Mark Bryan Eurowoman
SPONSORERET indhold

Mark Bryan: "Jeg formår at få kvindetøj til at se maskulint ud"

Han slår dig måske ikke som den typiske influencer. 62-årige Mark Bryan begyndte at gå i stiletter, fordi han gerne ville danse kinddans med en høj kvinde og er på under et år blevet kendt på de sociale medier for sin signaturstil fra livet og ned: korte skørter og høje hæle, der gør sig bemærket i gadebilledet.

Af: Linn Norström Weile Foto: Anna Daki / Stink Films
08. nov. 2021 | Mode | Eurowoman

Mark Bryan er en mand. 182 centimeter høj med bredt skulderparti og markeret kæbestruktur. Han har kone, børn og børnebørn og arbejder til daglig med robotter i en tysk ingeniørvirksomhed. I fritiden træner han et ungdomshold i amerikansk fodbold.

Alt ved Mark Bryan falder inden for den stereotype opfattelse af en mand i starten af tresserne, som de er flest i den ærkerepublikanske og stokkonservative amerikanske stat Texas, hvor han er født og opvokset. Næsten da.

LÆS OGSÅ: Designer Saf Hayat: "Jeg er faktisk fan af nutidens skønhedsideal"

For når det kommer til påklædning, skiller Mark Bryan sig ud. Han elsker at gå i stiletter og nederdel. Og folk elsker ham for det. Så meget, at Mark Bryan på under et år har fået flere end 500.000 følgere på sin Instagram-profil. Og det er ikke bare hr. og fru-hvem som helst, der hylder den texanske bedstefar og hans stil. Popstjernen Rihanna, designeren Marc Jacobs og modeeksperten Carine Roitfeld er blot et lille udpluk af Mark Bryans fanskare.

Selv om han er ny i influencer-gamet, er kærligheden til stiletter gammel. Og den ruster ikke. Lige siden studietiden, hvor han prøvede sin daværende kærestes stiletter, har han haft en forkærlighed for det feminine fodtøj med de høje hæle, som han ifører sig, når han hver dag tager toget til og fra arbejde, og møder mange positive – såvel som negative – reaktioner fra medpassagererne.

Eurowoman har mødt Mark Bryan, der bor i en lille tysk landsby, i Berlin til en snak om det, der har gjort ham til den, han er i dag.

Mark Bryan

Hvad er din baggrund?

"Jeg kommer fra Texas i USA, men bor og arbejder i Tyskland, fordi min hustru er tysk. Jeg har to døtre og en søn, der er voksne og bor i USA, og har også et barnebarn på 20 år, så jeg er ingen vårhare. Og min kone har også tre børn fra et tidligere ægteskab, så vi er en rigtig patchwork-familie."

Hvordan er du endt som influencer i en tysk forstad?

"Jeg har kun været influencer i et år. I starten var min Instagram-profil lukket, fordi det kun var meningen, at jeg ville dele billeder med min familie og mine venner. Under lockdown sidste efterår lagde jeg et par af mine billeder op på Pinterest, som så blev delt af en tilfældig person med en masse følgere under temaet 'Sådan går tyske mænd klædt'. Pludselig gik de viralt, og jeg fik hundredvis af daglige venneanmodninger på Instagram. Jeg blev så overvældet, at jeg åbnede min profil. Jeg tænkte: "Hvorfor ikke? Hvis nogen gider kigge på mig, skal de være velkomne.""

Var det en svær beslutning af gå fra privat til offentlig person?

"Jeg har aldrig været genert eller sky, så det var egentlig okay. Men jeg havde ærlig talt ikke troet, at interessen ville være så stor. Hvis nogen for et år siden havde sagt, at jeg ville blive influencer og agere model som i damebladene, ville jeg være død af grin. Under mit første store interview med Interview Magazine sidste år, lige omkring det tidspunkt hvor Harry Styles var på forsiden af Vogue iklædt kjole, jokede jeg med, at jeg nok aldrig ville komme i Vogue, selv om jeg også går i nederdel. Sjovt nok har jeg været fotograferet til tre forskellige udgaver af Vogue siden da."

