Tag på luksusferie i Jylland med gourmetmad og spaophold

Foto: Christina B. Kjeldsen, Colin John Seymour Jr. Tag på luksusferie i Jylland med gourmetmad og spaophold

Tag på luksusweekend ved Vesterhavet

Gourmetrestauranter og madsafari, luksuskurbad og vild natur – lyder det eksotisk og alt for dyrt? Du finder det hele i Blåvand til yderst rimelige priser, og så bliver du oven i købet tanket op med lys, luft og energi, der kan holde dig kørende hele vinteren.

Det vilde vest er det måske lige en tand for kulørt at kalde Blåvand, men der er alligevel en snert af cowboystemning her på Danmarks vestligste punkt. Rå og vild natur, seje og driftige vesterhavslokale og galloway-kvæg, der græsser frit i skovene. Samtidig er der rig mulighed for at stresse af i velgørende vesterhavskurbad, dyrke gourmetoplevelser. og gå på nordisk mad-safari i de supersmukke omgivelser. Se her, hvorfor du skal spendere en weekend så langt mod vest, som du kan komme.

GOURMET PÅ VESTJYSK
Hvad er vestjysk gourmet? Selvplukkede råvarer fra hav, strandenge, hegn og skov, lokalt opdrættede dyr og rigeligt på tallerkenen er nogle af de fællestræk, man oplever i det lokale restaurantlandskab. Hertil hyggelig betjening og dedikerede kokke og tjenere, der ikke kan skjule begejstringen over f.eks. det hjemmelavede vesterhavssalt eller en særlig smagfuld udskæring fra lammene nede ved fjorden. Og der er selv i lille Blåvand og nærmeste omkreds rig mulighed for at spise godt.


Ho Kro, Ho:
Landsbyen Ho ser ud, som den har gjort i mange, mange år med kroen som samlende punkt på vejen mod Skallingen og klitplantagen. Et begrænset antal borde giver værtsparret Christina og Mads tid og mulighed for at folde glæden ved en god og velkomponeret sæsonmenu ud, og du kan spise den i de hyggelige, lavloftede krolokaler eller ude på terrassen med kig til Ho bugt. En sæsonmenu med tre retter koster 345 kr.
Hokro.dk


Chhat food & wine, Blåvand:
Lad dig ikke snyde af det eksotiskklingende navn, det er bare forbogstaverne på spisestedets driftige bagmænd, der drømte om at skabe et uhøjtideligt og hyggeligt spisehus med fokus på gode lokale råvarer og lækker vin. Chhat holder til i Blåvands gamle gymnastiksal og forsamlingshus og har indrettet det højloftede fællesrum med dansk design og skind fra de lokale lam i stolene. En fireretters sæsonmenu koster 400 kr., men du kan også få en lækker plankebøf til 148 kr.
Chhat.dk


Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby:
Vi kommer ikke uden om områdets kulørte englænder Paul Cunningham, der slår sine folder i den vestjyske landsby Henne Kirkeby. Kroen ligger idyllisk med kirken som nabo og har en enorm grøntsags- og krydderurtehave, hvor kokkene kan forsyne sig til retterne. Stedet har en lang tradition for at lave god mad – nu altså med den engelske gourmetkaptajn ved roret. Gå all in for en aften, og bestil "Ma cuisine-menuen" til 850 kr., som er alle køkkenets favoritretter lige nu. Hennekirkebykro.dkVESTERHAVSSPA

Det er velgørende nok bare at lade blikket hvile på det udstrakte Vesterhav, der fylder luften med duft og lyd her i Blåvand. Men det er ekstra dejligt at synke ned i et boblebad, mens man kigger på det – eller sidder i en varm panoramasauna med udsigt til marehalm, himmel og hav. Det kan man i Blåvand kurbad & wellness – en lille, gemt luksusperle ved byens campingplads. Indrettet med blege, vandskurede træsorter, natursten og irret kobber står kurbadet i rolig og smuk kontrast til badelandet i den anden bygning, og det er her, du kan tanke (helt) op med flere slags dampbade, aroma- og mineralterapi, varme bassiner og saunaer med udsigt. Du kan frit tappe iskoldt vand eller købe et glas kølig hvidvin – ligesom du kan booke en massage eller spabehandling før eller efter din tur i kurbadet. Entré til kurbadet koster 200 kr. pr. person for tre timer. Bor du på campingpladsen, er prisen kun 80 kr.
Blaavandkurbad.dk

LOKALE LÆKKERIER
Verdens bedste ost, en velbrygget vesterhavsale og smagfuld spegepølse af gallowaykøer, der har gnasket vilde bær og rødder i områdets skove – lyder det ikke lækkert? Du kan finde det hele hos de små, lokale madproducenter, mejerister og gårde, der byder på hver deres bid af Vesterhavet.

