Vitrineskab med flet DIY

Foto: Christina Kayser O. Find et gammelt vitrineskab, og giv det nyt liv med maling og fransk flet.

Vitrineskab med fransk flet: Sådan laver du det selv

Vi elsker genbrugsmøbler og glæden bliver endnu større, når de kan formes til noget smukkere og bedre. Se her, hvordan et gammelt gulligt vitrineskab er forvandlet til et smukt og personligt møbel. Udgangspunktet behøver nemlig ikke være kønt, for at resultatet bliver det.

I 1970’erne og 1980’erne blev der i flæng fremstillet danske vitrineskabe i fyrretræ, og de skabe som har overlevet de seneste årtiers anti-fyrretræsbølge er ofte at finde billigt til salg på dba.dk og andre online markedspladser. 

Kend det på glasset

Vitrineskabet har været et kendt møbel i århundreder, men har de seneste år fået en opblomstring. Skabets særlige kendetegn er låger med glasruder. Det er også netop glasset, som har givet vitrinen sit navn. Ordet vitrine er nemlig afledt af det latinske ord vitrum, som betyder glas.

Vitrineskabet er købt på DBA til 675 kr.
Vitrineskabet er købt på DBA til 675 kr.

Sådan laver du et vitrineskab med flet

Trin for trin:

Det skal du bruge:

 • Et gammelt vitrineskab
 • Træmaling og grunder
 • Rørflet på metermål
 • Hæftepistol og saks
 • Målebånd
 • Sandpapir
 • Sprossepensel
 • Flad bred pensel
 • Eventuelt nye greb
 • Skruetrækker

VIGTIGT!

Tjek hvilken overfladebehandling skabet har. Hvis det er bejdset, skal det først renses af med trærens og males med spærregrunder, også kaldet hæftegrunder, inden du maler med træmaling. Er træet derimod lakeret eller malet før, kan en let slibning være en god ide, så malingen fæstner bedre. Er det behandlet, kan du gå direkte i gang med træmalingen.

Sådan gør du:

1. Start med at fjerne de greb, som sidder på skabet. Tag eventuelt lågerne af, inden du maler, hvis du synes at det er nemmere. Vi har malet dem, imens de sad på skabet. Mal hele skabet med en god træmaling og gode pensler. Slib eventuelt let med sandpapir først, hvis skabet er malet før. Er det behandlet med voks eller bejdset, så få råd i din lokale malerforretning til hvilken grunder, du skal bruge. Skabet her er malet to gange med træmaling.

2. Lad det færdigmalede skab hærde i en uge med åbne låger og skuffer. Puds glasset godt, for når flettet er sat på, kan du ikke længere pudse indvendigt.

3. Mål op til flet, og klip det ud i rette størrelse. Beregn ca. 3-5 cm kant hele vejen rundt. Skyd det fast på indersiden af lågerne med en hæftepistol. Sæt en hæfteklamme for ca. hver 5. centimeter. Sæt de gamle eller nye greb på.

Denne flet er fra TM Materialer, og der er brugt 5,5 meter med en rullebredde på 45 cm. Prisen pr. meter er 245 kr.
Denne flet er fra TM Materialer, og der er brugt 5,5 meter med en rullebredde på 45 cm. Prisen pr. meter er 245 kr.

6.jpg

Tip

Sæt eventuelt fletstykket fast med et stykke malertape i top og bund, inden du skyder det fast med hæfteklammer. Så har du bedre styr på det.

7.jpg

Sørg for at holde fletstykket stramt og udstrakt, når du skyder det fast på lågerne. Når du har været hele vejen rundt, kan du gå efter med en saks og klippe eventuelle strittende snore i siderne af, så kanten bliver pæn.

Tip

Vi har ikke tapet ruderne ind med malertape, men blot brugt en god sprossepensel. De steder hvor der kom lidt maling på ruderne, har vi blot kradset det af, da det var tørt.

Sæt nye greb på vitrineskabet.

Sæt nye greb på

Ved at sætte nye greb på, kan du hurtigt og nemt ændre udtrykket på skabet, så det passer ind i den øvrige indretning. Grebene her i egetræ koster 25 kr. stykket hos træknopper. dk, som har et stort udvalg af greb, knopper og håndtag i mange træsorter og former.

Tip

Mange af de gamle fyrretræsvitriner fra 1970'erne har også glasruder i siderne. For at komme til at skyde flet på der, kan det være en fordel at hylderne kan tages ud.

Skabet er fyldt med skønne rejse- og loppefund i glas og keramik med smuk glasur samt et par nye køb som vin- og vandglas fra Ikea og en lys keramikskål med blå penselstrøg fra Workaday.

Skabet er fyldt med skønne rejse- og loppefund i glas og keramik med smuk glasur samt et par nye køb som vin- og vandglas fra Ikea og en lys keramikskål med blå penselstrøg fra Workaday. Den store lyse skål med blå prikker er af keramiker Merete Rasmussen fra Ærø.

Skabet er malet i farven Calm Nude fra Flügger, som giver skabet et blødt og lidt vintageagtigt look sammen med anaturflet.

Skabet er malet i farven Calm Nude fra Flügger, som giver skabet et blødt og lidt vintageagtigt look sammen med anaturflet.

Det runde egetræsbord er vintage fra 1950’erne og stolene er Børge Mogensens Folkestol med papirflet. Vasen er fra Idémøbler og kanden er vintage.
Det runde egetræsbord er vintage fra 1950’erne og stolene er Børge Mogensens Folkestol med papirflet. Vasen er fra Idémøbler og kanden er vintage.
Se, hvad vi ellers skriver om: DIY, Boligindretning og Ide og inspiration

610x200_woordy_knap2.jpeg