Mangfoldighed i modebranchen
SPONSORERET indhold

Sort topmodels afsked rejser ny racismedebat i modebranchen – nu er hun tilbage

Den australsk-sudanesiske topmodel Ajak Deng kæmper videre for sorte modeller i en hvid modeindustri.

Af: Anne Nørkjær Bang Foto: REX/All Over Press
02. mar. 2016 | Mode | Eurowoman

– Jeg er glad for at kunne annoncere, at jeg officielt er færdig med modeindustrien. Jeg flytter tilbage til Australien for at leve det liv, jeg til fulde har fortjent. Hvilket er det virkelige liv.

Sådan lød afskedssalutten fra den 26-årige topmodel Ajak Deng, som for ganske nyligt offentliggjorde på Instagram, at hun omgående ville stoppe sin modelkarriere.

– Jeg kan ikke længere håndtere alle de "fakes" og løgne. Mit liv er for kort til dette dramatiske liv, skriver Deng i sin Instagram-opdatering.

Denne opdatering lagde topmodellen Ajak Deng ud på Instagram lige efter modeugen i New York. Foto: Ajak Deng

Ajak Dengs familie flygtede fra Sudan til Australien i 2005, og siden hun blev spottet som model i 2008 har hun været en af de mest populære australske modeller med jobs for prominente modehuse som Dior, Louis Vuitton, Valentino, Marc Jacobs og Chloe. Hun har også netop gennemført en succesfuld New York Fashion Week, hvor hun gik catwalk for nogle sæsonens helt store brands, som Tome og Zac Posen. Derfor kom det som et regulært chok i branchen, da hun offentliggjorde sin beslutning om at trække sig fra modellivet.

LÆS OGSÅ: Mød Chloe Nørgaard: den danske topmodel i New York

Men Ajak Deng stopper ikke. Ikke alligevel. I går lagde hun nemlig endnu et billede op på Instagram, som vendte hele historien på hovedet: Deng er ikke længere modellen, der giver op overfor branchen – hun bliver og kæmper.

– Ja, det er helt sikkert lettere at give op, men hvem skal så kæmpe den kamp, som vi ikke vil indse skal kæmpes? Jeg er kun lige begyndt, og at være model er ikke den eneste ting, jeg vil have succes med i mit liv. Jeg undskylder til alle de venlige sjæle/hjerter, som jeg har knust i den seneste uge. Jeg troede, at det var nemmere at give op, men jeg har besluttet mig for at blive og kæmpe denne kamp med venlighed, tilgivelse, kærlighed og støtte til hele menneskeligheden, skriver hun i sin nye opdatering fra modeugen i Milano.

For nylig besluttede Ajak Deng sig alligevel for at blive i modebranchen. Foto: Ajak Deng. 

Racisme i modebranchen
Gennem det meste af sin karriere har Ajak Deng udtalt sig i stærkt kritiske vendinger om modebranchen og dens forhold til diversitet og repræsentation. Kort inden sin afsked lagde hun et billede op på Instagram, hvor hun poserer med en taske med påskriften "Black Models Matter", og hun er også berømt for at have tweetet i 2014, at hun blev "kicked out of Balmain for being black".

LÆS OGSÅ: Caitlyn Jenner er nyt ansigt for MAC

– Jeg ved, hvor mange sorte modeller, som hellere ville slikke røv end at være ærlige, men ved I hvad? Jeg er fucking ligeglad, skrev hun efterfølgende og slettede kort efter sin Twitter-profil.

Dengs pludselige afsked kom lige efter, at diskussionen om racisme i modebranchen igen var blusset op på grund af et billede fra MAC Cosmetics, som blev modtaget med en overflod af racistiske kommentarer på Instagram. Billedet viste den ugandiske modelkollega Aamito Stacie Lagums læber med en af kosmetikvirksomhedens læbestifter på.

Der kom flere racistiske kommentarer, da MAC Cosmetics lagde et billede på Instagram af model Aamito Stacie Lagums læber. Foto: MAC Cosmetics.

Efter Dengs afsked udsendte hendes agent Stephen Bucknall en kommentar, som yderligere slog fast, at det formentlig var modebranchen attitude overfor sorte modeller, som var Dengs primære bevæggrund for at trække sig fra livet som topmodel:

LÆS OGSÅ: Diskussion: Skal modeller under 18 forbydes at gå catwalk?

– Ajak har sagt til mig så mange gange, at hun er ked af, at der ikke er mere arbejde for mørke piger i Australien, for hun ville gerne booke mere arbejde her, udtaler han ifølge racked.com og tilføjer:

– De vil gerne booke de store kaukasiske navne, bruge mange penge og flyve dem ind fra LA, men jeg mangler stadig at se dem booke mørke piger på den samme måde.

Ajak Dengs opråb til branchen kommer på et tidspunkt, hvor fokus på at få diversitet blandt catwalk- og kampagnemodeller i forvejen er stort. Hashtagget #BlackModelsMatter gik viralt under denne sæsons modeuge i New York, hvor en taske med samme budskab blev set på prominente modefolk som Zac Posen og Bethann Hardison, og det virkede som om designerne også havde taget lidt af den kritik, der i årevis har været af modebranchens mangel på diversitet, til sig. Flere vigtige og meget omtalte brands havde i hvert fald gjort en aktiv indsats for at få flere farvede modeller på podiet, skriver ID Magazine, som kalder den netop overståede modeuge i New York "en af de mest visuelt, racemæssigt mangfoldige i nyere tid."

Du læse Ajak Dengs opdatering om sin tilbagevenden til modebranchen i sin fulde længde her.

LÆS OGSÅ: Se traileren til den nye dokumentar med Vogue-dronningen

LÆS OGSÅ: Designerne hylder en ny type kvinde på catwalken

LÆS OGSÅ: Sports Illustrated bruger plus size-model i deres badetøjsudgave for andet år i træk