ADHD
SPONSORERET indhold

ADHD: Børn mangler faste rammer

På ti år er antallet af børn, der hver dag tager medicin mod ADHD tidoblet til omkring 18.000, men medicin er langt fra det eneste svar på den omsiggribende lidelse, mener flere eksperter.

Af: Marianne With Bindslev Foto: Les Kaner
15. aug. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Det konkluderer journalist Marianne With Bindslev, som har jagtet sandheden om ADHD hos eksperter inden for pædagogikken, psykologien og psykiatrien samt hos familier med børn, som har ADHD i en stor artikel i denne uges ALT for damerne nr. 33.

En af dem, der er bekymret over antallet af børn, der får medicin mod ADHD, er professor i psykologi ved Aarhus Universitet, Carsten René Jørgensen, forfatter til bogen "Danmark på briksen". Der kan nemlig være mange årsager til den urolige adfærd.

– Måske er nogle børn bare ikke gearede til at sidde stille seks timer om dagen. Nogle er måske så intelligente, at de keder sig. Nogle af dem har været udsat for omsorgssvigt, andre for fejlslagen socialisering – eller det, man vil kalde for dårlig opdragelse. Og igen handler det måske for andre om en ubalance i hjernen, siger Carsten René Jørgensen, som er bekymret over, at ADHD har spredt sig så hurtigt, at det giver mening at tale om en epidemi. 

Psykolog: Vi straffer vores børn ved ikke at turde tage lederskabet
Også børnepsykolog Margrethe Brun Hansen påpeger over for Marianne With Bindslev, at mange børn trænger til fastere rammer, end de får af deres forældre i dag.

– I dag slår vi ikke vores børn, men vi straffer dem på en anden måde ved ikke at turde tage lederskabet på os.

Ni ud af 10 børn, der henvises til børnepsykologen, har fx ikke ADHD, sådan som forældrene og pædagogerne ofte tror, påpeger hun.

I mange tilfælde er medicin dog afgørende for behandlingen af ADHD hos børn i skolealderen, vurderer professor ved Aarhus Universitetshospital, psykiater Per Hove Thomsen, som er formand for det udvalg, der har udviklet retningslinjerne for, hvordan man diagnosticerer og behandler børn med ADHD i Danmark.

Men listen over bivirkninger er lang. De hyppigste er nedsat appetit, søvnproblemer, hovedpine, mavesmerter og svimmelhed. Men man kan også blive ængstelig og irritabel og trist. De langvarige effekter af mediciden kendes endnu ikke.

Du kan læse hele artiklen i denne uges ALT for damerne nr. 33.