg har lært, at der kommer gode dage igen, og efterhånden kommer de ret hurtigt igen, fortæller hun i dette interview.

Kulturminister Mette Bock var bare ni år gammel, da hun så sin lillesøster blive dræbt i en bilulykke.

- Jeg havde indtil da haft en bekymringsfri barndom, og jeg troede, at ulykker var noget, der skete for andre. Men for første gang i mit liv følte jeg, at jeg mistede sikkerheden. Det var meget dramatisk, og jeg ved, at livet kan være slut i morgen, fortæller hun her.

At miste en kærlighed

For Anna og Thomas var det netop, hvad der skete. De nåede nærmest kun lige at blive forelsket, gravide og gift, før Anna mistede Thomas igen. I dette interview fortæller hun den hjerteskærende historie om en kærlighed, der varede alt for kort.

Sorgen viser imidlertid ikke kun sit ansigt ved dødsfald. Den kan også skyldes et brud i et parforhold og følelsen af at miste sit livs kærlighed. Der er nemlig gode grunde til, at dit knuste hjerte kan føles, som om det gør fysisk ondt, fortæller eksperterne i denne artikel.

Læge Thomas Emil Christensen kommer også godt omkring sorg i dette interview, hvor han forklarer, hvad "knust hjerte-syndrom" betyder, og hvad det kan få af konsekvenser.

At tale om sorg med venner og pårørende

Det kan være ekstremt svært at vide, hvordan man skal tale om sorg – selv blandt gode venner og familiemedlemmer. Det slog komiker Heino Hansen blandt andet fast i en statusopdatering på Facebook i 2016, hvor han beskrev, hvordan han oplevede, at hans venner og kollegaer havde svært ved vide, hvilket ben de skulle stå på, da hans mor døde.

"Lad mig starte med at slå fast: Det ENESTE du kan gøre forkert, er ikke at gøre noget. Folk er så bange for at få sagt eller gjort noget forkert, men jeg tror virkelig at jeg taler på mange pårørendes vegne når jeg siger: Vi vil gerne tale om det, vi vil gerne modtage én ekstra sms, vi vil gerne ringes til. Måske svarer vi ikke, men beskeden, opkaldet, krammet eller kaffe-invitationen er i allerhøjeste grad noteret - og det varmer mere end I nogensinde forestiller jer", skrev komikeren blandt andet og nedfældede derefter seks konkrete råd til, hvordan man som ven til en pårørende bedre kan håndtere sin rolle.

Budskabet om, at man for alt i verden skal huske at tale om det, når nogen går bort, går igen i denne artikel, hvor journalist Cille Lewinsky taler med sin barndomsveninde Maya, der mistede sin far som ung.

- Jeg modtog også beskeder fra nogen fra folkeskolen, jeg ikke talte med længere, men jeg tænkte bare ”hatten af for, at du skriver til mig”. Man skal vide, at selvom det kan være svært at skrive, så betyder det virkelig meget. Selv hvis der går lang tid, og man i flere måneder har overvejet at skrive, er det aldrig en dårlig idé at gøre det. Man kan ikke skrive noget, der ikke er okay, så længe det kommer fra hjertet, siger Maya blandt andet i interviewet.

Men samtale og dialog er ikke det eneste redskab, du kan bruge, for at håndtere sorgen. Da Inga blev alene efter 61 års ægteskab, besluttede hun sig nemlig for at ”skrive sig gennem sorgen”, ligesom der findes mange andre måder at mindes de mistede på. I denne artikel får du 7 bud på små ritualer og handlinger, der kan hjælpe dig med at bearbejde sorgen, så hverdagen kan blive lidt lettere.