kvinde i seng
Foto: Getty Få gode tips til, hvordan du kommer ud af sengen og får endnu ud af din dag.

Svært ved at komme ud af sengen? Her er 5 tips til at komme op

Mangler du tid i din hverdag? Så kom med i morgenklubben. Oplev overskuddet ved, at du allerede inden morgenmaden har fået noget godt ud af dagen. Her er 5 konkrete råd til, hvordan du kommer op og i gang

1. Brug tiden på noget, du elsker

Det at stå op klokken 5 om morgenen kræver disciplin, så det er absolut ikke noget, du skal gøre for at klare mailbakken, smigre din chef eller være den perfekte mor til fødselsdagen. Du skal gøre det for at bruge tid på det, du elsker. Det, der faktisk er så vigtigt, at du vil ofre din søvn og sene nætter for det. Bruger du flere gange om ugen morgentid på det, du er passioneret omkring, så lever det i dig. Du er ikke bare en håbløs drømmer eller endnu en mellemtilfreds kvinde, som venter på, at noget skal forandre sig, før hun kan udfolde sig selv. Du er blevet hende, som gør det. Det er en stor kilde til livsglæde at bruge tid på det, som får dit hjerte til at slå hurtigere, og som skaber mening i dit liv. Og så pyt med, om du må gå tidligere i seng og ikke får set tv. Overlad det til dem, der lever et kedeligt liv. Du er i gang med at leve et liv, der er værd at stå op til.

Læs også: Er morgenmad den bedste start på dagen?

2. Godmorgen! Sådan kommer du i gang

Når alarmen ringer, er du helt sikkert træt. Så er det nemt at ramme snooze- (eller sluk)-knappen, og så er klokken pludselig ikke 5 længere. Prøv det her i stedet: Sæt dig op i sengen, og træk vejret dybt tre gange. Det lyder måske fjollet, men det tager din krop og dit sind et øjeblik at forstå, at du er vågnet, men når du trækker vejret dybt og intenst nogle gange i træk, vågner det hele op. Rejs dig derpå op, og så lover jeg dig, at inden du har taget tre skridt, er du vågen. Det er også en god idé, at du gør det rart for dig selv at vågne. Sæt yndlingskoppen frem om aftenen, og hav alt klar til din morgente. Hav stearinlys på dit bord, som du kan tænde, eller læg yndlingstøjet frem, som er rart at vågne i. De små ting gør en forskel for en god (tidlig) morgen.

3. En udfordring på 66 dage

Hvis du bare ikke kan stå op klokken 5, så vælg klokken 6. Det er ikke den time, der skal skille os ad, for dybest set er det jo lige meget, om klokken er 5 eller 6. Det er princippet, der er vigtigt. Ideen om, at du hver dag begynder din dag med det, der er vigtigt for dig. Vælg et tidspunkt, og gennemfør det en måned. Det tager ifølge nogle videnskabelige undersøgelser 66 dage at ændre en vane. Så her er en udfordring fra mig til dig: Stå en time tidligere op i 66 dage, og oplev, hvad det giver dig.

Læs også: Yin yoga: 11 øvelser, der smidiggør kroppen

4. Gør det vigtigste først

Hvad er vigtigt for dig? At læse avis og være informeret om verden? At skrive på din bog? Dyrke yoga eller løb? Male akvareller eller forberede sund, økologisk mad? Det kan også være følelsen af bare at have tid. Tid til at være alene og gå rundt i badekåbe og være langsom. Eller tid til at skrive en besked til en veninde eller summe over livets gang. Uanset hvad der er vigtigt for dig lige nu, så tag tiden til det, FØR du gør alt muligt andet. At gøre det vigtigste først er et af de stærkeste livsprincipper, jeg kender. Det er ikke en 1-2-3-kur, som giver dig vægttab på en måned eller en forfremmelse i næste uge, men det er en måde at leve på, som kan forandre dit liv radikalt og give dig meget mere af det, du helst vil have, over tid.

5. Vid, hvad du vil

Undersøgelser viser, at de, der står tidligt op, ikke udsætter det, de skal. Undersøgelser skal man altid tage med et gran salt, men jeg opfatter, at det handler om, at de ved, hvorfor de står op. Det giver nemlig ikke mening at stå op før alle andre for at se Netflix eller spise snacks. Så afslut din aften med at beslutte dig for, hvad du vil med din tidlige morgen. Når du har et klart billede af dig selv i løbesko på vej over markerne eller dig siddende ved computeren med morgenkaffe, er det meget nemmere at handle på det. Så halvdelen af ideen med klokken 5-klubben er at vide, hvad du vil opnå med din tid. Skriv derfor en seddel til dig selv, eller sæt løbeskoene frem. Så er du halvt lykkedes med at komme op og i gang. Det giver desuden vildt meget energi at være forud gennem dagen frem for konstant bagud.

Læs også: indre ro: Vend dine fejl til fordele

3 FORDELE VED AT VÆRE EN EARLY BIRD

Næsten alle vil gerne have mere tid, men døgnet har 24 timer a 60 minutter. Derfor kan du ikke få mere tid, men du kan blive mere bevidst om, hvordan du bruger din tid. Så tag en time eller to om morgenen.

DET KAN GIVE DIG TRE FORDELE: Du styrter ikke ud ad døren med hovedet under armen. Du får gjort noget, du vil, inden klokken 8. Du bruger tid på dig selv, inden du er ved at omkomme af træthed.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Søvn, Psykologi, Velvære og Daisy Løvendahl