Cynthia Nixon Rosacea

Foto: Getty Images Også Sex and The City-stjernen Cynthia Nixon døjer med hudsygdommen.

Rosacea: Sådan behandler og forebygger du hudsygdommen

Dét sker, når du har rosacea – og sådan behandler du det

Dum og ukontrollerbar rødmen i ansigtet er desværre en realitet for mange danskere, som med den hudsygdom har fået et livslangt bekendtskab – rosacea kan nemlig ikke helbredes. Med den rette behandling kan den dog holdes nede. Bliv gode venner med din hud og din solcreme, lyder rådet fra hudlæge Emil Henningsen.

De fleste af os har prøvet at rødme; når ham den søde fra B-klassen holder øjenkontakten, hvis vi skal tale på morgenmødet eller ved tanken om de 57 ting på to do-listen, der skal klares på en otte timers arbejdsdag. Man mærker, hvordan blodet suser i kinderne og varmen tager til, og det værste er, at man ikke rigtig har nogen kontrol over det – eller faktisk er det værste, hvis andre mennesker føler, de skal påpege, at man er rød i hovedet, hvilket faktisk bare gør det hele meget værre...

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du hudorme til livs

Det er alt sammen årsagsbestemt. Oplever man til gengæld at blodet ruller og rødmen skyller ind over ansigtet helt umotiveret, så kan det være tidlige symptomer på rosacea.

”Tidlige symptomer kan være tendens til at blive rød i ansigtet, uden nogen egentlig forklaring. Det kan allerede opleves i teenagealderen eller i ung voksenalder. Man rødmer meget let og pludseligt, henover kinderne,” fortæller hudlæge Emil Henningsen fra H.C. Andersen Klinikken i Odense.

Rhino-hvad-for-noget?

Rosacea er en kronisk inflammation i huden, hvis opståen og årsag ikke er helt afklaret, fortsætter Emil Henningsen og forklarer:

”Det er en betændelsestilstand i de små blodkar. Når man har haft rødmen, så bliver blodkarrene slapvægget, fordi de har udvidet sig og trukket sig sammen mange gang. De bliver så at sige løse eller slappe, og det fører til, at man kan opleve permanente karudvidelser og se blodkarrene individuelt på huden.”

Foruden den konstante rødmen omkring kinder og næse, kan rosacea også manifestere sig med små røde knopper i ansigtet. Som sagt ved man endnu ikke, hvorfor rosacea opstår og omkring 10 % af befolkningen slås med hudsygdommen. Det kan være arveligt, og der er en lille overvægt af kvinder med rosacea i forhold til mænd. Til gengæld er det oftere mænd med rosacea, der bliver ramt af det såkaldte rhinophyma, hvor kirtlerne på næsen vokser, og næsen bliver stor og deform. Rosacea er ofte sådan en størrelse, man først opdager, når den er relativt veludviklet, fortæller Emil Henningsen.

”Det opstår gradvist, og derfor er mange ikke opmærksomme på det. Man kommer til at vænne sig til rødmen som noget normalt, og det er først, når den er fremskreden, at man lægger mærke til det.”

Rosacea er ikke farligt, men naturligvis både irriterende og ubehageligt – og for nogen ligefrem hæmmende. Ingen har jo lyst til at gå rundt at rødme hele tiden. Både træningsekspert og forfatter Frida Hallqvist og Fashion Editor hos Manrepeller Harling Ross har været åbne omkring, at de kæmper med hudlidelsen.

Det er ikke din egen skyld

Det skal dog lige siges, at er man disponeret for rosacea, så er der ikke noget, man kan gøre for at undgå den. Det er selvfølgelig godt at få stillet diagnosen så tidligt som muligt, da det er lettere at behandle rosacea, hvis man opdager det tidligt i udviklingen. Men der er endnu ikke noget i lægevidenskaben, der kan forklare, hvordan man kan undvige hudsygdommen, påpeger Emil Henningsen.

Dog er der visse triggere, som man selv kan styre udenom, når rosacea først har gjort sit indtog. Det er blandt andet alt for krydret mad, varme drikke og alkohol. Derudover er der de elementer, som man ikke selv har kontrol over, men som man kan lære at manøvrere uden om.

”Temperatur- og vejrskift spiller også en rolle; altså kulde og varme. Det samme gør stress, eller hvis man er bange,” siger Emil Henningsen.

