læs alt om:

Risretter

mere om Risretter
Henter...

Kend dine ris

Basmatiris er langkornede ris med en god og fyldig smag fra Indien. De kan blive let klistrede, når de koges. Kogetid: ca. 20 min.

 

Jasminris (thai- og kinaris) er et lille, slankt riskorn med en blomsteragtig duft og smag. De klistrer let ved kogning og er derfor nemme at spise med pinde.

Kogetid: 15-20 min.

 

Sorte ris dyrkes i f.eks. Podalen og Piemonte i Italien. Den sorte farve får risene fra et pigment

i jorden. Kun den yderste del af skallen fjernes, så de hele kim og skaldele bevares. Risene har fyldig smag og et højt indhold af kostfibre. De er gode i salater og til løse ris. Kogetid: 40 min.

 

Vilde ris (uden for skeen) er slet ikke ”rigtige” ris, men en græsart. Kornene er omgivet af en sort kappe, som brister under kogningen, så den hvide frøkerne kommer til syne. Anvendes til salater og løse ris. Kogetid: 35-40 min.

 

Røde ris kommer bl.a. fra Arles i Frankrig og andre steder, hvor jordbunden giver den rødlige farve. Kernen er hvid. Risene har en let nøddeagtig smag og er gode i salater. Smager

også fint som alm.

løse ris. Kogetid: ca. 30 min.

 

Parboiled ris er en hård ristype, som koges under tryk, så næringsstofferne fra skallerne presses ind i riskornene. Næringsværdien er derfor høj (jern og vitaminer). Gode til løse ris. Kogetid: kun ca. 10 min.

 

Sushi-ris er buttede, polerede ris fra Japan. De giver den rette klistrede konsistens til sushi (grødris kan evt. bruges i stedet). Risene skylles i flere hold koldt vand, inden de koges, så de stadig har ”bid”. De afkøles og blandes med riseddike, sukker og salt, inden de anvendes til sushi. Kogetid: ca. 40 min.

Grødris er buttede ris med stort indhold af stivelse. De koger nemt ud og bruges derfor til grød. Kogetid: 30-40 min.