Ida Nielsen
Foto: Anne Nørkjær Bang Ida "Bassida" Nielsen netop udgivet albummet "Turnitup".

Ida Nielsen

Ida var bassist for Prince indtil hans død – nu skal hun stå på egne ben

Ida Nielsen vil altid være kendt som ”hende, der spillede bas for Prince”.

Indtil for seks år siden levede bassist Ida Nielsen, eller "Bassida", som hun også er kendt som, et ganske gennemsnitligt musikerliv. Hun spillede i en del bands, prøvede at få en karriere op at stå og tjente til tilværelsen ved at undervise. Men en dag fik hun et opkald, der ændrede alt:

– Jeg havde på det tidspunkt sådan en Myspace-profil, hvor jeg lagde nogle af mine egne ting op. Og så en dag ringede Princes manager til mig og sagde: "Prince har set din MySpace-side, og han kunne godt tænke sig at jamme med dig", fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Kira Skov: "Jeg var allermest bange den dag, jeg fik at vide, at jeg havde fået kræft"

– Først var jeg jo fuldstændig oppe at køre. Men jeg havde det også sådan, at det næsten ikke kunne passe. Et halvt års tid forinden havde en af mine venner spurgt mig: Hvad vil du egentlig allerhelst? Og jeg svarede, at jeg var da glad nok for at spille i mit eget band, men hvis jeg skulle spille med nogen, så skulle det bare være Prince.

Så Ida tog sin bas på ryggen og rejste med sommerfuglene flaksende forvirret rundt i maven til USA for at jamme med verdens ukronede konge af funk. Og da de havde spillet sammen i tre dage, stak Prince hende en cd med ordene, eller snarere ordren, "Vi skal på tour. Ring når du kan det."

– Det var simpelthen så vildt for mig. Og det har betydet alt for min karriere. Dels fordi folk nu ved, hvem jeg er, men også fordi jeg har lært så meget af ham, både musikalsk, i forhold til studiearbejde og arrangement og hele forretningsdelen. Han var virkelig en mentor for mig.

Ida Nielsen var bassist for Prince indtil hans død dette forår. Foto: PR.

Hun har det også helt fint med at være kendt som "hende, der spillede bas for Prince", fortæller hun. Også selvom legendens lange skygge formentlig bliver svær nogensinde at træde ud af igen:

– Egentlig er jeg bare stolt af det. Jeg er meget glad for den tid, jeg har haft sammen med ham. Og så ved jeg godt, at det formentlig kommer til at hænge ved resten af livet. Men det gør mig ikke rigtig noget.

På egne ben
Da Prince 21. april i år sagde farvel til denne verden, var 3rdeyegirl, som bandet Ida spillede i med Prince, på pause. Ida boede i København og arbejdede med sin egen musik.

– Det var en lidt speciel tid. Sidste show, jeg spillede med ham var til nytår, og så gik han i gang med at lave sit "Piano and a Microphone"-projekt. Så der var ligesom ikke nogen dato på, hvornår vi skulle ud og spille igen. Jeg tænkte, at det var en god mulighed for mig til at prøve at lave noget på egen hånd. Og det var også fint for ham, så længe jeg ikke spillede for andre.

LÆS OGSÅ: Natalie Madueño: "Man er født som man er, og hvis folk synes man har en grim næse, så synes de det"

Nu har Ida netop udgivet et helt album, "Turnitup", med sine egne sange, hvor hun selv både synger og spiller de fleste af de instrumentale spor.

– Det har været fedt, synes jeg. Det er jo lidt særligt, for jeg har ikke lavet min egen musik i hele den årrække, hvor jeg har arbejdet sammen med Prince og ikke været ude og spille med mit eget. Så jeg var ret spændt på at få det i gang igen. Men folk har taget så godt imod det.

Teaser for Ida Nielsens nye plade og tour. 

Ida har lyttere over hele den vestlige verden og skal af samme grund turnere en del med albummet og til forskellige "clinics", som hun kalder de små intimkoncerter og masterclasses, hvor basnørderne kan få lov at komme helt tæt på og stille spørgsmål til den verdensberømte danske funkbassist. Men for Ida er tournélivet ikke nogen sur pligt – tværtimod:

– Jeg elsker at være på tour. Det er også fedt at være hjemme nu og selv kunne bestemme, hvordan det hele skal være. Men jeg synes jo bare, at det er fedt at spille musik, og at det er en luksus at få lov at spille musik, man elsker. Det siger man ikke nej til.