Hvornår begyndte du at gå i høje hæle?

"Da jeg gik på universitetet, havde jeg en kæreste, der ligesom mig var 182 cm høj. Vi elskede at danse kinddans sammen, og hun elskede høje hæle. Når hun dansede i høje hæle, var hun højere end mig, og derfor prøvede jeg en dag et par af hendes stiletter. Af praktiske årsager. Jeg kan stadig huske den fantastiske fornemmelse, det var at have dem på, og det blev også meget nemmere at danse kind mod kind. Siden da har jeg haft en kærlighed til stiletter og altid bidt ekstra mærke i kvinder i et par smukke hæle. Det er dog først for fem år siden, at jeg begyndte at gå i stiletter og hæle dagligt."

Hvordan vil du beskrive din stil?

"Jeg har vel det, man kalder en hybridstil. Ligesom en hybridbil, der både kører på benzin og el, er min stil både feminin og maskulin. Jeg føler, at jeg formår at få kvindetøj til at se maskulint ud. Jeg har aldrig været en stor fan af mode og har faktisk aldrig læst et modeblad, som det nok er tilfældet for mange mænd på min alder. Tidligere var jeg altid forbløffet over mine kæresters fascination af sko og deres ønske om at eje et par designer-stiletter til flere tusinde kroner. Nu forstår jeg fascinationen."

Hvem inspirerer dig, og hvem har i dine øjne god stil?

"Jeg plejede at se tv-serien Suits. Meghan Markle, der sidenhen er blevet hertuginde af Sussex, fangede mit øje. Hendes karakter, Rachel, gik sjældent i kjoler, men ofte i nederdel og bluser, og hun så altid velklædt og professionel ud. Det inspirerede mig til at lave mit eget hybrid-look bestående af stiletter, skørter og professionelle maskuline toppe. Jeg har prøvet kvindetoppe og kjoler, og ud over at jeg synes, de har en skæv pasform, føler jeg mig heller ikke godt tilpas i dem. For mig er balancen mellem det maskuline og feminine afgørende for, at jeg føler mig tilpas."

Mark Bryan

LÆS OGSÅ: Harry Styles overtager den røde løber – igen!

Hvordan reagerer folk på den måde, du går klædt?

"Jeg får da en del blikke i det offentlige rum og nogle gange også negative kommentarer, men det er ikke noget stort problem. Folk har ret til deres holdninger, og jeg er egentlig ligeglad med, hvad de synes. Det er kun mine venners og min families mening, der betyder noget. Min familie har altid støttet mig, og selv om jeg arbejder i et typisk mandsdomineret fag, har mine kollegaer også været forstående. For godt fem år siden begyndte jeg at gå på arbejde i høje hæle og jakkesæt. Det startede med blokhæle, der minder om klassiske herresko blot med hæle. Mine kolleger spurgte jokende, hvornår jeg ville begynde at gå i kjole. Udviklingen skete langsomt."

"Først skiftede jeg blokhælene ud med stiletter, og senere kom nederdelene. Derfor var der ingen, der var særligt overraskede. Jeg er dog bevidst om, at jeg klæder mig ret atypisk for folk i min branche. Selv om der kommer flere og flere kvindelige ingeniører til, er det en mandsdomineret verden, og mange af mine kvindelige kollegaer går mest i bukser og sneakers. Jeg er en af de få, der går i stiletter. Det morsomme er dog, at jeg blev 'kendt' under corona-nedlukningen, hvor vi arbejdede hjemmefra. Så det er via sociale medier, modemagasiner eller aviser, de fleste af mine kollegaer og perifere venner har fulgt med. Mange har overrasket skrevet til mig: "Hov, Mark, du er jo blevet kendt.""

Hvorfor tror du ikke, at der er flere heteromænd, eller mænd generelt, der går klædt som dig?

