P-pille mænd

Foto: Getty P-pillen til mænd vil gøre sædcellerne ”deforme”, så de ikke kan svømme hen og befrugte et æg. Men når mændene stopper på p-pillen igen, vil sædcellerne komme tilbage – og være svømmeklar – indenfor fire-seks uger, lyder det fra forskerne bag en ny undersøgelse.

P-pillen til mænd er på vej: Er du klar til at droppe præventionen?

Kvinder har taget p-piller i over 60 år. Måske er det snart mændenes tur. Forskere er i hvert fald tæt på at udvikle p-piller til mænd uden store bivirkninger.

”Hvorfor er det kvindens ansvar? Hvorfor er det kvinden, der skal tage hormoner?”

Sådan spurgte Lene Stavngaard, nationalchef i Sex og Samfund, retorisk i forbindelse med fejringen af p-pillens 60-års fødselsdag sidste år.

Men spørgsmålet kan måske  blive besvaret indenfor en nærmere fremtid. Ny forskning er nemlig kommet tættere end nogensinde på at udvikle det, man i mange år har prøvet på: En p-pille til mænd – uden bivirkninger.

Det skriver DR.

”Forskerne har fundet et stof, som meget effektivt kan gå ind og forhindre sædceller i at kunne befrugte et æg. Uden bivirkninger eller negativ effekt på sædproduktionen på længere sigt. Det er den bedst undersøgte løsning på en mandlig p-pille, jeg nogensinde har set,” siger Sven Olaf Skouby, klinisk professor på Herlev-Gentofte Hospital med speciale reproduktionsmedicin, til DR.

Indtil videre er p-pillen til mænd kun testet på mus, aber og i reagensglas, men alligevel mener flere eksperter, at den nye – og mulige – p-pille til mænd er særlig interessant.

Det skyldes mest af alt, at man med det nye præventionsmiddel undgår at påvirke mænds hormonbalance – og derved øge risikoen for blandt andet impotens, nedsat sædkvalitet og leverskader. 

Den mandlige p-pille vil i stedet gå ind og ramme nogle af de proteiner, som kun findes i sædceller, og påvirker dermed ikke resten af kroppen, fortæller Anders Rehfeld, der er postdoc på Rigshospitalet og forsker i at udvikle mandlig prævention.

”Det er første gang, at en mandlig p-pille har kunnet standse fertiliteten uden at påvirke hormonbalancen eller sædkvaliteten. De er kommet imponerende langt,” siger han til DR.

P-pillen vil kort fortalt gøre sædcellerne ”deforme”, så de ikke kan svømme hen og befrugte et æg. Men når mændene stopper på p-pillen igen, vil sædcellerne komme tilbage – og være svømmeklar – indenfor fire-seks uger, lyder det ifølge forskerne.

Det handler om ligestilling

Om den nye type p-pille til mænd bliver en realitet, kan kun tiden vise.

Indtil videre har de præventionsmetoder, der har været til mænd, ikke været noget, hverken mænd eller medicinalfirmaer har villet satse stort på, understregede Lene Stavngaard, nationalchef ved Sex og Samfund, sidste år til ALT.dk.

Også direktør for KØN (tidligere Kvindemuseet, red.) Julie Rokkjær Birch forklarede i forbindelse med p-pillens fødselsdag, at det er nødvendigt for ligestillingen, at mænd begynder at tage ansvar for reproduktionen.

”Der sker en forstærkning, som kommer helt ned i præventionen, hvis det hele tiden er kvinden, der er på det og styrer reproduktionen. Hvis man fra start siger, at kvinden har kontrollen, så er det også hende, der får ansvaret for baby. De forventninger, vi har, og de forventninger, vi italesætter, skaber den virkelighed, vi ser,” lød det fra Julie Rokkjær Birch.

”Men vi ville gøre os alle sammen en tjeneste, hvis mændene blev betragtet lige så meget som forældre som kvinder. Man har opfundet p-piller til mænd. Og den diskussion forstår jeg ikke, hvorfor ikke fylder mere. Tænk, hvad det kunne gøre for ligestillingen.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Prævention og Ligestilling