Venedi
SPONSORERET indhold

Badeferie i Venedig

På verdens første baderesort, Venedigs Lido, er smukke, brede sandstrande flankeret af elegante soltelte og charmerende hoteller. Her kan du holde en glamourøs ferie a la filmstjernerne, der gæster øen i anledning af verdens ældste filmfestival. Og det er ikke helt så dyrt, som det lyder.

Foto: Iben Albinus Sabroe og Getty Images
10. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Iben Albinus Sabroe

Hvis man kniber øjnene sammen og skimter mod horisonten, kan man sagtens forestille sig, hvordan det har set ud, da Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot og Paul Newman i deres unge dage besøgte stranden på Venedigs Lido. Bedst som man er midt i den øvelse, risikerer man dog at blive forstyrret af en af virkelighedens celebrities. Det må man tage med. Øen, der på italiensk hedder Lido di Venezia og ligger et enkelt stop med vandbussen fra Venedig, er verdens første baderesort og er i grunden en 11 kilometer lang sandbanke. Lidoen har desuden huset byens verdensberømte filmfestival siden 1932. Det har smittet af på feriekulturen.

I modsætning til Venedigs legendariske historiske arkitektur er Lidoen domineret af pæne, men anonyme nybyggerier. Øen vinder til gengæld takket være sine imponerende brede, gyldne sandstrande, hvis særlige kendetegn er de hvide soltelte, der står på rad og række langs kysten og giver stedet et strejf af gammeldags glamour. Her er aldrig for alvor overfyldt, og på strandpromenaden dominerer grønne trækroner frem for rækker af hoteller. Alligevel er man aldrig langt fra en god frokost eller en drink i skyggen, for til trods for sin begrænsede størrelse er Lidoen rig på cafeer, barer og små, gode trattoriaer.

Alt det gør Venedigs Lido til et lækkert udgangspunkt for at opleve Venedig, hvis man besøger byen i sommermånederne, hvor man skal dele den med myriader af mennesker, hvor man godt kan få lyst til at nyde en eftermiddag i solen med udsigt til Middelhavets glitrende blå saltvand til en afveksling fra sightseeing og shopping. Her guider vi dig til de bedste oplevelser på Lidoen og dem, du heller ikke må gå glip af i Venedig.

SAS flyver dagligt til Venedig og en billet t/r kan fås fra 1.000 kr., hvis du booker i god tid. Vælger du at tage turen med Norwegian, begynder priserne omkring 800 kr. Fra Venedigs lufthavn, der hedder Marco Polo, sejler man videre til Venedig og Lidoen, Lido di Venezia, med vaporettoen (vandbussen). Det koster ca. 15 euro pr. vej. En taxibåd fra lufthavnen koster i omegnen af 130 euro.

LÆS OGSÅ: Sardinien: Perlen i middelhavet

Om Lido Di Venezia 
Det første baderesort
Lido di Venezia har lagt navn til begrebet "lido", der betyder baderesort. Da der i 1857 blev etableret badefaciliteter på lidoen, var det første gang, man så noget lignende i Europa, og lido blev synonym med badested. Netop fordi badeetablissementerne er så gamle, har stedet bevaret sin glamourøse charme. Lidoen har på grund af sin filmfestival været stærkt forbundet med filmens verden. Også Lucchino Viscontis filmatisering af "Døden i Venedig" har været med til at gøre Lidoen og det fashionable Hotel Des Bains berømt. Den smukke bygning kan stadig ses fra stranden, men består i dag af lejligheder. Lidoen huser i dag omkring 20.000 indbyggere.

Sådan kommer du rundt
Venedigs Lido er let at komme rundt på med offentlige busser, der kører fra stationen for enden af Granviale Santa Maria Elisabetta. En billet koster omkring 1,5 euro. På Granviale Santa Maria Elisabetta er der også cykeludlejninger, der tager cirka 15 euro per cykel. Det er en skøn måde at bevæge sig på rundt langs Lidoens små og store veje med kønne, grønne haver og langs den dejlige Lungomare Marconi, der tillader dig at strække ud på en god, lang tur fra øens ene ende til den anden. Det anbefales ikke, at man medbringer sin egen bil til Venedigs Lido.
Reidsitaly.com

Bo på Lidoen
Femstjernet luksus
Det femstjernede Hotel Excelsior er et imponerende eksempel på, hvordan maurisk arkitektur har influeret byzantinsk byggestil i Venedig, hvor venetianske lysekroner møder mauriske søjlegange. Finder du den store pengepung frem, byder Excelsior dig velkommen i taxibåd på sin egen private kajplads, og du kan fornøje dig i hotellets eksklusive poolområde, der er omkranset af små skyggefulde patioer med udsigt til havet. Foretrækker du stranden, har Excelsior de smukkeste, hvide soltelte på stranden og en skyggefuld strandbar. Et dobbeltværelse på Excelsior koster fra 2.800 kr.
Lungomare Guglielmo
Marconi 41