"Verden er stadig udpræget konservativ, når det kommer til, hvordan vi opfatter køn og beklædning, og USA er et meget opdelt samfund. Der er store forskelle på rig og fattig, og man oplever desværre stadig raceopdelte områder. Mange er bange for nytænkning. Jeg ville ikke være bekvem ved at gå klædt, som jeg gør i alle amerikanske stater, men i Europa føler jeg mig stort set sikker overalt. For nylig var jeg i Budapest for at lave et photoshoot for et stort modemagasin, lige før Ungarn indførte et nyt lovforslag, der forbyder alt materiale, som promoverer homoseksualitet over for børn. Det er en tragisk udvikling for LGBT+-personer."

Mark Bryan

"At sidestille seksuel diversitet og kønsdiversitet med pædofili, som de gør, er ikke bare vanvittigt, men det går ud over de ungarske LGBT+-personers værdighed. Jeg er kun glad, hvis jeg kan hjælpe ved at være fortaler for LGBT+-rettigheder, men det er samtidig vigtigt at understrege, at mit tøjvalg ikke er seksuelt. Jeg er heteroseksuel og er meget bekvem i min seksualitet, men jeg går 'anderledes' klædt. Fordi jeg går klædt, som jeg gør, antager mange, at jeg er homoseksuel eller transkønnet. Det har jeg aldrig haft et problem med, men det er åndssvagt, at tøjvalg og seksualitet skal sidestilles."

Hvilket råd ville du give en, der ønsker at klæde sig anderledes, men som måske ikke tør?

"Tænk ikke på, hvad andre folk tænker. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men det er kun vigtigt, at dem, der betyder mest, såsom familie og venner, støtter dig og får dig til at føle dig godt tilpas."

Hvad er dine favoritdesignere og -mærker?

"Som sagt ved jeg ikke ret meget om mode eller trends. Jeg køber mange af mine nederdele billigt i tøjkæden New Yorker, men jeg har været heldig at få flere stiletter i gave af lækre brands som Christian Louboutin og Jimmy Choo. Det seneste års tid, i takt med at min fanskare er vokset, er jeg også begyndt at følge lidt med i modeverdenen. Jeg har skrevet en del med designeren Marc Jacobs over Instagram om et eventuelt samarbejde. Han virker til at være lige så flink, som han er dygtig og succesfuld, så det, håber jeg, kommer til at ske."

LÆS OGSÅ: Ulrikke Høyer om at være tilbage som model: "Denne gang bliver det mere afbalanceret og på mine betingelser"

Mark Bryan

Hvordan ser fremtidens mode ud, hvis du kan få indflydelse på den?

"Da jeg startede med at gå klædt, som jeg gør, tænkte jeg: "Tøj bør ikke have køn!" Jeg har sidenhen indset, at fordi kvinde- og mandekroppe er forskellige, vil der altid være forskel på, hvordan tøj passer. Mit håb er vel, at alle mennesker, uanset køn, seksualitet og baggrund, kan gå i lige, hvad de har lyst til. Selv om jeg får mest positiv feedback, får jeg også negative reaktioner fra forskellige grupper."

"Jeg har bl.a. oplevet frustration fra nogle LGBT+-personer, der selv går 'anderledes' klædt og har oplevet vold og modstand. De har svært ved at forstå, at jeg som heteroseksuel mand skal hyldes, når jeg ikke oplever den samme modstand som dem. Jeg kan godt forstå deres frustration, og det er ikke fair, at nogen skal være udsat for den slags på baggrund af deres tøjvalg eller seksualitet. Så lad os håbe, at fremtiden ser lysere ud. For mig er ligestilling at kunne gå klædt og udtrykke sig, som man vil, uden at møde modstand.”

Hvad optager dig lige nu?

"Jeg har stadig mit fuldtidsjob som ingeniør og mit fritidsjob som fodboldtræner, og så bruger jeg to-tre timer om dagen på Instagram, fordi der er mange beskeder at besvare og billeder at lægge op. Så jeg har ikke tid til meget andet end det og min familie."

Mark Bryan

Anbefalet til dig