Marlene var træt og havde problemer med fordøjelsen - så ændrede hun dette i sin kost

Marlene var træt og havde problemer med fordøjelsen - så ændrede hun dette i sin kost

Pludselig bliver de nævnt her, der og alle vegne, de ultraforarbejdede fødevarer. Men hvad er de egentlig for noget? Og hvor opmærksomme skal vi være på dem? Få eksperternes forklaring og læs, hvor stor effekt Marlene fik ud af at skære dem ud af sin kost.

hjemmet logo farve

Hver dag går vi forbi dem på hylderne i supermarkedet. Og hver dag spiser langt de fleste af os nogle af dem. De ultraforarbejdede fødevarer. 

Dem, som lige nu bliver sat under lup af sundhedseksperterne, fordi de kan være med til, at vi udvikler en række livsstilssygdomme, bl.a. fordi de indeholder store mængder af sukker, salt og fedt.

Men hvad betyder ultraforarbejdet? Og hvilke fødevarer dækker navnet over? Ultraforarbejdede fødevarer er fødevarer, som er industrielt fremstillet og ofte indeholder farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Altså fødevarer lavet med processer, du ikke selv kunne lave hjemme i køkkenet og fyldt med ingredienser, som du ikke har i køkkenskufferne. 

Det kan være kødpålæg, leverpostej, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, færdigretter, energibarer, chips, sodavand, kiks og industriproducerede kager.

"Ultraforarbejdede fødevarer er alle sammen grundlæggende baseret på noget, vi kender – for eksempel et korn eller en grøntsag. Men strukturen af fødevaren er ofte ændret markant."

"Råvarerne bliver bearbejdet på en måde, så de ofte er findelt i ekstrem grad, og ofte tager man protein fra en råvarer og stivelse fra en anden og sætter det sammen til noget nyt. Og fordi man ændrer i fødevarernes struktur, ændrer man også måden, hvorpå de fungerer i vores fordøjelse," forklarer Anja Olsen, der er professor i livsstil og kræft og gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Og netop det, at fødevarerne fungerer på en anden måde end den naturlige i vores krop, gør ikke noget godt for sundheden. 

"Nogle teorier går på, at fødevarerne fordøjes hurtigere i fordøjelseskanalerne, så fiberkomponenterne, som er sunde for os, ikke når tyktarmen. Dermed får de gode bakterier i tarmen ikke de stoffer, som de skal bruge til at lave de stoffer, der er vigtige for vores sundhed," siger Anja Olsen. 

Hun fortæller, at der findes studier, der viser, at personer med et højt indtag af denne type fødevarer har en forhøjet risiko for mange sygdomme blandt andet type 2-diabetes, nedsat nyrefunktion og fedtophobning i leveren.

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Fænomenet dækker over produkter, der er industrielt fremstillede og ofte indeholder en lang række ingredienser som f.eks. farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler. Kort sagt: Varer som du ikke umiddelbart kan gå hjem og lave i dit køkken.

Slut med maveproblemer

56-årige Marlene Sommer er en af dem, der er begyndt at spise mindre ultraforarbejdet mad. Hun har en baggrund som ernæringsog husholdningsøkonom og har tidligere opfattet sin kost som generelt sund, men et nærmere tjek fik hende til at ændre holdning.

"Jeg har haft problemer med maven og fordøjelsen i mange, mange år, så jeg har spist afføringsspiller hver eneste dag i 13 år. Jeg var træt og uoplagt og havde svært ved at koncentrere mig."

"I sommeren 2024 udviklede symptomerne sig drastisk, og jeg blev virkelig dårlig. Jeg havde nærmest hele tiden ondt i maven og dårlig fordøjelse, og jeg følte ikke, der var hjælp at hente i det etablerede sundhedsvæsen," siger Marlene, hvis kost i dag består af 90 procent ikke-ultraforarbejdede fødevarer.

Hun henvendte sig til Cammilla Hansen, der er uddannet i funktionel medicin, og tog en række laboratorietests.

De viste, at Marlene led af kronisk betændelse i tarmen og dårlig leverfunktion, havde for lidt mavesyre, var dårlig til at omsætte fedt samt havde skadelige bakterier i kroppen, streptokokker og parasit i tyktarmen. 

