Bella Dupont og Maya Holm Petersen
SPONSORERET indhold

"På den måde slap vi uden om den traditionelle modeverden"

Bella Dupont og Maya Holm Petersen har skabt et legende univers, hvor skjorter og kjoler er syet af sengetøj med glade farver og disneyprint, og blomsterkronerne står i fuldt flor året rundt.

Af: Freja Bech-Jessen Foto: Trine Bukh
14. feb. 2022 | Mode | Hendes Verden

Det er en undseelig kælderbutik i en sidegade på Islands Brygge i København. Men går man ned ad trappen og gennem døren, er det som at træde ind i en anden verden. En verden fra barndommen, hvor den grå og triste hverdag udenfor synes at blive opløst som ved et trylleslag. På bøjlerne hænger kjoler, skjorter og tasker med kæmpestore farverige print af figurer som Barbapapa, Cirkeline og disneyprinsessen Jasmin. Og på væggen knejser stolte blomsterkroner på ræd og række. Overdådige kreationer bundet af kunstige blomster, vindrueranker af plast og funklende perler.

bella og maya hårbøjle med blomster.jpg
Bella og Maya kreerer bl.a. de smukkeste blomsterbesatte hårbøjler.

I midten af det hele står butikkens to ejere. Den ene i pink kjole med hvidt stjerneprint og den anden i kviltet skørt med enorme pufærmer. Begge har de farvestrålende blomsterkroner på hovedet. De ligner versioner af Alice i Eventyrland, der har taget en bid af den fortryllede kage og er vokset ud af deres barnekroppe, men ikke ud af tøjet.

"Her er lidt eventyrligt. Og det er også meningen. Det skal ikke være regelret og ordentligt, men må gerne være vildt og skørt, så har vi det bedst," siger Bella Dupont.

Ulykkelig over voksentøj

Hun og Maya Holm Petersen mødte hinanden, da de studerede tekstilformidling på Håndarbejdets Fremme i København. De elskede at arbejde kreativt med tekstiler, farver og silhuetter, men var knap så vilde med håndarbejdets mere rigide regler og mål og mønstre, der skulle gå op på millimeteren. Så da de skulle i praktik, startede de deres egen forretning og gik i praktik hos hinanden.

"På den måde slap vi uden om den traditionelle modeverden. Med læg, plisseringer og beige og grå nuancer. Vi lykkedes med at slippe hinanden og vores kreativitet og fantasi fri," siger Maya Holm Petersen.

LÆS OGSÅ: Jasmin Gabay: "Lad være med at være bange for, hvordan du klær dig"

Kvindernes praktikvirksomhed udviklede sig til det, der i dag er den lille forretning i kælderen. Genfødt hedder den, fordi alt det, de to veninder frembringer, er skabt af genanvendte materialer. Men måske også fordi de klæder og kroner, de laver, lader køberen vende tilbage til en mere sorgløs tid. Lader dem genføde, om man vil.

"Det er nok især mig, der er helt forelsket i det barnlige univers," siger Bella.

"Jeg var ulykkelig, da jeg som ung voksede ud af børneafdelingernes farverige, storprintede og glade kollektioner. Det var håbløst kedeligt at skulle gå over til voksent tøj."

Printet bestemmer

Maya nikker.

"Jeg er selvfølgelig også ret glad for farver," siger hun og fniser af sin struttende og storspraglede kjole.

"Men i virkeligheden er jeg nok mere en jersey- og jogging-pige. Jeg er bare vild med den kreativitet, de storprintede tekstiler slipper løs. Jeg kan godt lide at konstruere tøj og skabe nye silhuetter, og de store print er ikke sådan lige at styre. Tøjet bliver bare til mellem hænderne på dig, fordi du er nødt til at følge printet. Det er ret fantastisk og først og fremmest virkeligt sjovt."

LÆS OGSÅ: ”Jeg var sindssygt smart og har set fuldstændig vanvittig ud”

Af lige netop den grund bruger Bella og Maya ofte kasseret sengetøj, når de syer deres skjorter, kjoler, tasker og toppe. Dyne- og pudevår med motiver fra barndommens verden: disneyklassikere som Aladin, Tornerose og Aristocats og danske som Bamse og Kylling, Rasmus Klump og Cirkeline.

bella og maya disneyprint.jpg
Fine skjorter syet af sengetøj med bl.a. Barbapapa-motiver.

"Jeg har selv en kæmpe samling af gammelt børnesengetøj," griner Bella.

"Men den er der ingen, der skal klippe i. Den er min."

Som en sommereng

Bella og Maya laver også såkaldte blomsterkroner. Spektakulære kreationer af kunstige blomster fra aflagte lysestageringe, som de finder i genbrugsbikse og på loppemarkeder. Nogle er farvekoordineret ned til mindste detalje. Ibenholtsorte og ildevarslende med sorte liljer og snørklet natblåt løv eller dybrøde med roser og fristende blanke bær. Andre er spraglede og flerfarvede som en sommereng. Flere af dem har navne. En blomsterkrone med sarte pastelfarvede rosenknopper og kæder af saltvandperler har fået navnet Marie Antoinette, mens en krone med store vilde blomster, fluesvamp og mosgrønt løv hedder Skoven.

"Jeg elsker at lave dem!" siger Bella.

LÆS OGSÅ: "God stil for mig er, hvad man som individ har det bedst i"

"Det kan tage timer, hele dage og uger. Bøjet over bjerge af blomster, perler og bær og med limpistolen og blikket fast rettet mod målet. Man forsvinder ind i arbejdet og i de historier og eventyr, der findes i kronerne."

"Og så kommer man i godt humør af at gå med dem," tilføjer Maya.

"En blomsterkrone løfter dit humør med det samme og giver alle, du kommer forbi, et smil på læben. Det er ren lykketerapi. Det hele behøver jo ikke at være så alvorligt."

Bella nikker og slutter: "Og det må også gerne minde os om, hvem vi var, da vi var børn og var bedre til at have det sjovt og slippe os selv og fantasien løs."

Anbefalet til dig