Kroppen har brug for jern. Det gælder særligt for kvinder i
den fødedygtige alder, der menstruerer. Men selvom jern er vigtig for flere af
kroppens centrale funktioner, må vi ikke få for meget jern, forklarer Alexandr
Parlesak, der er lektor i ernæring og sundhed ved Københavns Universitet.
Det anbefalede indtag af jern for kvinder i den fødedygtige
alder er næsten 60 procent større end for mænd. Det betyder, at et dagligt
indtag på 15 mg jern om dagen dækker behovet for næsten alle kvinder, mens et
dagligt indtag på 9 mg er tilstrækkeligt for næsten alle mænd. Men faktum er,
at mænd generelt indtager mere jern end kvinder.
– Kvinder har både brug for mere jern, fordi de menstruerer
og taber jern igennem hæmoglobinet i menstruationsblodet, men også fordi mange
kvinder spiser mere plantebaseret end mænd. Den primære kilde til højt
absorberbart jern er kød, og det spiser mænd bare mere af, siger Alexandr
Parlesak og tilføjer, at hvis man lever som vegetar, eller bare spiser mindre
kød, bør gå efter fuldkornsprodukter, som også indeholder en del jern.
Problemet er dog, at koncentrationen ikke er nær så høj, som i kød, og at
kroppen har sværere ved at optage jern fra fuldkorn og planter. Dermed ikke
sagt, at du partout er i jernunderskud, hvis du spiser mindre kød, det er bare
noget, man bør være obs på.
Selvom særligt kvinder har brug for mere jern, bør man
ifølge Alexandr Parlesak ikke bare supplere med et tilskud af jern.