I samråd med Cammilla Hansen blev der herefter lagt en plan, som bl.a. betød, at Marlene støvsugede skabene for ultraforarbejdede fødevarer.

Marlene har nu spist efter den nye diæt i snart et halvt år. Den består primært af fisk, kylling, økologiske grøntsager, olivenolie og rapsolie samt gammeldags kærnet smør. Derudover fuldkornsris, kartofler, æg, hjemmebagt glutenfrit brød, gedeost og fåreost og økologisk frugt. 

Der findes stadig enkelte færdiglavede produkter samt mad på dåse hos Marlene, blot i mindre mængder. Det kan være en creme fraiche, som hun rører med citron og kryddersalt som dressing, torskerogn, tun og riskiks med mørk chokolade.

Hun drikker også risdrik i kaffen hver morgen, fordi det er et must for hende til at starte dagen.

"Selvom det er ultraforarbejdet, er det okay, fordi det er så små mængder. Generelt kigger jeg efter naturlige ingredienser og vurderer hele tiden hvilke stoffer, der er harmløse. Men mit udgangspunkt er, at jeg ikke spiser noget, som jeg ikke ville kunne finde i min bedstemors køkken."

"Går vi to til tre generationer tilbage, var de her ting slet ikke i husholdningen, og det er en god definition af, hvad der er ultraforarbejdet."

3 huskeregler når du handler

  1. Læs indholdet. Har en vare mere end fem ingredienser, du ikke kender, så overvej om du kan finde et bedre alternativ. 
  2. Er en af de tre første ingredienser sukker, så tænk dig godt om. 
  3. Lad være med at købe noget, som din oldemor ikke ville kunne genkende som mad.

Nemme hjemmelavede måltider, der kan erstatte de færdiglavede

  • Omelet med grøntsager og fetaost. 
  • Salat med tun , avocado og olivenolie.
  • Ovnbagte grøntsager med krydderier.
  • En skive rugbrød med makrel og gnavegrønt. 
  • Græsk yoghurt med nødder og bær.

Hold øje med sukkeret 

Netop det råd er også Anja Olsens, når hun skal guide til, hvordan vi skal finde rundt i junglen af varer, når vi er på indkøb. Derudover anbefaler hun at tage et kig på ingredienslisten. 

Er der et meget stort indhold af f.eks. sukker, er det højest sandsynligt fordi, nogle producenter har forsøgt at optimere fødevaren, så de trigger dig til at spise mere, end du normalt ville gøre. En anden rettesnor er mundfølelsen af de fødevarer, du vælger:

"Ultraforarbejdede fødevarer er designet til at være nemme at spise på den måde, at de nærmest kan synkes, efter vi blot har tygget få gange, men meget af vores appetitregulering ligger i tyggemodstanden. Vi spiser automatisk mere, når ikke vi får den her tyggemodstand i produkterne," siger Anja Olsen, der dog samtidig lægger vægt på, at den megen snak om de ultraforarbejdede fødevarer ikke skal gøre os madforskrækkede.

Når nogle typer rugbrød for eksempel også går under kategorien ultraforarbejdet mad, fordi det er tilsat konserveringsmidler, så det kan holde sig, betyder det ikke, at vi skal skære nationalspisen ud af vores kost.

Om eksperterne

Anja Olsen er professor i livsstil og kræft og gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. 

Grete Heslou er uddannet mentor i mad og psyke og vane- og overspisningscoach. Hun arbejder med kostvejledning og vaneændringer i firmaet Gretes Univers. 

Se mere på Gretesunivers.dk

"Tommelfingerreglen er, at man kan tage udgangspunkt i, om fødevaren er sund eller ej, og derfra kan man så kigge på, hvor forarbejdet den er i forhold til mængden af sukker, salt og fedt, de brugte forarbejdningsmetoder samt antallet af tilsætningsstoffer og E-numre."

"Problemet er så, at de findes i mange forskellige varianter, og det gør det svært for den almindelige for bruger at gennemskue, hvilke der er okay, og hvilke der ikke er."

