Margits genoptræningsboller

Margits genoptræningsboller

2. pladsen ved DM i brød og boller 2016

Ca. 30 stk.

Ingredienser

  • 200 g 5-kornsblanding
  • 200g havregryn
  • 3 dl vand (kogende)
  • 150 g rå kartoffel
  • 200 g rå gulerod
  • 1 tsk. citronsalt
  • 1 spsk. sukker
  • 3 tsk. honning
  • ½ dl rapsolie
  • 3 dl vand
  • 3 dl kærnemælk
  • 1 dl vand (lunkent)
  • 50 g gær
  • 3 tsk. salt
  • 90 g valnøddekerner
  • 300g grahamsmel
  • 1 kg hvedemel
  • Pensling:
  • 1 æg
  • 2 spsk. vand

  1. Kom 5-kornsblanding og havregryn i en skål, og hæld kogende vand over. Lad det afkøle.
  2. Riv kartoffel og gulerod fint, og bland det med citronsaft, sukker, honning, rapsolie og vand. Kom blandingen i en gryde, og lad det simre i 4-5 min. Afkøl, til det er lunt.
  3. Rør kærnemælk, vand, gær, salt og grofthakkede valnødder sammen. Tilsæt kartoffel-gulerodsmassen og derefter grahamsmel og hvedemel lidt ad gangen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
  4. Form dejen til ca. 30 boller, og lad dem hæve til dobbelt størrelse.
  5. Pisk æg og vand sammen, og pensl det på bollerne.
  6. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 min. Bollerne er færdige, når de lyde hule, når man banker dem under bunden.