Sapioseksuel kvinder
SPONSORERET indhold

Sapioseksuel: Når intelligens tiltrækker

Hvad vil det sige at være sapioseksuel? Og hvordan taler du om at være sapio? Læs med her, og bliv klogere sammen med os.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
01. okt. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Det er langt fra alle, der tiltrækkes af blot en persons ydre. Men selvom der er mange, som ikke er hverken hetro- eller homoseksuelle, så er det ikke nødvendigvis noget, vi taler åbent om alle steder i samfundet.

Det vil vi hos ALT.dk dog gerne ændre på. Vi har undersøgt, hvad det vil sige at være sapioseksuel, og hvordan du som sapioseksuel kan tale om emnet med din omgangskreds, og endelig hvordan du kan bringe det i spil, når du skal date.

Læs med, og bliv klogere sammen med os.

Hvad vil det sige at være sapioseksuel?

Ordet ‘sapioseksualitet’ er en sammensætning af sapio og seksualitet. Seksualitet, som vi kender det, beskriver den følelse og de handlinger, som er knyttet til din seksuelle tiltrækning af andre. Sapio er latin og kan oversættes til intelligens eller viden. Sapioseksualitet er altså en betegnelse for en seksuel orientering, hvor du i stor grad tiltrækkes af andres intelligens.

Sapioseksuel er ligesom andre seksuelle orienteringer et bredt begreb, som dækker over en vifte af følelser og holdninger. Du kan være sapioseksuel og samtidig blive tiltrukket af køn, personlighed og andre faktorer, ligesom du kan være sapioseksuel og udelukkende føle, at det er intelligens, der er den eneste tiltrækkende faktor.

Selvom begrebet er bredt, så kan du helt overordnet sige, at sapioseksualitet handler om, at du ser intelligens som den største tiltrækningsfaktor hos andre mennesker.

LÆS OGSÅ: Hvad er panseksualitet? Syv ting du skal vide om panseksuelle

Hvad er sapioseksualitet ikke?

Det er ikke fordi, vi vil afgøre, hvornår du er en bestemt seksualitet, men når vi beskriver, hvad det vil sige at være sapioseksuel, så er det samtidig vigtigt, at vi kommer ind på misforståelserne, der kan florere.

Hvis du synes, at nogen bliver mere attraktive, fordi de er gode til deres fag eller arbejde, så betyder det ikke nødvendigvis, at du er sapioseksuel. Det er ganske almindeligt at blive tiltrukket af personer, der brænder for noget. Er du sapioseksuel, vil du generelt blive tiltrukket af mennesker med høj intelligens og altså ikke blot blive mere tiltrukket af en - i dine øjne - i forvejen attraktiv person. Hvordan taler du med andre om din seksualitet og dét at være sapio? Det kan være svært at tale om sin seksualitet, lige meget hvilken seksuel orientering du har. Seksualitet er for nogen forbundet med skam og tabu, men det bør det ikke være. Du skal ikke føle, at det er forkert, du har det sådan. Vi er mange, der har svært ved netop seksualitet, og det er også derfor, vi hos ALT.dk har set på, hvordan du kan tale med andre om din seksualitet og dét at være sapio.

Hvordan starter du med at tale om sapio og tiltrækning?

Hvis du har tætte venner eller tæt familie, som er åbne omkring netop seksualitet og ikke-heteronormativ tiltrækning, så vil vi foreslå, at du prøver at bringe emnet på banen, når I sidder sammen. Du kan enten sige det direkte til dem, eller du kan starte med blot at bringe emnet seksualitet ind i samtalen. Ved at snakke om emnet generelt kan du nemmere komme til at bring intelligens på banen.

Føler du ikke, du kan tale med din omgangskreds? Så findes findes der grupper flere steder i landet - både fysisk og online - hvor andre mennesker med anden seksuel orientering end hetroseksuksuel mødes og taler med hinanden. Dette kan være i LGBTQ+-grupper eller i sociale grupper for personer, der har det svært på den ene eller anden måde.

Hvorfor er det vigtigt, at du taler med andre om at være sapioseksuel?

Det er ikke nødvendigvis vigtigt for alle sapioseksuelle at tale om dét at være sapioseksuel. Hvis du ikke har behov for at sige det højt, så er det helt okay. Hvis du derimod har brug for at andre ved det, eller hvis du har brug for at blive accepteret som sapioseksuel, så er du ikke alene.

Dét at tale med andre kan hjælpe dig til at forstå dig selv. Det kan hjælpe dig til at se, at du ikke er alene med din seksualitet. Og det kan gøre, at du føler dig forstået og accepteret, som du er.

Netop sex og seksuel tiltrækning er noget, som vi hos ALT.dk ofte har fokus på, da vi er mange, som går rundt med spørgsmål til emnet. Her hos os kan du læse med i et åbent forum, hvor seksuelle tanker og tiltrækning af mennesker ikke er et skamfuldt emne, men derimod et emne som vi sammen kan udforske og blive klogere på.

Hvordan dater du som sapioseksuel?

Det kan være en udfordring at komme i gang med at date, når du er sapioseksuel. Det skal det dog ikke være. Du kan som sapioseksuel date ligesom alle andre mennesker, og du har lov og ret til at udfolde dig, præcis som du er.

Vi forstår dog godt, at der kan være svære emne, som du skal lære at tage fat på. Dette gælder blandt andet de dybe samtaler om seksualitet og tiltrækning.

Hvordan starter du de dybe samtaler om seksuel orientering?

Der er nogen, der mener, at seksuel orientering er noget, du skal fremlægge allerede inden første date. Dette er dog ikke tilfældet, hvis du ikke har samme opfattelse.

Du skal have lov til at bearbejde din seksuelle orientering i dit eget tempo. Hvis og når du føler dig klar til at dele, at du er sapioseksuel, så tror vi på, at det vil føles befriende for dig. Når din partner ved det, så kan du også nemmere tale om, hvordan du tiltrækkes af intellektualitet, og hvad du derfor finder ekstra tiltalende hos din partner.

Hvis din partner ikke kan acceptere, at du er sapioseksuel, så kan vi godt forstå, at det er både hjerteknusende og et hårdt slag mod din identitet. Du skal her huske, at der er intet galt i at være tiltrukket af intelligente mennesker, og det er ikke noget, du kan eller bør ændre ved dig selv.

Brug de populære dating-apps

Når du skal i gang med at date, foreslår vi, at du ligesom mange andre bruger de populære dating-apps. Der findes apps specielt lavet til personer, der er sapioseksuelle, og der findes apps, hvor du kan angive flere tiltrækningspunkter.

Endelig kan du også bruge de populære apps, hvor du swiper til enten højre eller venstre baseret på et eller flere billeder. Her kan du selvfølgelig ikke ved første øjekast se, hvor intelligente og derved attraktive personerne er. Men der er dog andre sapioseksuelle, der bruger appen, og de indskriver gerne IQ eller andet i deres beskrivelse for at fremstå attraktive for potentielle partnere. Du kan altså med en dating-app være heldig at finde din fisk i havet.

Anbefalet til dig