
Marlene var træt og havde problemer med fordøjelsen - så ændrede hun dette i sin kost
Pludselig bliver de nævnt her, der og alle vegne, de ultraforarbejdede fødevarer. Men hvad er de egentlig for noget? Og hvor opmærksomme skal vi være på dem? Få eksperternes forklaring og læs, hvor stor effekt Marlene fik ud af at skære dem ud af sin kost.
Hver dag går vi forbi dem på hylderne i supermarkedet. Og hver dag spiser langt de fleste af os nogle af dem. De ultraforarbejdede fødevarer.
Dem, som lige nu bliver sat under lup af sundhedseksperterne, fordi de kan være med til, at vi udvikler en række livsstilssygdomme, bl.a. fordi de indeholder store mængder af sukker, salt og fedt.
Men hvad betyder ultraforarbejdet? Og hvilke fødevarer dækker navnet over? Ultraforarbejdede fødevarer er fødevarer, som er industrielt fremstillet og ofte indeholder farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Altså fødevarer lavet med processer, du ikke selv kunne lave hjemme i køkkenet og fyldt med ingredienser, som du ikke har i køkkenskufferne.
Det kan
være kødpålæg, leverpostej,
morgenmadsprodukter,
frugtyoghurt, færdigretter,
energibarer, chips, sodavand,
kiks og industriproducerede
kager.
"Ultraforarbejdede fødevarer er alle sammen grundlæggende baseret på noget, vi kender – for eksempel et korn eller en grøntsag. Men strukturen af fødevaren er ofte ændret markant."
"Råvarerne bliver bearbejdet på en
måde, så de ofte er findelt i
ekstrem grad, og ofte tager
man protein fra en råvarer og
stivelse fra en anden og sætter det sammen til noget nyt.
Og fordi man ændrer i fødevarernes struktur, ændrer
man også måden, hvorpå de
fungerer i vores fordøjelse," forklarer Anja Olsen, der er
professor i livsstil og kræft
og gruppeleder ved Kræftens
Bekæmpelses Center for
Kræftforskning.
Og netop det, at fødevarerne fungerer på en anden måde end den naturlige i vores krop, gør ikke noget godt for sundheden.
"Nogle teorier går på, at fødevarerne fordøjes hurtigere i fordøjelseskanalerne, så fiberkomponenterne, som er sunde for os, ikke når tyktarmen. Dermed får de gode bakterier i tarmen ikke de stoffer, som de skal bruge til at lave de stoffer, der er vigtige for vores sundhed," siger Anja Olsen.
Hun fortæller, at der findes
studier, der viser, at personer med et højt indtag af denne
type fødevarer har en forhøjet
risiko for mange sygdomme
blandt andet type 2-diabetes,
nedsat nyrefunktion og fedtophobning i leveren.
Slut med maveproblemer
56-årige Marlene Sommer er
en af dem, der er begyndt at spise mindre ultraforarbejdet
mad. Hun
har en baggrund som
ernæringsog husholdningsøkonom
og har tidligere opfattet sin kost
som generelt
sund, men et
nærmere tjek
fik hende til at
ændre holdning.
"Jeg har haft problemer med maven og fordøjelsen i mange, mange år, så jeg har spist afføringsspiller hver eneste dag i 13 år. Jeg var træt og uoplagt og havde svært ved at koncentrere mig."
"I sommeren 2024 udviklede symptomerne sig drastisk, og jeg
blev virkelig dårlig. Jeg havde
nærmest hele tiden ondt i
maven og dårlig fordøjelse, og
jeg følte ikke, der var hjælp at
hente i det etablerede sundhedsvæsen," siger Marlene,
hvis kost i dag består af 90
procent ikke-ultraforarbejdede fødevarer.
Hun henvendte sig til Cammilla Hansen, der er uddannet i funktionel medicin, og
tog en række laboratorietests.
De viste, at Marlene led af kronisk betændelse i tarmen og dårlig leverfunktion, havde for lidt mavesyre, var dårlig til at omsætte fedt samt havde skadelige bakterier i kroppen, streptokokker og parasit i tyktarmen.
I samråd
med Cammilla Hansen blev
der herefter lagt en plan, som
bl.a. betød, at Marlene støvsugede skabene for ultraforarbejdede fødevarer.
Marlene har nu spist efter den nye diæt i snart et halvt år. Den består primært af fisk, kylling, økologiske grøntsager, olivenolie og rapsolie samt gammeldags kærnet smør. Derudover fuldkornsris, kartofler, æg, hjemmebagt glutenfrit brød, gedeost og fåreost og økologisk frugt.
