Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Skidne æg
Foto: Mikkel Adsbøl

Skidne æg - opskrift fra Hendes Verden

Skidne æg

Påskelørdag kaldte man i gamle dage for ”skiden Lørdag”, fordi det var store vaskedag. Det var før vaskemaskinens opfindelse, og det foregik med gruekedel og vaskebræt – et værre slid. Skidne æg var en typisk påskespise, som blev nydt som frokostret. Skidne æg blev oprindelig lavet med vandsennep, altså pulveriserede sennepskorn rørt med vand, helt som vi gør det her. Det var den eneste form for sennep, man havde før i tiden. På de sydfynske øer kaldte man spøgefuldt vandsennep for lårsennep, da husmoren sad med et fad med sennepskorn mellem lårene. Oven på sennepskornene var placeret en kanonkugle, som hun med lårene satte i svingninger, så kornene blev knust. Imens tilsatte hun vand, så senneppen fik den rette konsistens. Kanonkugler havde de nok af fra svenskerkrigene.

4 personer
Print

4 æg
20 g smør
2 spsk. hvedemel
4 dl mælk
1½ spsk. sennepspulver
3 spsk. vand
salt, peber
Tilbehør:
rugbrød og sennep

  1. kog æggene 8-10 min. hæld koldt vand over, og pil dem.
  2. smelt smørret i en gryde, og rør melet i. rør kogende mælk i lidt ad gangen. kog saucen igennem nogle min. under omrøring.
  3. rør sennepspulveret ud i vandet, og rør det i. saucen må ikke koge, efter sennepspulveret er tilsat, da den så bliver bitter. smag til med salt og peber. hæld saucen over æggene.
Se, hvad vi ellers skriver om: Påskefrokost og Hovedret