Få et tip til, hvordan du løser et dilemma om utroskab.
Foto: Hanne Fuglbjerg, Bulls Få et tip til, hvordan du løser et dilemma om utroskab.

Utroskab: Hvornår er det okay?

Lad mig prøve en lille øvelse om dit forhold til utroskab. Prøv at svare på spørgsmålene herunder. Giv dig selv 30 sekunder til at mærke, hvad dit indre svar er for hvert eneste af dem. For jeg er sikker på, at der kommer et svar med det samme:

1. Er det okay at have en affære med en mand, man er vild med?

2. Er det okay at have en affære med en mand, der har en familie?

3. Er det okay at have en affære med din bedste venindes mænd?

4. Er det okay at en kvinde har en affære med manden i dit liv?

Er utroskab moralske forsvarligt?
I princippet handler alle disse spørgsmål om det samme. Er det moralsk forsvarligt at have en affære? For det kan ikke være moralsk forsvarligt den ene vej og ikke den anden. Det kan ikke være okay at din ven Lars har en affære med en pige han er vild med, hvis det ikke er okay at dine bedste veninde mand har en affære med en "dulle" du ikke kender.

For nylig var der debat om det i P3-programmet "Mads og monopolet", hvor gæsterne skulle tage stilling til om det var okay, at "Karina", der havde været alle sine mænd utro med den samme ekskæreste, også kunne være sin nuværende kæreste utro. Dilemmaet var større denne gang, fordi Karinas nye kæreste var hendes kommende mand.

En af kommentarerne til dilemmaet var, at livet er kompliceret, og at hvis det have sex med en eks gjorde Karina lykkelig og gav hende balance, så skulle hun bare gøre det.

Jeg forstår godt det synspunkt. Og jeg kan nemt forestille mig, at jo ældre jeg bliver, og jo flere og mere mærkelige ting, jeg oplever og hører om, jo mere rummelig vil jeg også selv blive.

Kan et par overlevet utroskab?
MEN, for der er nemlig en kæmpe MEN for mig. Jeg synes ikke, at man skal glemme den lille mulighed, at manden i Karinas liv finder ud af, at hun er ham utro.

Hvis han ikke er meget robust, kan det knække ham helt eller i et godt stykke tid. Jeg vil personligt spekulere på, om utroskab er det værd.

Selv hvis han vælger forholdet til, vil det alligevel aldrig blive det samme igen. For løgnen og især den følelse af, at han ikke er værdsat af Karina vil nok være svært at glemme helt med mindre der kommer en kolossalt skift i Karinas måde at opføre sig på.

Sådan finder jeg svar på emoralske dilemmaer
Når jeg skal svare på et moralsk dilemma, spørger jeg altid mig selv, hvad for en historie, jeg helst vil fortælle min datter. For jeg vil gerne kunne forklare og illustrere mine værdier med mine valg og handlinger.

Når jeg sætter dilemmaet op på den måde, er jeg aldrig i tvivl.

Hvis jeg var i Karinas sko, vil jeg vælge enten at stoppe utroskabet med det samme eller have mod til at sige til manden i mit liv (inden vi fik børn), at disse amourøse eskapader var en nødvendighed for mig. Så vigtige, at jeg var parat til at ofre mit livs kærlighed for dem.

Hvad tænker du om utroskab? Og hvilke tricks bruger du for at svare de store dilemmaer i dit liv? - skriv dine kommentarer i feltet under artiklen!

Emmanuel Limal

Emmanuel "Manu" Limal er dramatiker, blogger og driver datingsiden Loveandkids.dk (tidligere Babyklar.nu), som han startede i juni 2013, for de mange singler, der søger kærlighed og drømmer om at stifte en familie med børn.

Uddannet civilingeniør i Paris, fysiker i Sverige og senere skuespiller i Odense.

Manus drivkraft lægger i at forstå mennesker og fortælle historier.

Manu er desuden franskmand og far til Stella på 6 år.

Læs mere om Emmanuel Limal her.
Se, hvad vi ellers skriver om: Dating og Utroskab