Sundhedstendenser
Her er fire sundhedstendenser, du skal kende lige nu.

Sundhedstendenser

Her er fire sundhedstendenser, du skal kende lige nu

Fermentering, flydende føde, anti-forurening og forskønnende kosttilskud. Her er fire sundhedstendenser, du skal kende lige nu.

Fermentering
En flere tusind år gamle metode til konservering af madvarer er kommet på hylderne igen. Fermentering betyder gæring og er en af de ældste måder at konservere frugt og grønt på udelukkende ved brug af tilsætningsstoffer. Og ikke alene smager fermenterede fødevarer som sauerkraut og kimchi rigtig godt, de er også virkelig sunde, fordi de indeholder levende mælkesyrebakterier, der styrker tarmen og fordøjelsen, fordi de er med til at holde sygdomsfremkaldende bakterier nede i tarmsystemet, hvor en stor del af vores immunforsvar sidder.

At fermentering lige nu er så populært, er ifølge forfatter og indehaver af webshoppen Netspiren.dk Susy Grundahl, fordi vi er blevet meget mere opmærksomme på vigtigheden af en sund fordøjelse. "Men jeg tror også, det skyldes, at flere madbloggere har taget emnet op og serverer en ellers ret kedelig krukke fermenterede grøntsager på en ny og forfriskende måde," siger hun og forklarer, at vores behov for mælkesyrebakterier er individuelt og afhænger af fordøjelsen. Men hvis du spiser fermenterede fødevarer som en naturlig del af kosten, vil du naturligt få dækket dit behov for mælkesyrebakterier.

Sådan gør du:
Det er så nemt at fermentere, at alle kan være med. Du tager blot 1 kg fintsnittede grøntsager, fx hvidkål, og tilsætter 1 spsk. salt. Vrid og pres det godt med hænderne, til al væden er ude af grøntsagerne. Stil det i en ren krukke, og lad det gære ved stuetemperatur i 7-14 dage. Når boblerne er begyndt at aftage, er fermenteringen færdig. Den væske, der dannes under fermentering, er bobler af sunde mælkesyrebakterier og skal også spises eller drikkes. Fermenterede grøntsager kan holde sig i flere år.

Har du lyst til at prøve kræfter med fermentering derhjemme, får du masser af gode opskrifter i bogen Fermentering – Kraut, kimchi og kombucha af Shane Peterson, Søren Ejlersen og Ditte Ingemann, People's Press, 199 kr.

Du kan også tage en genvej og supplere din kost med et tilskud af Biosas urtedrik, der er sammensat af 19 forskellige urter og probiotiske bakterier, som er med til at forbedre balancen i din tarmflora.

LÆS OGSÅ: 10 produkter, der booster din sundhed og energi

Flydende føde
Juicekure har i de senere år vundet bred udbredelse og kan nu også købes som færdigløsninger, så du ikke selv behøver at bruge tid på at juice og tænke over sammensætningen af vitaminer, fibre og olier. En juicekur har til formål at genoprette balancen i kroppen. Belastes den med fed mad, sukker og alkohol, kommer den og fordøjelsen nemlig på overarbejde, og det mærkes bl.a. ved oppustet mave, vægtøgning, dårlig søvn og minus på overskudskontoen.

Camilla Grønnegaard Christoffersen, der er BA i psykologi og ernærings- og træningsvejleder, er indehaver af Sundhedsværkstedet, som tilbyder juicekure af 1-5 dages varighed, hvor du udelukkende tilfører kroppen grøntsager, frugt og sunde olier. Med gode resultater. "De fleste af mine kunder rapporterer om lethed i kroppen, fladere mave, bedre søvn og mere overskud. Du får bekræftet, at du sagtens kan have en god dag uden otte kopper kaffe, to plader chokolade, eller hvad det måtte være," siger hun. Det er ikke videnskabeligt bevist, at juicekure virker, men er de sammensat med protein, fedt, frugt og grønt, mener Camilla, at det har en gavnlig effekt, hvis du gerne vil kickstarte en sundere livsstil eller blot vil nulstille en overbelastet og uoplagt krop. Er du sund og rask, kan du sagtens juice 3-5 dage en gang i kvartalet, men juicekure anbefales ikke til gravide, undervægtige eller syge. Kurene er heller ikke egnet til børn.

Sådan gør du:
Når du skal juice, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad juicen indeholder, så du får gode næringsstoffer og ikke kun drikker tynde gulerodsjuicer, der hverken mætter eller nærer kroppen med fedt eller protein. Dernæst skal du se efter fordelingen af frugt og grønt, så du ikke kun drikker frugtjuicer, som ofte er fyldt med mange kalorier og giver hurtige blodsukkerstigninger og udeblivende mæthed. Det er også vigtigt at få tilført vegetabilsk protein og fedtstoffer, så du får fibre. Det er også en god idé at sikre sig, at ingredienserne er økologiske, usprøjtede og uden E-numre.

