Sophie Bille Brahe Emma Leth
Foto: Casper Sejersen Emma Leth i Sophie Bille Brahes seneste kampagne.
gallery

Smykker til kvinder af dansk design

11 danske smykkedesignere, du skal kende

Leder du efter et nyt favoritsmykkemærke? Der er mange talentfulde danske guldsmede, og aldrig har interessen omkring håndværket været større. Men hvilke smykkedesignere skal du kende lige nu? Her får du 11 fantastiske af slagsen – og et smugkig på nogle af deres mest ikoniske smykker.

Det pibler frem med den ene talentfulde danske guldsmed efter den anden. De rutinerede mennesker bag de smukke smykker som Charlotte Lynggaard, Georg Jensen og Hartmanns overrasker stadig sæson efter sæson, mens de yngre guldsmede som Maria Black, Orit Elhanati og Sophie Bille Brahe er godt i gang med at løfte den tunge designarv.

LÆS OGSÅ: 50 gaveidéer, der rammer plet hos de kvinder, du elsker

Her er 11 danske smykkedesignere, du skal kende

Orit Elhanati

Orit Elhanati

Råt, enkelt og feminint.

Norden møder det varme Mellemøsten hos Orit Elhanati. Den 42-årige guldsmed er opvokset i Danmark med en dansk mor og en israelsk far. Siden hun kom til verden er hver sommer blevet tilbragt i Tel Aviv – hvilket tydeligt kommer til udtryk i hendes smykker, der er forankret i de mellemøstlige traditioner, mikset med de skandinaviske rene linjer. Resultatet er et potpourri af mellemøstlig dekadence og skandinavisk simplicitet tilføjet en masse diamanter.

En stærk signatur hos Orit Elhanati er den specielle guldoverflade, som efter lang tids bearbejdning får en organisk og nærmest levende overflade. Efter at have set kvinderne i sin familie smykke sig stod det nærmest skrevet i stjernerne, at Orit for seks år siden skulle starte på guldsmedeskolen i Hellerup.

Den første kollektion blev skabt i forbindelse med hendes afslutning på skolen i 2011, hvorefter den blev solgt direkte ind til konceptbutikken Storm.

Orit Elhanati smykker

Halskæde, Orit Elhanati, 14.000 kr.

Orit Elhanati smykker

Øreringe, Orit Elhanati, 2.900 kr. pr. stk.

Orit Elhanati smykker

Ring, Orit Elhanati, 16.250 kr.

Georg Jensen

Smukt, diskret og voluminøst.

Vi har alle haft Georg Jensens Marguerit om halsen eller hængende i øreflipperne, og måske en i din familie også har ejet Georg Jensens Vivianna-ur? Netop disse klassikere er bare et par eksempler, som beskriver Georg Jensens mere end 100 års lange historie, unikke håndværksmæssig kvalitet og tidløse æstetiske design.

Georg Jensen startede tidligt i sit fag. Som bare 14-årig begyndte han, at arbejde som sølvsmed, men blev i 1892 færdiguddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Herefter begyndte han i 1898 hos Bing & Grøndahl, og i 1900 udstillede han sine skulpturer i Rom og Firenze og på Verdensudstillingen i Paris 1900.

I 1904 gik han tilbage til sølvet og åbnede en sølvsmedjer på Bredgade 36 i indre København. Den første Georg Jensen-butik i København åbnede i 1912, og indtil sin død i 1935 fortsatte han med at designe nye produkter. Hans ånd føres nu videre af et hold smykkedesignere med respekt for DNA’et i virksomheden.

Georg Jensen armbånd

Armbånd, Vivianna Torun Bülow-Hübe for Georg Jensen, 3.250 kr.

Georg Jensen ring

Ring, Vivianna Torun Bülow-Hübe for Georg Jensen, 9.250 til 10.250 kr.

Georg Jensen ur

Ur, Vivianna Torun Bülow-Hübe for Georg Jensen, 13.000 kr.

Sophie Bille Brahe

Høj kvalitet, poetisk og rent udtryk.