Unikke værelser og himmelsk pasta
Det firestjernede hotel Albergo Quattro Fontane er et af Lidoens dejligste hoteller. Hotellet kan desuden prale af et solidt italiensk køkken, som kan servere en simpel ret som pasta med revet trøffel, så man tror, at man er kommet i himlen. Værelserne er tidløst indrettede med antikke møbler, stærke farver og tunge gardiner, der holder solen ude indtil dagens første strandtur 100 meter fra hotellet. Stedets attraktion er dog i ligeså høj grad den hyggelige have. Dobbeltværelser fås fra omkring 1.300 kr.
Via Quattro Fontane 16

Spis på Lidoen
Lidoen er oversået med gode og relativt billige madsteder, husk blot tommelfingerreglen i Italien, at jo flere retter, der er på menukortet, desto mindre sandsynligt er det, at de er hjemme- og frisklavede. Hvad kvalitet angår, tager det lille hyggelige Trattoria da Andri prisen. Book et bord under vinrankerne i den lille gårdhave, og tag for dig af retterne. Fisk og risotto er venetianske specialiteter, og de skal prøves her. Har du mod på det, er den ret så delikate spaghetti med blækspruttesovs, Spaghetti Neri (sort spaghetti, red.), et must på turen til Venedig.
Via Lepanto 21

TIP
Venedigs filmfestival i september er relativt let at deltage i, selvom man ikke tilhører branchen. Som noget nyt vises der nu også film open air uden entré. Med i pakken får du mulighed for celebrity-spotting. Men lad være med at bede om autografer. Læs mere på Labiennale.org.

Oplev på Lidoen
Nyd stranden
Du skal selvfølgelig nyde øens brede, brede, gyldne sandstrand. I et land, der ellers excellerer i at bebygge sine kyster fra nord til syd, er Lidoen en sjælden fredet strandstrækning. De gamle badeetablissementer står stadig den dag i dag med glamourøs patina langs stranden. Et af de glamourøse soltelte på Hotel Excelsior koster omkring 100 euro at leje om dagen, men mindre kan også gøre det. Længere henne ad stranden mod Granviale kan du flere steder leje soltelte og solsenge, hvor priserne begynder omkring de 25 euro pr. dag og noget mindre ved flere antal dage. Du kan også opholde dig gratis på stranden. Går du fra strandpromenaden langs gaden Lungomare Marconi ned til vandet gennem den indgang, der ligger forenden af Granviale Santa Maria Elisabetta, kommer du ned til Lidoens offentlige strand. Den er lige så indtagende som resten af kyststrækningen. Også her er en café, hvor du kan starte dagen med en croissant og en cappucino. Og senere indtage den første Spritz før middagen. Fordi strandene er så brede, kan man også hænge ud på de private strande tæt på vandkanten og på molerne.
Lungomare Marconi, Veneziaspiagge.it

Eksklusiv wellness
Brug en eftermiddag i wellness-afdelingen på det eksklusive hotel Grande Albergo Hungaria Ausonia, der ligger på Lidoens hovedgade Granviale Santa Maria Elisabetta. Takket være dets farverige, klinkebelagte facade er hotellet ikke til at tage fejl af. Book en tid på The Thai Wellness Center, og skal du forkæle dig selv, så bed om hotellets luksuriøse 100-minutes Thai Detox Massage. Den koster 92 euro og er hver en cent værd. I perioder er hotellets pool desuden åben for ikke-gæster, det kan du forhøre dig om hos conciergen.
Granviale Santa Maria Elisabetta 28, Lannagaia.com

LÆS OGSÅ: 10 rejsemål du skal skynde dig at besøge - inden de forsvinder

Aftengåtur på hovedgaden
Et af de første ord, man som gæst bør lære sig i Italien, er passegiata. Det betyder gåtur, men der er mere i begrebet end som så. En aftengåtur langs Granviale Santa Maria Elisabetta arm i arm med din rejseledsager er et must på turen til Venedigs Lido. Her spadserer byens borgere, mens børnene løber og leger om benene på deres forældre frem til midnat. Musik og snak strømmer fra fortovscaféerne, og gelateriaer overbyder hinanden i delikate varianter af hjemmelavet italiensk is. Prøv en vaffel med saltkaramelis, en specialitet, der kunne nydes her på Lidoen, længe før vi fik øjnene op for den i Norden.
Granviale Santa Maria Elisabetta