Varde Ådal-lam:
Spiser du på de gode lokale restauranter, støder du sikkert på Varde Åda-lam flere steder på menuen. Lammene kommer fra gården Spangbanke, som ligger mellem to åer i et område, der er en del af Nationalpark Vadehavet. Her går dyrene og græsser det næringsrige græs og hø, og det kan man godt smage. I gårdbutikken kan du købe kød, pølser og specialiteter, lammeskind fra egen avl og økologiske æg.
Vardeaadallam.dk

Enghavegård Osteri:
Der er ikke noget bedre end en god ost lavet med omsorg, viden og masser af kærlighed. Det gør de på Enghavegård Osteri, hvor du kan smage og købe nogle af lækkerierne fra det familiedrevne osteri. To af ostene er opkaldt efter egnen omkring, nemlig Langli og Skallingen, hvoraf sidstnævnte løb med guldmedaljen i ostenes svar på Oscar-showet, The world cheese award.
Se åbningstider på Enghavegaard-osteri.dk

Hr. Skov:
I Blåvand huserer Hr. Skov himself, Claus Skov, der er kok, tidligere kroejer og måske områdets driftigste mand. I hvert fald er han konstant ude og plukke, smage og finde bær, urter og ingredienser, der kan blive til nye lokale gourmetprodukter, som han sælger i butikken. Gå på opdagelse på de bugnende hylder og i slagterdisken, hvor han også har samlet det bedste fra områdets øvrige små producenter, og sæt dig og nyd en frokost eller ualmindeligt lækker brunch. Vinen, du vil drikke til, finder du selv på hylderne og køber til fornuftig butikspris.
Hrskov.dk

TAG PÅ MADSAFARI
Find dine egne gourmetingredienser, når du bevæger dig rundt i områdets smukke natur. På strandengene ud for Blåvand kan du hele sommeren høste revling eller "svåtbær", som de lokale kalder de små mørke og smagfulde bær, der sidder på lave, nåleagtige buske side om side med strandlyngen – de er lækre i en hjemmelavet marmelade. Tager du f.eks. til Ho og stranden ud for Langli, kan du i sommermånederne plukke kveller, også kaldet salturt – en sprød og salt lækkerbisken til f.eks. asparges eller tørret i ovnen til dit eget urtesalt. Husk også at kigge efter de mørke klitrosehyben på stranden, som du kan lave snaps på, og vilde bær i skov og enge. Kommer du en tur hertil i den køligere del af året, fra oktober og frem til foråret, kan du komme på østerssafari, hvor du selv vandrer de ca. 5 km ud til østersbankerne og forsyner dig.
Se mere på Vadehavscentret.dk

SÆLER OG SANSEMÆTTENDE NATUR
Området omkring Skallingen og Ho bugt er en del af Nationalpark Vadehavet, der omfatter selve Vadehavet, øerne, Skallingen samt Varde Ådal og flere af de inddigede marskområder. Naturen er enestående og af enorm betydning for ynglefugle, fisk og havpattedyr, som du kan være heldig at opleve på tæt hold. Gå en tur i nogle af de smukke plantager, hvor træer og bevoksning er formet af det barske liv med blæst, vand og sand, eller tag ud til Danmarks allervestligste punkt ved Blåvandshuk Fyr, og oplev, hvordan det ser ud, når Vesterhavet og Vadehavet mødes. Tag en kikkert med, når du bevæger dig rundt på områdets strande, så du kan se efter gråsæler og spættede sæler på bankerne – eller kom på en decideret sælsafari med en af områdets naturvejledere, ligesom du også kan sejle med kutter ud til sælbankerne.
Find information om turene på Vadehav.dk

BO VED VANDET
Når man til daglig har langt til havet, er der noget ret enestående ved at åbne vinduet og begynde dagen med lyden af bølgebrus. Heldigvis er der masser af muligheder for at gå til ro og stå op sammen med Vesterhavet.

Luksuscamping Hvidbjerg Strand Feriepark:
Med eget badeland, kurbad og alle betingelser for at gøre ferien så komfortabel som mulig kan selv en inkarneret hotelrotte føle sig kaldet til at prøve campinglivet af. Hvad enten du kommer med egen vogn, telt eller booker dig ind i en af hytterne, så har du Vesterhavet lige for fødderne og alle de gode faciliteter til rådighed på den 5-stjernede campingplads.
Tjek priser og muligheder på Hvidbjerg.dk


Henne Mølle Å Badehotel:
Lidt af en kulturskat gemt godt mellem sandbankerne for enden af en lang grusvej. Badehotellet er tegnet af Poul Henningsen i 1930'erne – en idé sat i værk af to københavnske søstre, der elskede Vesterhavet. De lyse værelser og spisesalen er indrettet med PH-lamper og kig til hvide sandstrande – og så er den skønne, skønne terrasse forbeholdt hotellets logerende. Et dobbeltværelse koster i højsæsonen 1.090 kr. pr. nat inkl. morgenmad.
Hennemoelleaa.dk


B&B Sternlicht:
Hyggelige ferielejligheder med alt, hvad du har brug for, og mere til. Når B&B-værten Helle ikke drøner rundt i kampvogn ved Oksbøl, så hygger hun sig med at forkæle de logerende gæster og at drive en lille kunstcafé på den renoverede gård. Herfra er der kun en lille gåtur til vandet eller til den historiske Tirpitz-bunker, der var en del af tyskernes forsvarsværk under Anden Verdenskrig. 
Se priser på Sternlicht.dk

LÆS OGSÅ: Romantisk sviptur til Sverige

Det gjorde vi

Fredag – ankomst om eftermiddagen, et glas vin på Chhat, tjek-ind på B&B Sternlicht, eftermiddags/aftengåtur på Skallingen og middag på Ho Kro.

Lørdag – morgenløbetur til Ho Klitplantage, laaaang brunch hos Hr. Skov, strandtur ved Blåvand Fyr, spa, svømning og sauna med vesterhavsudsigt på Blåvand Kurbad & Wellness, kveller-jagt ud for Langli, middag på Chhat.

Søndag – gåtur til Tirpitz-bunkeren, sen brunch hos Hr. Skov (ja, igen), gåtur ved vandet og kaffe på Henne Mølle Å Badehotel, hjemtur.
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Badehoteller

610x200_woordy_knap2.jpeg