Amina Adan er model med tørklæde
SPONSORERET indhold

Dansk model med hijab: ”Det kunne være nice, hvis der var nogen, man kunne spejle sig i”

Du er ikke begrænset, fordi du bruger tørklæde. Sådan lyder ordene fra Danmarks første professionelle model, som bærer hijab. Hendes navn er Amina Adan, og du kan møde hende i denne måneds Eurowoman.

Af:: Nazila Kivi Foto: Oscar Meyer
06. feb. 2018 | Mode | Eurowoman

På mange måder er Amina Adan præcis som alle andre professionelle modeller på hendes alder.

Hun er høj, har travlt og er fyldt med gå-på-mod.

Og så alligevel.

Som den første professionelle model i Danmark bærer 21-årige Amina nemlig hijab.

Noget, der tilsyneladende har delt vandene i den danske befolkning, hvor reaktionerne har lydt på alt fra lovprisninger til, at tørklædet er uforeneligt med danske værdier og symboliserer mangel på frihed, som en debattør udtalte det til Berlingske.

Alligevel kunne noget tyde på, at der er efterspørgsel på en model som Amina, der bærer tørklæde. For da Unique Models i efteråret 2017 bebudede, at de havde signet hende, gik det ifølge modellen selv “amok.” Ikke mindst i medierne.

Eurowoman har mødt kvinden med den somaliske baggrund til en snak om at være firstmover, om tørklædedebatten og om at skille sig ud.

Hvad tænker du om, at du kommer til at være den første model med tørklæde i Danmark?

“Det burde være sket noget før. Jeg har ofte tænkt, hvorfor der ikke er nogen som mig i modemagasinerne. Det kunne være nice, hvis der var nogen, man kunne spejle sig i. Vi lever jo i 2018 og ikke i 1800-tallet. Der er mange med tørklæde, der har skrevet til mig, siden jeg startede som model, for at spørge, om modelbureauerne også vil tage imod dem. Og jeg siger bare: “Go for it!” Du er ikke begrænset, fordi du bruger tørklæde. Du kan lige så meget som alle andre.”

Føler du, at du kæmper for og repræsenterer andre end dig selv?

“Jeg går ikke rigtigt ind i en kamp. Jeg læser fx ikke alle de negative kommentarer, der er blevet skrevet på Facebook, efter jeg blev model, selv om det var svært at lade være i starten. Men jeg får ikke rigtig noget ud af det. På Instagram er folk rigtig søde, og jeg har aldrig selv oplevet chikane på gaden, selv om jeg kender mange, der er blevet svinet til. Jeg har ikke lyst til, at folk tænker: “Det er hende dér med tørklædet.” Eller at jeg kun er blevet model, fordi jeg har tørklæde på. Jeg vil bare gerne være ligesom alle andre.”

Hvad vil du gerne sige til de piger og kvinder, der ser dig som rollemodel?

“Hvis jeg kan, kan I også. Der er mange, der har skrevet til mig, at de føler sig begrænsede, eller ikke bliver dømt på lige fod med alle andre mennesker eller andre kvinder, men I kan, hvad I vil. Hvis du har lyst til det her og brænder for noget, kan det godt lade sig gøre. Måske er det lidt hårdere for folk med tørklæde; måske får du lidt flere afvisninger, fordi der er mange brancher, der ikke ansætter kvinder med tørklæde. Jeg forstår egentlig godt, at de ikke vil have religion forbundet med deres forretning. Men der er næsten altid ét sted, hvor du godt kan komme ind. Bare bliv ved.”

Se de flotte billeder og læs hele interviewet med Amina i denne måneds Eurowoman, der er på gaden den 11. januar. Her fortæller hun også om en blomstrende modelkarriere og om at være midtpunkt i en tørklædedebat. 

Anbefalet til dig