"Vi skal dog på ingen måde være bange for de her fødevarer, de er ikke giftige. Bekymringen kommer af, at vi ser en udvikling i hele verden, hvor de ultraforarbejdede fødevarer fylder mere og mere i vores kost, og parallelt ser vi en højere forekomst af sygdomme," siger Anja Olsen og tilføjer:

"Man kan holde sig for øje, at mange gerne vil sælge den her type varer med et sundhedsbudskab for eksempel et højt indhold af fibre i et morgenmadsprodukt, og det kan nemt være en stramning i forhold til virkeligheden."

"Og så hold øje med indholdet af sukker. Vi ved godt, at der er sukker i kage og slik, men der fyldes også rigtig meget sukker i almindelige fødevarer."

Marlene er ikke i tvivl om, at hun er på rette vej med sin kostomlægning. Den tager tid, men hun er tålmodig, fordi hun kan mærke, at hun har fået det så meget bedre.

"Nye tests har vist, at på få måneder er min parasit, den kroniske betændelse og streptokokker i tarmen stort set væk. Mavesyren er genoprettet, og omsætning og optagelse af fedt fungerer. Dertil er alle mine ledsmerter forsvundet, og jeg sover bedre om natten."

"Jeg har på mange måder fået et nyt liv med masser af energi og overskud. Det er ikke sket alene ved en kostomlægning, det er en kompleks plan i funktionel medicin, som har været afgørende, men fundamentet hviler på min kost," siger Marlene og tilføjer:

"Fordi jeg er begyndt at spise naturlig kost, har jeg givet hele mit fordøjelsessystem og mine tarme en chance for at reetablere sig selv. Jeg kommer ikke til at vælge de ultraforarbejdede fødevarer igen som en nem løsning. Det her er den nye vej for mig, og det er blevet en naturlig del af, hvordan jeg vælger at spise."

Ekspertens bedste råd

Grete Heslou arbejder med kostvejledning. Få hendes tips til at skære ned på de ultraforarbejdede fødevarer.

Hvad råder du typisk til i forhold til ultraforarbejdede fødevarer?  

"Jeg anbefaler at minimere dem så meget som muligt. Det handler ikke om at blive fanatisk, men om at fokusere på råvarer i deres mest naturlige form. Jo tættere vi kommer på naturlige råvarer, desto bedre er det for sundheden."

Hvordan skærer vi nemmest ned på ultraforarbejdede fødevarer? 

"Mit motto er små skridt. Skift én kategori ad gangen – for eksempel dressinger, pålæg eller snacks. Det kan godt tage lang tid, men det er bedst at ændre vaner stille og roligt, for så hænger de ved."

"Når du står med en færdigret, så spørg dig selv: 'Kan jeg lave den selv?' Det kan være en suppe, som du måske kan lave selv. Vælg også gerne varer med Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket."

Hvilke vaner kan man indføre for at lave mere mad fra bunden? 

"Planlægning er nøglen. Jeg planlægger hele ugens måltider hver søndag. Det gør også, at jeg undgår impulskøb. Brug simple opskrifter og lav gerne dobbeltportioner, så du har rester klar i fryseren. Det er altid godt at have et basislager af fødevarer, så du hurtigt kan smække noget sammen."

Hvis man ikke har overskud til at fokusere på alle fødevarer, hvad er så vigtigst? 

"Skift de raffinerede olier ud med olivenolie eller smør, skær ned på sukkerholdige morgenmadsprodukter, sodavand og slik, og skift hvidt brød, ris og pasta ud med fuldkornsvarianter. Udskift også gerne færdigretter med simple måltider med for eksempel fisk eller æg."

Hvordan kan vi nemt identificere ultraforarbejdede fødevarer, når vi handler? 

"Læs ingredienslisten: Jo længere den er, jo mere forarbejdet er produktet. Men der kan også være forarbejdede varer, som er okay. Det handler om at se på ingredienslisten. Jeg fandt selv en kyllingepølse, hvor der kun var to ting i, som jeg ikke kunne have hjemme i mit eget køleskab."

"En tommelfingerregel er, at hvis der er mere end fem ting på listen, som du ikke har hjemme i dit eget køkken eller kan købe i supermarkedet, så lad det ligge."

"Hold også øje med produkter, hvor fedt og sukker er fjernet – for eksempel lightprodukter. De indeholder ofte tilsætningsstoffer, der skal kompensere for det naturlige."