Det er hans erfaring, at har man rosacea, så lærer man med tiden sin hud at kende og bliver god til selv at navigere i de forskellige faldgruber, der påvirker huden. Et helt konkret tip fra Emil Henningsen lyder; at hvis man har rosacea, så er det en god idé at blive bedste venner med solcremen.

”Solcremen bør stå ved siden af tandbørsten fra maj til november.”

Også Sex and The City-stjernen Cynthia Nixon døjer med hudsygdommen.

Tålmodighed er en dyd

Rosacea er desværre en tilstand, der, når den først er kommet, bliver hængende resten af livet. Rosacea har absolut perioder, hvor der kan være ro på den og ligeledes perioder med aktivitet. Stikker ens rosacea helt af, er det bare med at komme af sted til lægen hurtigst mulig.

Jo tidligere man får stillet diagnosen jo bedre. Det kan din egen læge hjælpe med.

"På recept kan man få en antibiotikacreme, der hedder Metronidazol, som dæmper betændelsestilstanden. Så findes der syreholdige cremer, rødmereducerende cremer og cremer, der sammentrækker blodkarrene. Hvis man ikke oplever, at cremer virker, er næste skridt typisk en antibiotikakur udskrevet af lægen,” siger Emil Henningsen om behandlingsprocessen og fortsætter:

”Derudover findes der også laserbehandling. Den bedste er den, der hedder farvestoflaser, som varmer blodkarrene op og skyder dem i stykker og dermed mindsker rødmen. Mange oplever også resultater med kosmetologisk syrepeeling af huden.”

Selv om det eneste man gerne vil se er resultater, så må man væbne sig med tålmodighed. Det kan tage mange uger inden cremerne slår rosaceaen ned, og måske oplever man også, at det bliver værre og flammer op inden forbedringen sætter ind. Det er nu en gang desværre sådan rosacea arter sig.

Bliv venner med din hud

Men det kan godt betale sig at være opmærksom på, hvad skønhedsprodukterne, der står hjemme på badeværelseshylden indeholder. Står der sprit, heksehassel (en plante, der findes i visse naturprodukter), parfume, mentol, pebermynte eller eukalyptusolie på ingredienslisten, så er der evidens for, at de kan forværre rosacea. Alt tyder også på, at fede cremer og fysiske solfiltre – det er de solcremer, der lægger sig som et tyndt, hvidt lag på huden – ikke er gode for rosacea-hud. I forhold til solcremer skal man holde øje med navnet titaniumdioxid på deklarationen, hvis man vil styre uden om de fysiske filtre, og det vil man gerne.

”Personer med rosacea bør teste nye produkter i et mindre hudområde, for eksempel på halsen, i en uge, inden produkterne tages i brug,” lyder tommelfingerreglen fra Emil Henningsen.

Der er altså rigtig mange ting, man ikke skal smøre i hovedet. Så hvad kan man gå efter?

”Hvis huden har brug for fugt så vælg fugtbindere som PHA og bioniske syrer,” siger Emil Henningsen.

PHA (Poly Hydrocid Acid) og bioniske syrer er aktive fugtingredienser og mildere end almindelig frugtsyre. Men husk at kigge ingredienslisten godt igennem, når du leder efter produkter med PHA – eksempelvis kan renseprodukter med PHA godt indeholde alkohol, der som sagt ikke er en ven af rosacea-huden.

Sådan mindsker du rødmen

Rosacea er en kronisk inflammation i huden, hvis opståen og årsag endnu ikke har været muligt for lægevidenskaben at afklare. Den består af rødmen henover kinder og næse og nogle gange også små, røde knopper.

  • Undgå alkohol
  • Gå uden om stærk mad
  • Store temperaturudsving forværrer rødme, så lange varme bade vil højst sandsynligt få din rosacea til at blusse op. Det vil skiftet fra kulde til varme også.
  • Ligesom det er bedst at undgå at indtage alkohol, så er det også bedst ikke at putte det på huden. Tjek derfor, at dine renseprodukter er alkoholfrie.
  • Parfume dufter dejligt, men får rosacea til at skeje ud. Ryd ud i toiletskabet, i sæber og sørg for at dit vaskepulver også er neutralt.
  • Fugt er vigtig for enhver hud. Udover at drikke rigeligt med vand, er PHA-syrer gode fugtbindere til rosacea-huden.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hudpleje, Hud, Skønhed og Overgangsalder