Gitte Alving
SPONSORERET indhold

"Der kommer det tårnhøje helvede": Gitte blev drillet med sin højde

Sådan blev der råbt efter Gitte i skolen, og med en højde langt over gennemsnittet skiller hun sig da også ud fra mængden. I dag føler hun sig fortsat anderledes med sine næsten 188 centimeter – men nu går hun gerne i sko, der gør hende endnu højere.

Af: Lise Petersen Foto: Sara Skytte
07. dec. 2021 | Livsstil | Hendes Verden

"Prøv de her sko – bare for sjov …"

Med en højde på 187,5 centimeter havde Gitte ikke så meget som overvejet at iføre sig sko med hæle, men nu havde hendes datter købt sig et par høje sko, og de grinede lidt, da Gitte tog dem på. I forventning om, at hendes mand ville grine med, gik Gitte ud på terrassen, hvor han sad.

"Så stod jeg der og følte, at jeg nærmest kunne kigge over tagryggene," husker 53-årige Gitte Alving, der blev overrasket over sin mands reaktion. "Det ser godt ud, skat," lød det.

LÆS OGSÅ: "Jeg fik et chok over, at min 10-årige søn så sådan på fremtiden"

"Og han mente det, for selv om Jønner ikke selv er så høj, har han lige siden været stolt af at følges med mig på gaden, når jeg har høje sko på," fortæller Gitte.

Episoden fandt sted i sommeren 2016 og førte ikke alene til, at Gitte begyndte at gå i højhælede sko.

For at inspirere andre til at gøre det samme – og møde ligesindede, hun kunne dele erfaringer med – dannede hun nemlig facebookgruppen Høje kvinder på hæl.

I gruppen tales der om udfordringer med at købe tøj og sko; folk, der kigger efter én, og dating i en verden, hvor normen tilsiger, at manden skal være højere end kvinden i et parforhold. Desuden ses flere medlemmer på blandt andet et årligt træf.

"Vi har det bedste fællesskab, og jeg elsker bare, når jeg skal mødes med de høje piger," siger Gitte.

Gitte Alving
Med en højde på 187,5 centimeter må Gitte jævnligt gå ned i knæ, blandt andet for at komme gennem sin egen køkkendør.

Mor bekymret

Tidligere elskede Gitte ikke sin højde. Klart i hendes erindring står et besøg hos skolelægen, da hun var 11 år og mødte op sammen med sin mor. Da lægen kigger på Gitte og erklærer, at hun vil blive mindst 190 centimeter høj, lyder det fra hendes mor: "Gud, hvad gør vi?!"

Gittes mor fik at vide, at man kunne sætte hendes datters menstruation kunstigt i gang, hvilket ville stoppe væksten. Et tiltag, som hendes forældre dog fravalgte. Selv forstod Gitte ikke rigtig, hvad der foregik; hun var bare ked af, at hun med sin høje, tynde krop ikke lignede de andre piger i klassen.

"'Der kommer det tårnhøje helvede' lød det jævnligt på gangene, når jeg kom gående med mine veninder, der var et hoved mindre," fortæller Gitte.

"Drillerierne har ikke mærket mig, som man ser med mobning, men det var bestemt ikke rart."

Da Gitte som 16-17-årig begyndte at interessere sig for drenge, oplevede hun, at de alle var mindre end hende, og at det var svært at føle sig så anderledes. Da hun fik en kæreste på 1,74, der syntes, hun var flot med sine lange ben, hjalp det på hendes selvopfattelse, ligesom da hun blev tilbudt arbejde som model – uden at hun dog havde selvtillid nok til at tage imod det. Senere blev Gitte gift med en mand, der var lavere end hende, og mor til to børn, der ikke har arvet hendes højde.

Snød med højden

Selv om Gitte kunne have svært ved at finde tøj og sko, og selv om folk jævnligt kiggede efter hende, tænkte hun dog som voksen kun over sin højde ved særlige lejligheder, for eksempel da hun efter sin skilsmisse oprettede en datingprofil – og skrev, at hun målte 185 centimeter.

"Jeg frygtede at blive valgt fra på grund af højden og tænkte, at de to en halv centimeter ikke ville blev bemærket," fortæller Gitte.

Hvad hun dengang ikke vidste, var, at Jønner, som hun lærte at kende via sin datingprofil og er gift med i dag, selv havde lagt tre centimeter til sin højde på 175 centimeter.

Det griner de stadig af.

"Med fodtøj var jeg 1,78," erklærer Jønner i dag og indrømmer, at han dengang lige skulle vænne sig til Gittes højde.

"Men den afskrækkede mig på ingen måde," fastslår han.

"Vi svingede godt, og kærlighed sidder ikke i højden. Efterhånden tænker vi kun over det, når vi ser folks reaktion, når vi kommer gående sammen."

Gitte Alving
Når Gitte og hendes mand, Jønner, kommer gående sammen, synes folk ofte, det er lidt sjovt med højdeforskellen. Selv tænker de ikke så meget over det længere.

LÆS OGSÅ: Efter trafikulykken: "Min verden brød sammen, da Michael lå i koma"

Fandt hjem

Det var også Jønner, der den sommerdag i 2016 fik Gitte til at købe sine første højhælede sko – og derved inspirerede hende til at oprette facebookfællesskabet Høje kvinder på hæl.

Trods gruppens navn understreger Gitte, at det bestemt ikke er krav for at blive medlem af gruppen, at man går i højhælede sko.

"Navnet symboliserer, at det er okay at være over 1,80 og gå i høje hæle, og mange skriver faktisk, at de altid har ønsket at gå i hæle – og nu gør de det på grund af os. Det er vildt," siger hun.

Første gang de høje kvinder mødtes i det virkelige liv, var kort efter at gruppen blev dannet og endnu kun havde 300 medlemmer.

"Tidligere havde jeg ikke mødt ret mange kvinder på højde med mig selv," fortæller Gitte.

"Men der kom 15 høje kvinder, og der var så mange træk i vores historier, der gik igen, at jeg følte, at jeg havde fundet hjem. Gruppen blev min passion, min hobby."

I dag er fællesskabet vokset til 5.700 høje kvinder, og når de mødes til landstræf, er de omkring 100. Her er levende musik og tøj- og skofirmaer, der møder op og viser deres produkter.

"Det bedste er fællesskabet, og at jeg har hjulpet andre med at føle sig tilpas med deres højde. Det giver mig en lykkerus, når jeg kan mærke medlemmernes glæde," siger Gitte – og tilføjer:

"For mit eget vedkommende har højden ikke bekymret mig, siden jeg var i 20'erne – men det er først nu, at jeg virkelig elsker min højde."

Anbefalet til dig