Køber du en juicekur hos Sundhedsværkstedet, får du en frisklavet ration hver dag, som du enten selv henter eller får leveret, så du ikke skal tænke over, hvordan du skal sammensætte dine juicer for at opnå den ønskede effekt, uanset om det er udrensning eller vægttab. Det er en nem løsning i en travl hverdag.

Et forløb koster 400-2.100 kr. Se mere på Sundhedsvaerkstedet.com

Antiforurening
Forurening har en skadelig effekt på vores sundhed og vores hud, fordi den kan være med til at svække hudens beskyttelsesbarriere og forringe fugtniveauet. Og ny forskning viser, at selv pigmentpletter og rynker i mange tilfælde kan tilskrives storbyens forurening. Derfor har hudplejeindustrien stor fokus på forurening netop nu med en række produkter, der har til hensigt at udbedre skaden. Heriblandt det amerikanske apotekermærke Kiehl's, der med udgangspunkt i ovenstående forskning har lanceret en plejende maske, hvis formål netop er at beskytte huden mod forurening og ruste den til at modstå de mange partikler fra forurening, som normalt klæber sig til den. Masken er baseret på flere antioxidanter, bl.a. appelsinekstrakt og E-vitamin, der virker styrkende på huden. Brug den 2-3 gange om ugen, og lad den virke på ren hud i ca. 5 minutter.

Hvis du bor og cykler i byen eller planlægger en storbyferie, kan du beskytte din hud med en creme, der både skåner huden mod forurening og solens stråler med SPF 50. Påføres ansigt og hals efter din dagcreme.

One Essential City Defense SPF 50 fra Dior, 410 kr.

Forskønnende kosttilskud
At skønhed kommer indefra, og at du kan spise dig smuk, er der sådan set ikke noget nyt i. Men nu har Laura Bonné, kosmetolog og indehaver af spaen og skønhedsprodukterne Amazing Space, i samarbejde med den britiske ernæringsekspert Sally Walker udgivet bogen Beauty Foods, der bl.a. beskæftiger sig med kosttilskud, der gør dig skønnere. Laura ser nemlig en tendens til, at kosttilskud vinder ind på kosmetik. Det kan være en pille, der booster hudens kollagen og gør vævet spændstigt, en, der mindsker cellulite, eller en, der hjælper dig til en god nattesøvn. Her er hendes bud på kosttilskud, der får det bedste frem i din hud.

"Multivitamin dækker dit generelle behov for vitaminer, og selv om du spiser sundt og varieret, kan det være en god idé med et tilskud. Det er altid de indre organer, der optager vitaminer og mineraler fra kosten først, og derfor kan et tilskud gøre en forskel for hud, hår og negle. Du kan pleje din hud nok så meget med produkter, men hvis du er i underskud af mikro-næringsstoffer, vil du have større tilbøjelighed til udslæt, uren hud, manglende glød og glans."

- Multivitamin Vitamax 240 fra Vitaviva, 455 kr.

"Multi Omega siges at styrke led, hjerne og nervesystem samt kroppens cellemembraner og nærer og blødgør huden indefra. Vælg en organisk variant, der er testet for tungmetaller, og gå efter dem med både Omega 3, 6, 9 og helst også 7, som har en positiv indvirkning på hud og slimhinder. Omega 7 er dog ikke en essentiel fedtsyre, da kroppen selv kan producere den. Du kan få dækket dit behov med bl.a. havtorn og macadamianødder."

- Multi Omega 3, 6, 7 og 9 fra Amazing Space, 299 kr.

- Complete Omega Citrus 3, 6, 9 fra Nordic Naturals, 309 kr.

"Antioxidanter styrker og beskytter hudens celler, stimulerer cellefornyelsen og modvirker aldersforandringer og findes ofte i kosttilskud fra vegetabilske kilder som grøn te eller koncentreret C-vitamin. Amazing Space har netop lanceret tre nye varianter af multivitaminpiller tilsat antioxidanter."

- D-tox, D-age og D-stress fra Amazing Space, 450 kr.

"Aloeverajuice er et alternativt kosttilskud af lavendelblomst, lakridsrod og granatæble, der hydrerer kroppen indefra og virker helende. Juicen drikkes dagligt og kan samtidig påføres direkte på huden som en rensende og beroligende lotion. Fås også i kapselform."

- Skin Lemonade Liquid Skin Hydrator fra Amazing Space, 395 kr.
- Wholistic Aloe Vera fra Pukka, 220 kr.

Beauty Foods er udviklet som et opslagsværk, der guider dig til glødende hud, optimalt energiniveau og indre balance uanset alder og vægt.

- Beauty Foods af Laura Bonné og Sally Walker fra FADL's Forlag.

LÆS OGSÅ: Viral video med dansk makeupartist: Her er frisuren resten af verden vil have

LÆS OGSÅ: Er modellerne sunde nok?

LÆS OGSÅ: Jagten på timeglasfiguren kan skade organer og ribben

 

 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed, Mælkesyrebakterier og Juicekur