Der findes stadig enkelte færdiglavede produkter samt mad på dåse hos Marlene, blot i mindre mængder. Det kan være en creme fraiche, som hun rører med citron og kryddersalt som dressing, torskerogn, tun og riskiks med mørk chokolade.
Hun drikker også risdrik
i kaffen hver morgen, fordi
det er et must for hende til at
starte dagen.
"Selvom det er ultraforarbejdet, er det okay, fordi det er så små mængder. Generelt kigger jeg efter naturlige ingredienser og vurderer hele tiden hvilke stoffer, der er harmløse. Men mit udgangspunkt er, at jeg ikke spiser noget, som jeg ikke ville kunne finde i min bedstemors køkken."
"Går
vi to til tre
generationer
tilbage, var de her ting slet
ikke i husholdningen, og det
er en god definition af, hvad
der er ultraforarbejdet."
Hold øje med sukkeret
Netop det råd er også Anja Olsens, når hun skal guide til, hvordan vi skal finde rundt i junglen af varer, når vi er på indkøb. Derudover anbefaler hun at tage et kig på ingredienslisten.
Er der et meget
stort indhold af f.eks. sukker,
er det højest sandsynligt
fordi, nogle producenter har
forsøgt at optimere fødevaren, så de trigger dig til at spise mere, end du normalt
ville gøre. En anden rettesnor
er mundfølelsen af de fødevarer, du vælger:
"Ultraforarbejdede fødevarer er designet til at være
nemme at spise på den måde,
at de nærmest kan synkes,
efter vi blot har tygget få
gange, men meget af vores
appetitregulering ligger i
tyggemodstanden. Vi spiser
automatisk mere, når ikke vi
får den her tyggemodstand
i produkterne," siger Anja
Olsen, der dog samtidig
lægger vægt på, at den megen
snak om de ultraforarbejdede
fødevarer ikke skal gøre os
madforskrækkede.
Når nogle typer rugbrød
for eksempel også går under
kategorien ultraforarbejdet
mad, fordi
det er tilsat
konserveringsmidler, så det
kan holde
sig, betyder
det ikke,
at vi skal
skære nationalspisen ud af vores kost.
"Tommelfingerreglen er, at man kan tage udgangspunkt i, om fødevaren er sund eller ej, og derfra kan man så kigge på, hvor forarbejdet den er i forhold til mængden af sukker, salt og fedt, de brugte forarbejdningsmetoder samt antallet af tilsætningsstoffer og E-numre."
"Problemet er så, at de findes i mange forskellige varianter, og det gør det svært for den almindelige for bruger at gennemskue, hvilke der er okay, og hvilke der ikke er."
"Vi skal dog på ingen måde
være bange for de her fødevarer, de er ikke giftige. Bekymringen kommer af, at vi ser en
udvikling i
hele verden,
hvor de
ultraforarbejdede
fødevarer
fylder mere
og mere i
vores kost,
og parallelt
ser vi en højere forekomst af
sygdomme," siger Anja Olsen
og tilføjer:
"Man kan holde sig for øje, at mange gerne vil sælge den her type varer med et sundhedsbudskab for eksempel et højt indhold af fibre i et morgenmadsprodukt, og det kan nemt være en stramning i forhold til virkeligheden."
"Og
så hold øje med indholdet af
sukker. Vi ved godt, at der er
sukker i kage og slik, men der fyldes også rigtig meget sukker i almindelige fødevarer."
Marlene er ikke i tvivl om,
at hun er på rette vej med sin
kostomlægning. Den tager
tid, men hun er tålmodig,
fordi hun kan mærke, at hun
har fået det så meget bedre.
"Nye tests har vist, at på få måneder er min parasit, den kroniske betændelse og streptokokker i tarmen stort set væk. Mavesyren er genoprettet, og omsætning og optagelse af fedt fungerer. Dertil er alle mine ledsmerter forsvundet, og jeg sover bedre om natten."
"Jeg har på mange
måder fået et nyt liv med
masser af energi og overskud. Det er ikke sket alene ved
en kostomlægning, det er
en kompleks plan i funktionel medicin, som har været
afgørende, men fundamentet
hviler på min kost," siger Marlene og tilføjer:
"Fordi jeg er begyndt at
spise naturlig kost, har jeg
givet hele mit fordøjelsessystem og mine tarme en
chance for at reetablere sig
selv. Jeg kommer ikke til at
vælge de ultraforarbejdede
fødevarer igen som en nem
løsning. Det her er den nye
vej for mig, og det er blevet en
naturlig del af, hvordan jeg
vælger at spise."