Hun er mere populær end nogensinde før, og Net-a-porter.com og Dover Street Market er vilde med den poetiske guldsmed – ja, faktisk er hun blandt de bedst sælgende mærker på sidstnævnte webshop. Sophie Bille Brahe er med sit eventyrlige, feminine univers helt sin egen. Med en uddannelse som guldsmed hos Jo Riis-Hansen og efterfølgende udklækket designer fra Londons Royal College of Art i 2009 præsenterede hun sin første kollektion, Le Fenêtre, i 2011.

Sophie Bille Brahe er vokset op i et kreativt hjem, hvor historierfortælling var en del af hverdagen, og det lå naturligt i kortene, at det var design og et selvstændigt erhverv som guldsmed, der skulle være levevejen. Med sine smykker fortæller hun små historier, og senest er det Kleopatra, det gamle Egypten samt 90'ernes musikere som Marky Mark og TLC's hit Waterfalls, der har inspireret til en kollektion fyldt med klassiske hvide perler.

En fascination af pyramiderne og korrelationen mellem månen og stjernerne – Sophies tiptiptipoldefar er Tycho Brahe – skinner også igennem i hendes sortiment. Se for eksempel øresmykket Croissant de Lune, hvor diamanter smyger sig op ad øret, som er blevet hendes signatursmykke.

Sophie Bille Brahe ørering

Ørering, Sophie Bille Brahe, 38.500 kr. pr. stk.

Sophie Bille Brahe ørering

Ørering, Sophie Bille Brahe, 4.000 kr. pr. stk.

Sophie Bille Brahe ørering

Ørering, Sophie Bille Brahe, 101.200 kr. for et par.

Anni Lu Helle Vestergaard

Anni Lu

Legende, humorfyldt og elegant.

Med et navn, som stammer fra hendes mor Anni og hendes datter Luella, har Helle Vestergaard samlet to af de ting, som betyder mest for hende, i sine smykker: Det kreative fra hendes mor, og det barnlige element fra hendes datter. Og netop det kreative og barnlige har kendetegnet Anni Lu fra begyndelsen – brandets første smykker var flerfarvede armbånd til bare 300 kr.

Helles fortid som Creative Director og Art Director, og hendes kærlighed og passion for personlig stil og masser af farver startede Helle Vestergaard med en lille kollektion i 2013. Siden er det blevet til en eksklusiv linje med guld og ædelsten, halskæder, øreringe og et endnu større udvalg af armbånd.

En hver Københavner-pige har siden pyntet sit håndled med armbåndene, og Helle Vestergaard har også været nomineret til flere priser for hendes fine design.

Anni Lu smykker

Armbånd, Anni Lu, 540 kr.

Anni Lu smykker

Øreringe, Anni Lu, 2.000 kr.

Anni Lu smykker

Halskæde, Anni Lu, 750 kr.

Arje Griegst

Griegst

Organisk, kunstnerisk og spektakulært.

Koryfæet Griegst er verdensberømt og anerkendt for sine organiske former i både porcelæn og smykkedesign. Glem alt om den typiske funktionalisme og minimalisme, der kendetegner dansk design. Hos Griegst er det vidunderlige, fantasifulde og en smule overdrevne det, der kendetegner designet.

Griegst blev i 1960 uddannet hos kunstner og guldsmed Just Andersen, og en soloudstilling i 1963 satte ham for alvor på verdenskortet, hvor både danske og internationale kritikere fik øjnene op for den Gaudí-inspirerede designer.

I 1960’erne fungerede Arje Griegst, sideløbende med sit erhverv som udøvende kunstner, også som professor på The Academy of Arts and Crafts i Jerusalem. Ud over de mange opsigtsvækkende smykker er et af hans mest kendte værker en speciallavet tiara til dronning Margrethe i 1976, samt porcelænsserien Konkylie for Den Kgl. Porcelænsfabrik.

I dag er det søn og fotograf Noam Griegst, der viderefører Griegst.

Arje Griegst smykker

Ring, Griegst, 62.500 kr.

Arje Griegst smykker

Armbånd, Griegst, 89.000 kr.

Arje Griegst smykker

Ring, Griegst, 52.000 kr.

Ole Lynggaard

Sofistikeret, feminint og i tiden.

