Plads til gæster: Råt og enkelt
SPONSORERET indhold

Plads til gæster: Råt og enkelt

Fredrik og Poffa Ekman har indrettet deres nybyggede sommerhus på Gotland i en skøn, simpel og rå stil. Her er plads til overnattende gæster, og man behøver ikke at tage skoene af, når man går indenfor.

Af: Maria Malmstöm Foto: Karin Bjorkquist/Living Inside
24. okt. 2015 | Bolig | BoligLivHVEM: Fredrik og Poffa Ekman og deres lille søn, John. Parret driver Själsö Bageri i Visby sammen med nogle venner
HVAD: Sommerhus med grundplan på 100 kvadratmeter
HVOR: På Gotland i Sverige

Da Poffa og Fredrik besluttede at få et sommerhus på Gotland, havde de to krav. Grunden skulle ligge tæt på hovedbyen Visby og i nærheden af havet. En af Fredriks surf-venner fortalte om en grund lige nord for Visby, men da parret tog derud for at se den, var det en grå, blæsende vinterdag.

– Jeg var allerede negativ fra begyndelsen og ville dårligt nok stige ud af bilen for at kigge, fortæller Poffa om grunden, der var lang og smal og uden hegn ind til naboerne. Men både Poffa og Fredrik er nysgerrige, eventyrlystne mennesker, og grunden levede op til deres krav om at være tæt på byen og stranden. Så hvorfor ikke kaste sig ud i det?

LÆS OGSÅ: Arne Jacobsen klassikere: Dansk design, når det er bedst

Behold skoene på
Parret ønskede sig et nyt stenhus med gammeldags karakter til en rimelig pris. De fik hjælp af en arkitekt, og resultatet er et hjem med plads til familie og venner. Der hersker en stemning af, at her behøver man ikke at tage skoene af, når man går ind. Murene er pudsede både ude og inde, her er betongulv, og vinduerne er genbrug. I midten af huset ligger det lille køkken indrammet af tre vægge beklædt med hvide fliser i åben forbindelse med spiseafdeling og dagligsstue. Herfra er der udsigt til terrassen med poolen og havet foran. Poffa og Fredrik har en afslappet indstilling til indretning og er villige til at gøre meget selv. F.eks. har de sat tre Ikea-skabe sammen og sat hjul under i stedet for at investere i en dyr køkkenø. De rå pudsede vægge og betongulvet er også enkle løsninger, som giver en flot kontrast til møblerne. Og de hvide fliser med sort fugemasse sammen med de sorte køkkenlåger er en stil, der vil holde længe.

Træerne blev skånet
Fredrik havde en drøm om at kunne stå på skateboard rundt om køkkenøen, gennem stuen og direkte ud til en skateboardrampe udenfor. Det fik han, men rampen er nu erstattet af en pool. Men hvorfor have en pool, når stranden ligger så tæt på?

– Fordi det er så skønt at kunne invitere folk og bare slappe af her. Alt, hvad man behøver, er lige ved hånden, og man kan være i fred for de mange mennesker på stranden, forklarer Poffa.
Betongulvet indenfor fortsætter udenfor, hvor der ligger en dejlig stor terrasse med plads til et langbord og behagelige siddepladser. Et par fyrretræer, der stod på grunden fra starten, er blevet skånet og har fået lov til at gro videre igennem huller i terrassegulvet.

– Jeg var fast besluttet på, at fyrretræerne skulle blive, så huset ikke ligner et spritnyt byggeprojekt, siger Poffa om træerne, der får huset til at se hyggeligt og beboet ud.
Det lille køkken ligger som en kasse med tre sider i midten af huset mellem entreen og spisestuen. Stilen er klassisk med sorte skabe fra Ikea og hvide fliser. Emhætten er fra Ikea.

 

TIP
Parret har selv bygget køkkenøen af tre Ikeakøkkenskabe, som de har beklædt med metalplader og sat på hjul.Et kig fra første sal ned i køkkenalrummet. Ligesom udenfor står her et langbord med plads til gæster. De rå pudsede vægge og betongulvet er enkle løsninger, som giver en flot kontrast til parrets hyggelige, bløde møbler.


Grebene af læder på kogeøen har Poffa lavet. Det var nemt og billigere end at købe dem færdige.

LÆS OGSÅ: De bedste indretningstips fra Frederikke Aagaard


Loungemøbler står klar til et hvil ved hegnet. De er fra Brafab.


Der er god plads til familie og venner på terrassen, for her er indrettet med et langbord, en gammel kirkebænk og fire fletstole fra Ilva. Hvor der nu er pool, lå der før en skateboardrampe, så  Fredrik kunne stå på skateboard rundt om køkkenøen, gennem stuen og direkte udenfor.


De gamle metalskabe stammer fra Fredriks tidligere arbejde. Til højre anes døren til badeværelset, til venstre døren til børneværelset.


Et kig fra entreen. Her mødes de dominerende materialer i huset, beton, metal, fliser, hvidmalede trælofter og pudsede vægge på smukkeste vis. Bag flisevæggen gemmer køkken og bad sig.

TIP
Blød det industrielle materialevalg op med bløde møbler, masser af puder, træ og varme farver som den røde sofa i baggrunden.


I det hyggelige åbne rum på førstesalen står to senge klar til overnattende gæster.

IDE
Hæng hvide forhæng op foran gæstesengene i sommerhuset, hvis de står i et åbent rum.

LÆS OGSÅ: Kom indenfor i Jane Kønigs smukke bolig


Huset er nyt, men bygget med gamle genbrugsvinduer. Lignende lyskæde fås hos Frk. Mage.


Der er en fin kontrast mellem de rå vægge og den lidt romantiske indretning i Fredrik og Poffas soveværelse. Kommoden er et loppefund, mens himmelsengen er købt i Ikea. Garderobestativet er fra granit.com

► SE OGSÅ: Rå og hyggelig loftstil
► SE OGSÅ: Luftigt rækkehus: Farverig oase
► SE OGSÅ: Cool og klassisk villalejlighed

Anbefalet til dig