Se, hvordan aldersforskellen har påvirket Nanna og Dans ægteskab
SPONSORERET indhold

”Kærlighed behøver ikke at gøre så ondt”

Da Nanna, 24, og Dan, 35, endelig kyssede for første gang slog det gnister. Her fortæller de to nygifte, hvad styrken er i aldersforskellen og hvilken lim, der holder dem sammen - også selvom de kan skændes til sent på natten.

Foto: Danny Christensen og Pernille Ringsing
19. dec. 2014 | Livsstil | Eurowoman

Vi elsker at tage ved lære af andres erfaringer. Især når det gælder den søde kærlighed, hvad end det er lykkes at holde sammen i 30 år eller klare sig igennem en sindssyg periode. Mød den 24-årige studerende og butiksassistent Nanna og hendes mand Dan, 33, dj og i lære som snedker. De to har været sammen i 4 år og blev i august gift i haven i Nannas forældres sommerhus omgivet af venner og familie.

Hvordan mødte I hinanden?
Nanna: "Jeg begyndte allerede som 16-årig at komme på nogle af de klubber, hvor Dan arbejdede. Vi snakkede altid enormt godt sammen og havde en god kemi."

Dan: "En aften i 2011 kom Nanna og veninderne ind på Zoo Bar, hvor jeg spillede. Jeg havde været lidt lun på hende i et par år, så den aften sneg jeg et lille forsigtigt, usikkert kys ind. Det blev hun ikke frastødt af. Det korte af det lange er ..."

Nanna: "... at det gik ret stærkt derefter. Vi hang op og ned ad hinanden. Vi vidste ikke nødvendigvis præcis, hvad det ville føre til, men vi vidste, at vi ville hinanden. Jeg var lige flyttet til Nørrebro."

Dan: "Ja, du havde faktisk kun været flyttet hjemmefra i et par dage, da jeg hapsede dig, haha ..."

Nanna: "Første weekend jeg var ude, kom han med hjem."

Dan: "Sådan!"

Hvor meget tænkte I over aldersforskellen?
Dan: "I dag har Nanna nedbrudt alle mine fordomme, men de var der da i starten. Også fra andre. Jeg tror, mange tænkte: "Han er dj på 30, og hun er kun 20. Det kommer maks. til at holde en måned." Men der var vi sgu stædige. Jeg ser vores aldersforskel som en force i forholdet. Ikke fordi jeg har det bedst med at være den ældste, men jeg er ikke sikker på, at en pige på min egen alder havde været helt så forstående for, hvordan jeg lever mit liv."

Nanna: "Jeg havde aldrig troet, at jeg som kun 20-årig skulle finde den mand, som jeg ville være sammen med altid. Men man må ikke bruge sin alder som undskyldning for ikke at være sammen med det menneske, man elsker."

Hvornår gik det op for jer, at I var mere end 'bare' forelskede?
Dan: "Da vi havde set hinanden i nogle måneder, skulle Nanna til New York og bo i en periode. Der gik det op for mig, at jeg var rigtig, rigtig forelsket. Vi havde begge i et stykke tid gået og sagt, at vi var 'glade i låget' som en slags fornægtelses-ord i stedet for at sige ligeud, at vi var forelskede. Men da jeg tog over og besøgte Nanna, kunne jeg mærke, at jeg gerne ville erstatte 'glad i låget' med 'jeg er forelsket i dig'. Det fik jeg også gjort, men på en lidt akavet måde – midt i vores første skænderi."

Nanna: "Jeg var meget alene i New York og savnede Dan, og det gav anledning til nogle frustrationer. Men der skete også mange ting i forhold til vores syn og forståelse af hinanden i de måneder."

Dan: "Da jeg tog hjem fra New York og sagde farvel til Nanna, væltede tårerne bare ud af mig. Det var enormt følelsesladet."

Nanna: "Det var nærmest som en film. Jeg sad på trappestenen i regnen og hylede, da Dan hoppede i en taxa."

Hvornår fandt I ud af, at I skulle giftes?
Dan: "Vores første lille escape var til Nannas forældres sommerhus i Lumsås, da vi kun havde kendt hinanden i nogle uger. Vi snakkede om fremtid og nutid, dansede og sang og var skidefulde. Det var så hyggeligt. Og vi besluttede os for, at hvis vi en dag skulle giftes, skulle det være der. Og det blev vi. I august i år. Det var en cirkel, der blev sluttet."