For få år siden kunne Ole Lynggaard Copenhagen fejre deres 50-års jubilæum, og dét gjorde de med stil – blandt andet med lanceringen af mærkets elegante Snakes-kollektion. De sofistikerede smykker er hurtigt blevet en international succes og en storfavorit her på redaktionen.

Den 50-årige designer og datter af Ole Lynggaard, Charlotte Lynggaard, er, sammen med sin far, den kreative designer i firmaet, som er et komplet familieforetagende. Hun blev uddannet guldsmed hos sin far i 1992 og efter et års arbejde på et reklamebureau i Paris og et år som guldsmed hos Rolf Miller i Schweiz debuterede hun i 1994 med kollektionen 'The Flower and The Bee'.

Charlottes design er både elegant, feminint og sensuelt med inspiration hentet i den skandinaviske natur og det stramme japanske udtryk i designet.

Ole Lynggaard smykker

Ring, Ole Lynggaard, 24.900 kr.

Ole Lynggaard smykker

Vedhæng, Ole Lynggaard, 52.000 kr.

Ole Lynggaard smykker

Ring, Ole Lynggaard, 69.500 kr.

Ulrik Hartmann

Hartmann’s

Luksus, diamantekspertise og kongelige smykker.

I hvad de selv omtaler, som ’den luksuriøse del af København’, ligger Hartmann’s, og bag forretningen står manden af samme navn, Ulrik Hartmann. Han startede virksomheden for mere end 25 år siden, hvor et arbejde i auktionsbranchen og med et utal af værdifulde smykker havde gjort Ulrik klar til at åbne sit eget.

Især de pink diamanter var blandt favoritterne, og er den dag i dag stadig i Hartmann’s faste sortiment. I 2008 viste Ulrik Hartmann de unikke diamanter frem for den danske befolkning, som gjorde, at Hartmann’s blev en dansk favorit og mineselskabet Rio Tino udvalgte butikken, som Argyle Pink Diamonds Select – en titel, som kun 2 har i Europa.

Siden da har Ulrik Hartmann tilføjet eksklusive Boucheron til sit sortiment i 2014, som den eneste forhandler herhjemme af de smukke smykker fra Place Vendôme, og han fortsætter stadig med at overraske kunderne med nye fantastiske fund.

Hartmann’s ringe

Brillantring, Hartmann's, 35.500 kr.

Hartmann’s armbånd

Armbånd, Hartmann's, 24.900 kr.

Hartmann’s ring

Brillantring, Hartmann's, 44.500 kr.

Maria Black

Geometri, enkelthed og opfindsomhed.

Hun har fans som Rihanna, Helena Christensen og Coco Sumner, og hun siger selv om sin kollektion, at den har “en elegance så diskret, at den nærmest larmer.” Maria Black er efterhånden et velkendt navn herhjemme, og i udlandet brager hun også igennem. Senest med webgiganten Net-a-porter.com som kunde.

Det hele begyndte under et ophold på Ibiza i 2004, da designeren fik mulighed for at snuse til faget. Hun fik job hos to israelske guldsmede, der gav hende mulighed for at arbejde med smykkerne og lære at reparere dem. Da turen igen gik mod Danmark, besluttede hun at starte på teknisk skoles guldsmedeuddannelse, hvorfra hun fik sin eksamen i sommeren 2009.

I august 2010 blev den første kollektion lanceret under den københavnske modeuge. I foråret samme år flyttede hun til London, hvor hun åbnede en bod på det populære marked Sunday Upmarket i Østlondon, samtidig med at hun fik et værksted og en produktion op at køre.

De fleste smykker er lavet i rhodineret eller guldbelagt sølv, og i efteråret 2013 udvidede Maria Black Jewellery med en ny eksklusiv linje, Diamond Cut Collection, fremstillet i ædle metaller og med diamanter. Designeren har tidligere beskrevet sine smykker som havende samme udtryk som tatoveringer – tynde, simple linjer, der blot bliver en underspillet detalje.

Maria Black smykker

Ørering, Maria Black, 1.000 kr. pr. stk.

Maria Black smykker

Ring, Maria Black, 300 kr.

Maria Black smykker

Halskæde, Maria Black, 1.000 kr.

Jane Kønig

Jane Kønig

Råt, delikat og feminint.

