Hvilken løbetype er du?
Løber du på tid, har du en fast løbepartner, der motiverer dig, eller følger du et af damebladenes løbeprogrammer for at holde dig i form? Det kan være afgørende for din motivation at vide, præcis hvilken type løber, du er.
− Det er vigtigt at gøre dig klart, hvilken løbetype du er og så acceptere det. Løb er noget, du gør i fritiden og overordnet set skal løb være et frirum: Der, hvor du samler energi – om ikke andet, så mentalt, siger Jacob Juul Gliese fra løbeklubben Running26, der selv har erfaringer med, hvor vigtig det er at acceptere sin løbetype. Han har tidligere dyrket løb på eliteplan, men har efter at have lagt løbekarrieren på hylden, måtte acceptere, at han ikke længere fandt glæde ved at løbe lange distancer eller konkurrere på tid. Nu løber han, fordi han elsker det.
− For nogle er løb at bevæge sig udenfor sin komfortzone, og hvis du har det sådan, er det i endnu højere grad, at du definerer overfor dig selv, hvilken type du er, siger eksperten, der mener, at alle kan finde glæde ved at løbe.
− Hvis du giver løbet en chance og giver det tre-seks uger, hvor du kommer ind i et flow af lykkefølelse, så finder du glæden ved det. Det er den sportsgren, der er mest convenient. Det kræver ikke andet end et par sko.
Jacob Juul Giese deler løbere ind i fem typer. Vi har bedt ham definere, hvad der er kendetegnende ved hver af dem. Hvilken type er du?
Læs også: 9 tips til at blive en hurtigere løber
Er du konkurrenceløber?
− Er du konkurrenceløber, bliver du motiveret af at sætte dig nogle mål og opnå dem. Som konkurrenceløber træner du målrettet efter dine målsætninger, hvad enten det er at gennemføre et maraton eller at slå din egen personlige rekord. Selv om du bare er helt almindelig motionsløber, kan du godt have det her konkurrencegen i dig. Du er altid frisk på en udfordring fra vennerne, og det der motiverer dig, er konkurrencemomentet.
Sådan træner konkurrenceløberen
− Er du konkurrenceløber skal du have et træningsprogram, der er så individualiseret som overhovedet muligt. Så ved du, at det ikke er et generelt program fra nettet, men et personligt løbeprogram der fortæller dig, hvad du skal hver eneste dag. Du elsker at følge programmet til punkt og prikke, så du har ro i maven ved at vide, at du gør det helt rigtige for dig selv. Hvis du kommer til at skulke, har du det dårligt og har virkelig lyst til at indhente den forsømte træning. Derfor balancerer konkurrenceløberen også af og til på en skarp knivsæg. Du risikerer at få en skade, for du lytter ikke til din krop – du lytter til dit træningsprogram.
Er du passionsløber?
− Du elsker at løbe, for det giver dig følelsen af velvære og overskud. Du løber ikke på tid, men nyder bare, at du kan løbe. Du får det godt med sig selv, nyder, hvor fantastisk du har det bagefter, og om aftenen smager rødvinen endnu bedre. Du har ingen konkrete mål med din træning. Måske deltager du i nogle motionsløb i ny og næ, men det er mest fordi, du synes, det er sjovt. Løbeturen bruger du som et frikvarter i hverdagen, og du føler ikke, du kan leve uden det frirum, løbeturen giver.
Sådan træner passionsløberen
− Du har ikke brug for retningslinjer og har lyst til at komme ud og løbe hver dag for at få afreageret. Du løber efter hvordan kroppen har det fra dag til dag, hvilket der kan være kæmpe forskel på alt efter, hvordan du har spist og sovet, om der er lidt sygdom i kroppen, og om du er stresset.
Læs også: Løb uden om skaderne
Er du en social løber?
− Du bliver motiveret af at være sammen med andre. Du nyder at løbe i store grupper og kan lide at møde op i en løbeklub flere gange om ugen, hvor der er en masse andre mennesker, du kan snakke og hygge dig med. Hvis du løber i en gruppe sammen med dine venner eller veninder, og de begynder at falde fra, så har du også svært ved selv at fastholde motivationen. Den sociale løber er en, der skal have nogen at løbe sammen med, så I kan holde hinanden i ørene og ikke skulker fra træning.
Sådan træner den sociale løber
− Du løber det, de andre løber. Hvis de andre har lagt nogle planer, så er du med på det, for det vigtigste er bare at bruge tid sammen og have det sjovt. I kan selvfølgelig have et fælles mål – måske træner I op til et halvmaraton og løber efter det samme løbeprogram.
Læs også: Hvis skaden er sket - hvad gør du så?
Er du en sundhedsløber?
− Det typisk kvinder, der er sundhedsløbere. Du løber, fordi det er sjovt, og det er en dejlig let måde at få noget motion på: Man behøver ikke at tage et bestemt sted hen først for at gøre det, man kan bare lige gå ud af sin egen hoveddør. Du har egentlig ikke nogen speciel passion for løb, alligevel træner du to-tre gange om ugen, fordi det er vejen til en sund krop og livsstil. Du har ikke nogen konkrete mål ud over at være i balance med dig selv fysisk og mentalt.
Sådan træner sundhedsløberen
− Sundhedsløberen læser typisk blade som ALT for damerne og FIT Living. Du ser på, hvad der skal til for at have en sund krop. Du følger typisk et af de løbeprogrammer, du finder i damebladene, og som kan være rigtig gode til den type løber. Så ved du, at hvis følger programmet, holder du kroppen sund, får faste balder, eller hvad det nu er, du vil opnå.
Læs også: Gå dig i form på 4 uger
Er du en energiforbrænder?
− Du løber for at smide de overflødige kilo eller holde kropsvægten nede. Målet er det, du ser på din badevægt. Du vil gerne forbrænde så meget energi som muligt og tager måske også nogle maverulninger og armbøjninger undervejs eller bagefter. Er du denne type, tænker du sikkert også meget over, hvad du spiser.
Sådan træner energiforbrænderen
− Du søger typisk alternative øvelser, du kan komme ind i din træning, der gør, at du kan forbrænde optimalt. For eksempel kan energiforbrænderen finde på at løbe med håndvægte for at bruge mere energi. Du er en løber, der sætter dig ind i, hvad er det sidste nye inden for topforbrænding og tit er træningen kombineret med et ernæringsprogram.
Læs også: Alt om ALT for damernes kvindeløb