Nanna: "Det sted har altid betydet enormt meget for mig og min familie, så det var en stor ting at indvie Dan i den verden. Vi skulle låne min fars bil til at køre derop i, og Dan var så god at sige, at han var nødt til at møde min far og trykke ham i hånden først, hvis han skulle låne både hans bil og hans datter. Det var meget vild stil, men det var dejligt at have med en moden mand at gøre."

Dan: "Jeg friede så til Nanna i november sidste år og havde forinden spurgt hendes forældre om lov. Jeg inviterede hende ud på et spisested med dansk mad, hvor vi tit kom ..."

Nanna: "Krostuestilen."

Dan: "... og selv om jeg var sindssygt akavet, fik jeg friet. Derefter tog vi over til nogle venner, som skålede med os i champagne."

Nanna: "Dan havde booket et værelse på d'Angleterre til os den nat. Det var så fint."

Dan: "Selve bryllupsdagen var fuldstændig perfekt og lige os. Vennerne tudede, familien tudede, og vi dansede lige til det sidste."

Hvordan supplerer I hinanden?
Dan: "De dage, hvor jeg er nede pga. fx økonomi eller aflyste gigs, er Nanna sindssygt god til at give mig en følelse af ro. Når alt er kaos, er hun den, der hiver mig ned på jorden. Men jeg kan også gøre det samme for hende. På den måde bytter vi tit hatte."

Nanna: "Jeg kan nærmest få lidt angst over en alt for struktureret hverdag, men på det punkt er Dan lidt småautistisk. Han kan godt lide, at man går med hunden på bestemte tidspunkter hver dag, laver mad på samme tid osv. Det har jeg skullet vænne mig til, men når man først har sagt ja til pakken, kan man jo ikke gå og brokke sig, haha ..."

Hvad er jeres forholds største styrke?
Dan: "En stor portion rummelighed."

Nanna: "Der er ikke nogen af os, der har en facitliste til forholdet, men vi er gode til at snakke om vores forventninger."

Dan: "Men vi kan også sagtens blive bedre."

Nanna: "Vi mødte hinanden på et tidspunkt, hvor ingen af os helt vidste, hvordan vores fremtid skulle se ud. Og det har været heldigt, for så har vi skabt den fremtid sammen. Også selv om vi laver vidt forskellige ting."

Hvordan tackler I forholdets gråvejrsdage?
Dan: "Nogle gange ad helvede til. Indimellem når vi at eksplodere."

Nanna: "Vi er meget temperamentsfulde begge to, men vi snakker tingene ud, uanset om det betyder, at det tager den halve nat, og vi er totalt klatøjede dagen efter. Jeg kan være meget dramatisk og opfarende, men sammen med Dan udvikler jeg mig til at blive bedre til at se indad. Og så er det det ultimative fy i vores forhold at true med at gå fra hinanden midt i et skænderi."

Dan: "Ja, der er bare nogle no-go's. Man smækker ikke med døren, fordi man er vred. Og man skal holde en ordentlig tone, for alt andet er dybt ukonstruktivt."

Hvad er hemmeligheden bag livslang kærlighed?
Dan: "Åbenhed, rummelighed og tillid."

Nanna: "Rummelighed var virkelig noget, der gik igen i talerne til vores bryllup, og det er gået hen og blevet et mantra for vores forhold og den måde, vi lever med hinanden på."

Hvad ville I gerne have vidst om kærligheden, da I var yngre?
Nanna: "I perioder ville jeg gerne have haft en indre stemme, der havde fortalt mig, at det nok skulle gå. Fx da jeg kom hjem fra New York og havde været alene så længe. Det lyder kikset, men jeg havde fundet mig selv. Og så at skulle finde hinanden bagefter tog lidt tid. Dér ville jeg gerne have haft et mentalt billede af vores bryllup i hovedet."

Dan: "Hvor havde mit liv været så meget nemmere, hvis jeg tidligere havde vidst, at kærlighed ikke behøver at gøre så ondt. Og at jeg ville ende her med Nanna. For pokker da. Som teenager sagde alle, at det hele blev o.k., men man fattede jo ikke en brik dengang."

LÆS OGSÅ: "Jeg tænker stadig: Fuck mand, han er min. Wauw"

LÆS OGSÅ: "Hun skyllede min rocker-coke ud i lokummet, og fortyndede min vodka"

LÆS OGSÅ: Michelle Hviid om at blive ramt af hjernetumor