Kærlighedsbagage
SPONSORERET indhold

Kærlighed: Sådan starter du på en frisk

Er du (også) en af dem, hvor eks’en stadig spøger og måske spænder ben for, at du tør kaste dig ud i kærligheden igen. Er svaret ja, så læs med, når sexolog og parterapeut Vivi Hollænder giver gode råd til, hvordan du giver slip og kommer videre.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Toril Bækmark
23. dec. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Så godt som alle har en eks, der i perioder spøger i baghovedet og fylder i bagagen. Og den måde, din eks fik dig til at føle i forhold til dig selv, din krop – eller når I dyrkede sex – kan fylde meget, når du skal ud og finde en ny kærlighed. Desværre kan du ikke lave om på din eks eller lappe på fortidens forliste kærlighedsforhold, men ved at pakke din kærlighedsbagage ud, kan du måske forhindre, at eks’en får lov til at fylde unødigt – og måske spænde ben for kærligheden.

Bagage nr. 1: Din eks var utro og lavede sidespring
Utroskab er ofte et symptom på, at noget i parforholdet ikke fungerer, som det skal, og årsagerne kan blandt andet være manglende bekræftelse af hinanden, mangel på god dialog eller manglende respekt overfor hinandens ønsker, holdninger og lyster.

For mænd er det ofte fysisk bekræftelse, intimt nærvær og anerkendelse, som er vigtige i parforholdet, og hvis mænd ikke føler sig elskede og begærede, begynder nogle at søge bekræftelsen andre steder.

Sådan pakker du ud:
Har du utroskab med i bagagen, er det vigtigt at finde årsagen og få det bearbejdet. Sommetider kan du faktisk også selv have en anpart i utroskaben, og i de tilfælde bliver du nødt til at kigge indad og tage ved lære af det. Var du f.eks. for kritisk over for din partner, eller afviste du ham gang på gang. For hvis du ikke ser din partner, værdsætter ham eller er opmærksom på hans ønsker og behov, kan du selv bære en del af skylden for, at han søger bekræftelse andre steder.

Utroskab kan meget ofte ændre magtbalancen i et parforhold, hvor du som den bedragne part, måske har været tilbøjelig til at kontrollere, kritisere og bebrejde din partner. Som den, der er blevet bedraget, risikerer du også at føle dig som offer, fordi du føler dig krænket. Og mange kvinder, der er blevet bedraget, lever også ofte i mistænksomhed og går rundt med tanker om, at alle mænd er nogle svin, som man ikke kan stole på. I et nyt forhold er det derfor vigtigt, at du bliver i stand til at komme videre, vise en ny mand tillid og stole på kærligheden, for hvis du lever i evig mistænksomhed, vil forholdet til dine nye partnere være dødsdømt fra starten.

LÆS OGSÅ: Guide: Forstå din mand

Bagage nr. 2: Din eks kritiserede dig
Kritik er en af parforholdets største fjender, fordi det er med til at nedbryde og dræbe både kærligheden og sexlivet. Hvis din eks havde et behov for ustandseligt at kritisere dig, har det ikke nødvendigvis noget med dig at gøre, men handler i virkeligheden om, at din eks måske lider at dårligt selvværd og derfor har følt sig nødsaget til at nedgøre dig for selv at føle sig ovenpå og værdig. Men uanset at kritikken ikke er sand, er mange alligevel tilbøjelige til at tage den til sig og måske endda tro på den. Og udover at skade forholdet, kan kritikken også skade din selvtillid og slå skår i din seksuelle selvfølelse, så du af den grund helt eller delvist mister lysten til sex.

Sådan pakker du ud:
Hvis du har oplevet at blive kritiseret af din eks, kan selvtilliden have lidt et gevaldigt knæk, og det kan være med til at gøre dig nervøs og lægge en dæmper på lysten til at møde en ny partner. Desværre er vi kvinder rigtigt gode til at tage kritikken til os og stille os selv alle de kritiske spørgsmål:. Når han nu syntes, at jeg er tyk og har hængebryster, hvem vil så være sammen med mig? Drop al den negative selvsnak, lær at anerkende dig selv og øv dig i at få øje på alt det positive ved dig selv. 

Vær åben og tag imod de komplimenter, som du får fra andre mænd. Tro på det, hvis de siger, at du ser dejlig ud eller har en lækker røv og lad være med at tænke, at han ikke har ret. At du måske ikke er enig med ham, giver dig jo ingen ret til at sætte spørgsmålstegn ved hans udsagn. Lær at værdsætte og holde af dig selv, for du finder ikke kærligheden, hvis du ikke har kærlighed til dig selv.

Bagage nr. 3: Second-time sex
Hvis du er single igen efter et længerevarende forhold, kan det være fyldt med angst og nervøsitet, ja nærmest grænseoverskridende, at skulle date på ny og have sex med en ny mand. Du føler måske at dine scoreevner er lidt rustne, datingscenen har ændret sig – og det samme har din krop. Og selvom du ikke ligefrem er nybegynder på lagnerne, kan det pludseligt føles meget skræmmende at skulle flirte og kysse igen, for slet ikke at tale om at skulle vise sig nøgen og have sex med en ny partner.