Altid funk
Ida Nielsen beskriver sin egen musik som "old school funk med elementer af hiphop, reggae og verdensmusik" – med et klart fokus på bassen, naturligvis. Hun er godt klar over, at det taler mest til et nichepublikum, og at hun formentlig ikke kan forvente sig spilletid på de danske mainstreamradiokanaler, men det betyder ikke noget. Det har altid været funken, der har været Idas musikalske kald, og det bliver det ved med at være:

– Som barn boede jeg ude på landet, og min mor og far hørte mest bare det musik, der var i radioen. Men en eller anden dag kan jeg huske, at der var noget musik i fjernsynet, som jeg aldrig havde hørt før. Det var så fedt, jeg var helt opslugt. Jeg spurgte, hvad det var, og svaret var "funk". Og fra da af har det egentlig altid været det, der rykkede for mig.

Ida Nielsen og funken er to helt uadskillelige størrelser. Foto: PR.

Det, at hun lige kastede sig over bassen, var til gengæld lidt en tilfældighed, fortæller hun:

– Jeg gik på en meget lille skole, hvor vi havde en superentusiastisk musiklærer. Og det var sådan set på grund af hende, at jeg begyndte selv at spille musik, tror jeg. På et tidspunkt fik skolen et trommesæt og en bas, og så kunne vi prøve det hele. Jeg gik til trommer, for det der bas sagde mig egentlig ikke så meget. Men en dag var der en pige, jeg sang i kor med, som manglede en bassist til at spille en koncert med hendes band. Og det kunne jeg da godt lige gøre – selvom jeg overhovedet ikke kunne spille. Så jeg fik lært mig de numre, jeg skulle, og tog med til koncerten, siger hun og fortsætter:

– Til den koncert var der et andet band med nogle unge drenge, som lavede deres eget musik. Og bassisten spillede bare helt vildt! Der tænkte jeg: Dét vil jeg også kunne.

Og selvom næsten alle bassistforbillederne dengang var mænd, kastede Ida sig ivrigt over basspillet. Hun kom på musikkonservatoriet – "mest bare fordi jeg også skulle have en eller anden uddannelse", som hun siger – og spillede i flere forskellige konstellationer efterfølgende. Men oplevelserne med Prince står stadig som de absolut største i karrieren:

LÆS OGSÅ: "Jeg elsker at snige mig over og træne med herrerne"

– Jeg synes virkelig, at jeg har prøvet alt, hvad man kan drømme om som musiker. Spillet kæmpestore shows og aftershows med filmstjerner blandt publikum. Jeg har også mødt en helt masse andre musikere på grund af det her.

Blev det aldrig another day at the office?

– Aldrig. Prince var kendt for aldrig at spille den samme setliste, så det betød jo, at man altid skulle kunne helt vildt mange sange. Man var altid på, fordi man aldrig rigtig helt vidste, hvad der skulle ske. Og så gav han den altid 100 %. Selv "Purple Rain" blev aldrig kedelig. Og det smitter jo også af på musikerne, at man kan mærke, at der står én og mener det helt vildt.

Live på Cymbal Stage med Prince.

Da Prince døde, mistede Ida Nielsen et af sine helt store forbilleder og gode kollegaer. Og hun er slet ikke i tvivl om, at ingen musiker har været med til at forme "Bassida" så meget som ham:

– Hvis jeg skal tage en beslutning, både med noget musikalsk, men også forretningsmæssigt, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan han ville have gjort. Og det er jo klart. Vi har været sammen i seks dage om ugen i seks år. Det er så trist, at han ikke er her mere.

Nu gælder det hendes egen solokarriere – for at spille med andre end Prince kan hun endnu ikke helt forestille sig:

– Nu ser jeg lige, hvad der sker med det hele. Jeg har været sindssygt glad for at lave den her plade og for den modtagelse, den har fået. Og jeg skal også rundt og spille lidt mere. Men jeg håber da, at jeg selv kan få det til at løbe rundt, for jeg kan ikke helt forestille mig, at jeg skal spille med nogle andre end ham. Det går jo nok over på et tidspunkt, håber jeg, men det tager noget tid.

Ida Nielsen kan blandt andet opleves live og helt tæt på under Copenhagen Guitar & Bass-show, som løber fra 1. til 2. oktober. Se mere her. 

LÆS OGSÅ: Mathilde Norholt: "Pludselig var der en sorg i familien, der lagde en tung dyne over mit barndomshjem"

LÆS OGSÅ: Chief1 skrev denne sang i sit livs mørkeste timer

LÆS OGSÅ: "Som mange andre kvinder er jeg lidt for god til at pille mig selv ned"

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Kultur