Det var egentlig moden, der trak, da Jane Kønig i sin tid tog uddannelsen som beklædningsdesigner på Danmarks Designskole, men den store interesse for smykkerne tog til, da hun begyndte at snuse lidt til faget ved at tilføre smykker, bæltespænder, knapper og andre elementer til sit tøjdesign. I 1993 startede Jane Kønig sit eget brand, og i dag drives firmaet fra butikken og værkstedet i Gothersgade, som hun har sammen med sin søn Jeff Kønig.

Hendes nyeste kollektion har taget tendensen med perler ind og i tråd med tidens ånd har Jane Kønig fortolket de klassiske mormorperler i en ny og moderne udgave. Smykkestilen er stadig den samme genkendelige stil med en balance mellem det rå og delikate og rettet mod stilbevidste kvinder.

Den første kollektion så dagens lys i 1987, og her, mere end 27 år senere, er den 56-årige smykkedesigner stadig en af de toneangivende smykkenavne herhjemme.

Jane Kønig øreringe

Øreringe, Jane Kønig, 1.250 kr.

Jane Kønig halskæde

Vedhæng med brillianter, Jane Kønig, 4.400 kr. Vedhæng, Jane Kønig, 250 kr. 

Jane Kønig ring

Ring, Jane Kønig, 500 kr.

Marlene Juhl-Jørgensen

Kontrastfyldt, ikonisk og skarpt.

Marlene Juhl-Jørgensen kunne i efteråret 2013 fejre sit 20-års jubilæum i sin lille butik med tilhørende værksted i den hyggelige shoppegade St. Regnegade i Indre København. Det gjorde hun blandt andet ved at udvide sit smykkemærke med en taskekollektion. Det er dog for de rå og luksuriøse smykker i 18 karat guld og oxideret sølv med diamanter og halvædelsten, at vi kender hende bedst – og senest for hendes Nairobi Punk-kollektion, hvor punkmiljøet møder Kenyas storslåede historiefortællinger.

Hornformede objekter møder sikkerhedsnåle og signetringe i guld og med diamanter i et materialevalg af haj- og vildsvinetænder, der gør udtrykket råt og kantet. Designeren siger selv, at hun designer til kvinden, som ikke er bange for at skille sig ud, og som er stilsikker nok til at kunne bruge hendes smykker i et miks frem for et rendyrket Figaros Bryllup-look.

Marlene Juhl-Jørgensen smykker

Øreringe, Marlene Juhl-Jørgensen, 3.500 kr. pr. par.

Marlene Juhl-Jørgensen smykker

Ring, Marlene Juhl-Jørgensen, 32.000 kr.

Marlene Juhl-Jørgensen smykker

Ørering, Marlene Juhl-Jørgensen, 1.800 kr. pr. stk.

Line&Jo

Punk, feminint og arkitektonisk.

Line Hallberg og Jo Riis-Hansen er de to designere bag Line & Jo. Begge er uddannet klassiske guldsmede i hhv. 1999 og 2000 hos hhv. Vagn Drachmann og Marlene Juhl-Jørgensen. Efter at have opdaget frugtbarheden i deres samarbejde i forbindelse med smykkemærket Arena CPH i 2003 slog de endelig pjalterne sammen i 2007. Sideløbende med Arena CPH åbnede Jo Riis-Hansen sin egen butik, hvor bl.a. Sophie Bille Brahe blev uddannet fra, mens Line Hallberg var med til at åbne den københavnske konceptbutik Lot#29, der var tænkt som en kreativ salgsbase for accessoires, kashmir og smykker.

Mærket Line & Jo blev til ud fra en filosofi om at skabe smykker, der befandt sig mellem bijouteri og støvede damesmykker, og målet var at kombinere det kommercielle med det unikke. Designerduoen har fundet deres egen signaturstil med inspiration hentet i alt fra arkitektur til kunst og natur og med afsæt i moden – hvilket resulterer i et skønt, unikt miks mellem det punkede og feminine.

Line&Jo smykker

Ørering, Line&Jo, 3.150 kr. pr. stk.

Line&Jo smykker

Armbånd, Line&Jo, 30.000 kr.

Line&Jo smykker

Ørering, Line&Jo, 7.500 kr. pr. stk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Smykker og Design