Sådan pakker du ud:
Kast dig ud i det og vær åben – ofte er angsten for ikke at kunne præstere meget værre end virkeligheden. Jo mere rummelig og åben du er overfor dig selv, jo mere åben er du overfor at møde verden, og netop åbenhed er afgørende, når du skal have sex med en ny mand for første gang.
Se din angst i øjnene, vær ærlig omkring din usikkerhed og sæt ord på dine tanker og følelser overfor din nye partner. Sig det som det er, og fortæl ham, at det er mange år siden, at du sidst har været sammen med en ny mand. Hvis din nye partner også har været i et langt forhold, har han typisk den samme usikkerhed ved pludselig at skulle være sammen med en ny kvinde, men ved at være åbne overfor hinanden opstår den intimitet, som er forudsætningen for at kunne give sig hen og nyde. Accepter at du måske skal lære nogle ting forfra, men tro på, at det kommer hen ad vejen. Måske skal din nye partner kærtegnes på en anden måde, men vær indstillet på at lære noget nyt og se det som en mulighed for at få nye, dejlige oplevelser og gøre dig nogle anderledes erfaringer

Bagage nr. 4. Din sidste partner var sygeligt jaloux
Jalousi kan være en stor udfordring og direkte dræbende for at parforhold, fordi det kan skabe usikkerhed og modvilje hos den, der oplever det. Du har måske oplevet, at din jaloux partner kontrollerede dig og vogtede hver et skridt, du tog. For at undgå konflikter kan det ende med, at du isolerer dig, at det går ud over dit forhold til familien og vennekredsen, og at du i den sidste ende måske helt mister dit sociale netværk. Af frygt for at miste kærligheden, kan jalousien faktisk ende med at ødelægge den.

Sådan pakker du ud:
Hvis du vil undgå endnu en jaloux partner og ikke havne i jalousifælden igen, er det vigtigt at få sagt fra i tide. Allerede når du fornemmer de første tegn på kontrol: ”Skal du absolut besøge din veninde, skat – jeg kommer sådan til at savne dig” eller ”hvorfor kommer du så sent hjem fra arbejde” For nogle hører kærlighed og jalousi sammen, og de bliver i begyndelsen ligefrem smigret over, at deres partner er jaloux.

Er du typen, der tænker, at hans jalousi skyldes, at han er så vild med mig, at han ikke kan undvære mig eller ikke vil dele mig med andre og derved føler dig bekræftet? Så bør du kigge indad og spørge dig selv, om du virkelig har behov for at føle dig bekræftet ved at mærke kærligheden gennem begrænsninger. Ofte falder man for den jaloux type, fordi man selv har en rem af huden og en misforstået opfattelse af, at det er sådan, man viser sin kærlighed.

Har du selv behov for at begrænse og kontrollere din partner? Hvis du vil undgå at havne i fælden igen, må du arbejde med din egen eventuelle tendens til ubegrundet jalousi og reflektere over, hvorfor du måske synes, at det er smigrende, at han vil kontrollere dig og ikke vil dele dig med andre, for ellers vil du blive ved med at falde for den type.

LÆS OGSÅ: Tænder du på mænd med skæg?

Bagage nr. 5: Din eks overskred dine seksuelle grænser
Måske har du oplevet, at din eks var meget eksperimenterende seksuelt, og at du sommetider har overskredet nogle grænser for, hvad du syntes var rart og dejligt? Eller at du er gået med til at udføre eller afprøve forskellige seksuelle ting uden at have sjælen med, følt væmmelse eller måske endda følt dig krænket bagefter. Hvis du har det med i bagagen, kan det ske, at du i et nyt forhold siger fra overfor at have sex med din partner overhovedet. At du passer så meget på sig selv, at du slet ikke tør give sig hen til din lyst, fordi de tidligere oplevelser sidder så dybt i dig.

Sådan pakker du ud:
Hvis du har fået overskredet dine seksuelle grænser, kan du risikere helt at miste lysten til sex. I forhold til en ny partner er det derfor som udgangspunkt meget vigtig, at du husker på at være tro mod dig selv og lære dine seksuelle grænser at kende. Din eks behøver hverken at have været krænker eller voldsmand, men alligevel kan du godt have følt dig krænket, fordi du ikke har haft sjælen med – enten af angst for at miste din partner, fordi du har set op til ham eller måske været bange for at føle dig kedelig eller anderledes, hvis du ikke havde lyst til at begive dig ud i et seksuelt ingenmandsland.

Måske har du generelt svært ved at mærke, hvad du har lyst til og hvad, der gør dig glad. Så du kan eventuelt også øve dig i at mærke efter på andre områder i livet. Lær at mærke dine egne lyster. Sørg for at definere dine grænser og hav en gensidig forståelse af, hvor langt du vil gå. Hvis du møder en mand med seksuelle fantasier og behov, der ikke matcher dine og måske ligefrem overskrider dine grænser, er det vigtigt at sige fra, for hvis du ikke mærker efter, hvad der føles rigtigt eller forkert for dig, kan det have kæmpe omkostninger. Når du sætter dig selv i en grænseoverskridende situation, kan det fuldstændigt ødelægge en dejlig oplevelse og i værste fald knække din selvtillid og mod på at møde den eneste ene.

Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.