Det skal du opleve i Venedig
Betagende arkitektur
Ved Markuspladsen ligger Dogepaladset, den dybt betagende bygning med søjlegangene, der ligger ved bredden af Canale Grande og for enden af Markuspladsen ved pladsens tårn og søjlen med Venedigs vartegn, løven. Dogepaladset, der blev påbegyndt omkring år 1000 som en fæstning og senere bygget om til et mere elegant palads, var tidligere hjemsted for Venedigs herskere og lovgivende instans, dogerne. Se blandt andet den fine gårdhave og retssalen, hvor filmatiseringen af Shakespeares "Købmanden i Venedig" med Al Pacino i hovedrollen som lånehajen Shylock er optaget. Fra Dogepaladset kan du gå over den berømte lille bro, Sukkenes Bro.
Palazzo Ducale, Piazza San Marco

Imponerende kunstsamling
Få en duft af New York i det ellers dekadente Venedig. Her boede den kunstelskende og rebelske newyorker Peggy Guggenheim, til hun døde som 81-årig i 1979. Se den omfattende kunstsamling, hun efterlod sig, med værker fra især første halvdel af det 20. århundrede. Hun havde en forkærlighed for abstrakt og surrealistisk kunst, og når hun ikke købte værker til sin samling, frekventerede hun sine kunstnervenner, blandt andre den modernistiske forfatter Djuna Barnes. Samlingen på Peggy Guggenheim Museum rummer værker af Picasso, Chagall, Pollock og mange flere, men det er mindst lige så fascinerende at opleve Peggy Guggenheims hjem og historie.
Palazzo Venier da Leoni, Fondamenta Venier da Leoni 701

Den jødiske ghetto
Mens turisterne valfarter til Sukkenes Bro og Rialtobroen og overvejer, om det er suset værd at spendere over 1.000 kr. for en tur i gondol, findes der en anderledes spændende måde at opleve Venedig på. Byens jødiske ghetto var engang et de facto fængsel for bystatens 700 jøder og senere deres efterkommere, da de i 1516 blev tvunget til at flytte til området, der er en lille ø omgivet af kanaler. Her måtte de blive, indtil de igen i 1700-tallet fik tilladelse til at rejse og leve, hvor de ville. Under Anden Verdenskrig hentede nazisterne 247 jøder til kz-lejrene, og de blev samlet på piazzaen (pladsen) ved siden af Casa di Riposo Israelitica. Til trods for den barske historie er den jødiske ghetto i dag et dejligt og hyggeligt kvarter med små bagerier, specialbutikker og skyggefulde pladser, hvor man kan sætte sig og mærke historiens vingesus. I dag bor omkring 1.000 jøder i kvarteret.
Campo del Ghetto Nuovo, Calle del Ghetto Vecchio

LÆS OGSÅ: Gourmet i Frankrig: Vin, mad, spa - og masser af kastanjer

Shop
I Venedig går den shoppeinteresserede rejsende ikke forgæves. På trods af at byens gader er smalle, er det lykkedes at finde plads til en flagshipstore for ethvert italiensk designermærke. En eksklusiv samling finder man desuden i butikken Al Duca d'Aosta, der har ligget i en sidegade til Markuspladsen siden 1902. Butikken fører blandt andet J. Brand-jeans og drømmekjoler fra Chloé og Marni og har desuden en afdeling for mænd. Heldigvis har Venedig butikker for enhver pengepung, og du finder alle de highstreet-mærker, du kan drømme om. Specialiteter fra Venedig er desuden skindhandsker. Tager du gåturen fra Markuspladsen i retning af Rialtobroen, vil du blive ført igennem et veritabelt shoppestrøg mellem de små kanaler.
Marzeria, San Marco, 4946, Venedig

Udflugt til Venedig
Fra Lidoen går vandbussen, vaporettoen, flere gange i timen til Venedig. Du finder stationen for enden af Granviale Santa Maria Elisabetta. Det er en skøn sejltur på cirka 20 minutter, alt efter om du vælger en hurtig afgang, hvor du kan sidde udenfor i solen og mærke bølgegangen og beundre indsejlingen til Markuspladsen. Fra Lidoen kan du sejle hele vejen op gennem Venedig ad Canale Grande. Det er en fantastisk tur.
Actv.avmspa.it.

TIP
Venedigs cocktail par excellence er en Spritz bestående af tre dele prosecco, to dele Aperol, der selvfølgelig skal købes med hjem fra ferien, og med en del danskvand er det den perfekte, bittersøde before dinner-drink i sommervarmen.

Her kan du spise i Venedig
Tagliatelle med muslinger og asparges eller gnocchi med kaninragout og mandler. Osteria Bancogiro serverer solide venetianske egnsretter med den skønneste udsigt til Canale Grande og masser af borde ved kanalen. Det er ikke her, du skal gå efter gourmetmad. Men i et kvarter, der byder på temmelig mange turistfælder, tilbyder Bancogiro et dejligt frokoststed under dagsturen til Venedig.
Campo San Giacometti, Venedig

LÆS OGSÅ: 11 skønne danske feriedestinationer

LÆS OGSÅ: De bedste hotspots i Madrid

LÆS OGSÅ: Se den ultimative guide til Barcelonas bedste kvarterer