M17 Margrethe Hjort Hay
Margrethe Hjort Hay.

Margrethe Hjort Hay om sit smykkemærke M17

Denne 12-årige står bag stilikonernes favoritøreringe

Det lå i kortene, at Margrethe Hjort Hay ville blive iværksætter. Hendes forældre, Mette Hjort Hay og Rolf Hay, er nemlig genierne bag Hay.

Det vrimler med kreative, talentfulde og succesrige unge iværksættere på den danske modescene. Se bare Cathrine Saks og Barbara Potts, der står bag Saks Potts, Cecilie Jørgensen, der står bag Cecilie Copenhagen og Caroline Sillesen, der står bag Corali Jewelry. Ja, vi kunne blive ved.

LÆS OGSÅ: Astrid S: ”Når jeg står på scenen og ved, at min mor og far er her i dag, så føler jeg mig som Astrid på 6 år foran spejlet”

Om det er det danske velfærdssamfunds trygge rammer, stilikoner på Instagram eller en helt tredje faktor, der hjælper dem på vej, kan ingen helt sætte en finger på, men deres tilgang til sociale medier, arbejdsmetoder og drømmen om at kunne blive, hvem end de vil, har måske. 

Et af de nyeste skud på stammen er 12-årige Margrethe Hjort Hay, der ved hjælp af perler og tråd skaber misundelsesværdige øreringe, som både model Caroline Brasch-Nielsen og Ganni-designer Ditte Reffstrup holder af. Vi tog kontakt til Margrethe på Instagram og spurgte ind til M17, som er navnet, hendes smykker går under.

Hvorfor startede du M17?

– Jeg startede med at lave armbånd sammen med min mormor. På en ferie i Marrakesh begyndte jeg at bruge en transparent tråd, som var mere bøjelig og gav mulighed for at lave mere form i smykkerne, og pludselig sad jeg med mine øreringe i hånden.

Hvilke tanker ligger bag dit design?

– Det er svært at sige, men jeg har altid elsket perler og farver! Jeg har gået til design på Design Museum Danmark. Det er et er designkursus, hvor man kan arbejde med alt fra møbler og smykker til tekstiler og grafisk design. Det er meget bredt, og man kan arbejde med mange forskellige teknikker og materialer, og alle kan gå til det! Man skal bare gå ind på deres hjemmeside og melde sig til.

Hvor har du fået inspiration fra?

– Jeg følger mange seje, og inspirerende kvinder, på Instagram. Heriblandt Betty Krag, som synes jeg er ret sej! Hun har sin helt egen stil og sætter tit ting sammen, som man ikke lige havde forventet. Jeg elsker også den måde, hun tager billeder på. Også Sophie Bille Brahe er mega dygtig, og jeg elsker især hendes smykker. Det, hun laver, er noget helt særligt. Den danske designer Ditte Reffstrup skaber hits og ting, som alle vil have. Det er så sejt, at de hos Ganni kan lave noget, som både min mor og jeg har lyst til at gå med. Og til sidst, Caroline Brasch, der er den sejeste model, med en stil jeg elsker. Dem tror jeg også, at jeg bliver påvirket af.

Du sælger dine smykker i en af Danmarks mest eksklusive butikker, Holly Golightly. Hvordan kom det i stand?

– Barbara, der har Holly Golightly, så mig og mine øreringe på et loppemarked og spurgte, hvor jeg havde købt dem. Jeg fortalte, at jeg selv havde lavet dem, og hun sagde, at dem kunne hun sælge i hendes forretning. Jeg blev meget glad! Der blev solgt et armbånd på den første dag, hvor jeg havde været inde med dem. Jeg blev endnu mere glad!

Du har allerede nu fans som Ganni-designer Ditte Reffstrup og model Caroline Brasch. Hvem drømmer du om at se dine smykker på?

– Jeg ELSKER Ganni og er vild med Caroline Brasch. Så det gør mig meget glad. Lige nu er det også ret vildt for mig, at mine smykker sælges hos Holly Golightly – faktisk det vildeste for mig. Jeg drømmer om at se folk på gaden med mine øreringe på.

Har du fået hjælp af din mor og far?

– Nej, egentlig ikke! Min mor tog med ind til Holly Golightly og afleverede smykkerne, og jeg køber perler sammen med min far. Jeg laver selv alle mine smykker, men min mormor er sød til at sidde sammen med mig og arbejde.

Hvad med skole, venner og veninder?

– Ja, det har jeg stadig tid til at passe, og de synes, det er sejt gået.

Hvad bliver det næste, der kommer fra dine kreative hænder?

– Mit fokus ligger på at få produceret mine øreringe. Det har jeg så travlt med, men jeg arbejder på nogle Marguerite-øreringe, der måske kunne blive til noget. Vi får se.

Ordsproget, at æblet ikke falder langt fra stammen, passer ret godt, på Margrethe. I kulissen står nemlig hjernerne bag designvirksomheden Hay, der er verdenskendt for en innovativ tilgang til design, Mette Hjort Hay og Rolf Hay.

Hvornår begyndte Margrethe at designe?

– Hun har altid elsket at lave noget med sine hænder og har klippeklistret, malet, tegnet og leget med ler så længe, jeg kan huske, siger Mette Hjort Hay.

Hvad tænker du om, at Margrethe har startet virksomhed?

– Det ligger måske lidt i generne, og jeg synes, hun er så sej. Det er virkeligt sjovt at følge.

Hvad blev du mest overrasket over ved Magrethes måde at arbejde på?

– Margrethe er helt sin egen, og det har jeg meget respekt for. Måske det er en fordel, at være så ung, men jeg tror også at mødet med Bibi (der ejer Holly Golightly, red.) gav hende noget helt særligt og troen på, at hun skal fortsætte med at lave det, hun selv synes er smart og ikke nødvendigvis det, alle andre laver. Hun stoler på sin mavefornemmelse og lytter ikke meget til, hvad vi andre mener. Det i sig selv er fantastisk!

M17 forhandles hos Holly Golightly og direkte via Margrethes Instagram-profil @mhh.blog.

Se, hvad vi ellers skriver om: Smykker, Trends, Design og Kvinder du skal kende