Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Sundere og grønnere frikadeller, brun sovs og rødkål
Foto: Mikkel Adsbøl Frikadeller, brun sovs og lækker rødkål i en ny og sundere version.

Sunde og fedtfattige frikadeller, brun sovs og rødkål

Frikadeller, brun sovs og god samvittighed

Lækker opskrift på frikadeller med brun sovs, kartofler og rødkål i en sundere og mere fedtfattig udgave - klassisk dansk mad, men ikke helt som vor mor lavede det.

clock 40 minutter
printer Print
plate Frikadeller med brun sovs og kartofler til 4 personer

800 g hakket svinekød, 3-7%
1 tsk salt
peber
2 æg
1 dl mælk
2 løg
1 squash
50 g rugmel eller havreklid
2 spsk flydende oliemargarine til at stege frikadellerne i (f.eks Becel eller flydende kærgaarden)
1 rødkål (ca. 500 g)
2 spsk oliemargarine
1 dl sukkerfri solbærsaft, koncentreret
1 spsk rødvinseddike
250 ml fløde 7%
1 svinekødsbouillonterning
salt og peber
1 tsk maizena
kulør.


Tilbehør: gulerødder, agurk, cherrytomater, broccoli, samt kogte kartofler

Energi pr. person:
600 Kcal

Sådan laver du frikadeller:

Frikadeller:
Bland kød og salt.
Riv løg og squashen på den grove side af et rivejern. Skræl evt. squashen først så den grønne skal forsvinder.
Tilsæt øvrige ingredienser til farsen og bland godt. Lad farsen hvile i køleskab, mens du laver rødkålen.
Form 16-20 frikadeller og steg dem på en pande med oliemargarine.

SE OGSÅ: Svensk pølseret uden fedtbesvær

Rødkål:
Snit rødkålen fint.
Opvarm fedtstoffet i en stor gryde, tilsæt rødkålen og vend den godt i.
Tilsæt solbærsaft og vineddike, og lad rødkålen simre ved svag varme under låg i 15 min til den er mør.

Sovs:
Udrør bouillonterningen i ½ dl kogende vand i en gryde, tilsæt Milda-fløde, og lad sovsen simre ved middelvarme et par min. Jævn sovsen med maizena og rør kuløren i. Smag til med salt og peber.

Servér frikadellerne med rødkål, sovs, kartofler og grønt.

Kcal 600 kcal pr. portion (med 120 g kartofler)


Prøv også: Lasagne i forklædning


Tip:

Skær stave af gulerødder, agurk, peberfrugt og broccoli og server i små skåle ved siden af frikadeller med sovs og kartofler. De små kan typisk bedst lide rå grøntsager fordelt i små skåle.

 

Det er bedre at de spiser af disse grøntsager og får en god oplevelse med det, end at vi forsøger at tvinge tilberedte grøntsager i dem. Bare rolig, det kommer med tiden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Frikadeller, Sund aftensmad, Svin, Dansk mad, Sovs og Hovedret