Oplev det glemte Thailand
SPONSORERET indhold

Oplev det glemte Thailand

Ser du kun billeder af strand, sand og vand for dit indre blik, når du tænker på Thailand? Jamen, så går du faktisk glip af de mest forrygende naturoplevelser i det gudeskønne land. Tag med ALT for damernes udsendte journalist, der vendte ryggen til strandstolene og drog på eventyr i det nordlige Thailand.

Af: Camilla Folsach Madsen. Foto: Camilla Folsach Madsen.
19. feb. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Thailand må have stået forrest i køen, da der blev uddelt turistfordele: Lave leveomkostninger, høj sikkerhed, eksotisk landskab, god infrastruktur, en ekstrem venlig befolkning og godt vejr året rundt. I tilgift fik Thailand noget af verdens allerbedste mad at lokke med. Kort sagt: Thailand har ALT. Langt størstedelen af årets 12 millioner turister sætter kursen mod det sydlige, kystrige Thailand, men nænner du at rejse nord for Bangkok (og ja – væk fra strandene), kan du få et indblik i en rig kulturarv og en storslået historie samtidig med overvældende naturoplevelser og et skud adrenalin i den eventyrlige pakke. Så hvad venter du på? 

En opdagelsesrejse i det nordlige Thailand kan passende tage sit afsæt i byen Chiang Mai – Thailands næststørste by efter Bangkok, der har en mere rolig og omfavnende atmosfære end hovedstaden, der ligger 70 minutters flyvetur væk. Chiang Mai ligger for foden af en grøn bjergegn og er et mekka for den nysgerrige turist. Af samme grund vrimler det med turistkontorer, hvorfra alle former for ture og oplevelser kan arrangeres. Uanset om du vil ride på elefanter, flyve i luftballon, besøge stamme-landsbyer, white water rafte, bade i vandfald, mountainbike, klatre, bungyjumpe, besøge antikke templer eller sejle på floderne, er det alt sammen muligt i Chiang Mais baghave.

Stammefolk og svæveture
En af de største oplevelser er at komme tæt på de lokale bjergstammer, som kom til det frodige og køligere bjergområde fra Kina og Tibet for århundreder siden. Der findes mange forskellige stammer, men mest fascinerende er nok den undergruppe af Karen-stammen, der kaldes for longnecks. Kvinderne fra stammen får over et helt liv snoet et messingrør omkring halsen, som med tiden skiftes ud med et, der er længere, så halsen fremstår så lang som muligt. En tradition, hvis oprindelse er noget sagnomspundet. Nogle mener, at ringene skal få kvinderne til at se mere attraktive ud, andre mener, at ringene skulle gøre dem mindre attraktive som slaver for andre stammer. En tredje teori går på, at det er en beskyttelse mod tigerangreb. Uanset begrundelsen kan det bringe den indre antropolog frem i hvem som helst at vandre rundt blandt stammefolket i deres landsbyer.


Er du mere den adrenalinhungrende turisttype, kan sulten stilles i Mae Kampong lidt uden for Chiang Mai. I de frodige trætoppe er der bygget en bane på fem kilometer med 39 platforme, som man kommer rundt mellem via hængebroer, rappelling-reb og – især – svævebaner. Det foregår i mellem 5 og 40 meters højde, og uanset hvor lidt begejstret man er for højder (som det er tilfældet for deres udsendte), er det en ubeskrivelig fornemmelse at svæve hen over junglen og nyde udsigten – hvis man da ellers tør åbne øjnene. Sikkerhedsprocedurerne følges slavisk, så man begynder hurtigt at slappe af og blive mere modig.


Oplevelser til ham og hende
Er du mere et bymenneske, er shopping i Chiang Mai et godt bud. The Night Bazaar på Chang Khlan har åbent hver dag fra 19 til midnat og byder på hundredvis af gadesælgere flettet sammen med storcentre og almindelige butikker. Lørdag og søndag er der fra 16 til 24 marked i centrum af byen, hvor der med garanti er noget, der frister – om ikke andet så i de mange, spændende madboder (husk den daglige yoghurt-pille!).

Falder shopping ikke i god jord hos en eventuel mandlig del af opdagelsesekspeditionen, er der stort set hver aften kampe i traditionel muay thai kickboxing – en 1000 år gammel kampsport, der oprindeligt blev opfundet, så soldater i krig, der havde mistet deres våben, kunne forsvare sig. Men bare rolig – runderne er så korte, at de aldrig ender i blodtud og flækkede øjenbryn. Er du ikke så meget til thai-boxing, men mere til thai-massage, er der også rig mulighed for at blive bokset rundt på en briks til billige penge.

Fra Chiang Mai findes utallige endagsture, hvor du vandrer til vandfald, det royale palads, botaniske haver eller diverse tempelområder. I sidste kategori kan anbefales templet Wat Phrathat Doi Suthep, der med sin placering 15 km fra Chiang Mai i bjergene giver den smukkeste panoramaudsigt over storbyen.

Læs også: Marrakech - Fra tusind og én nat til super cool city

Bohemer og orkideer
Efter nogle dage i Chiang Mai tager mange et smut med minibus nordpå, hvor hippiebyen Pai gemmer sig. Den har gennem årene tiltrukket turister og thaier med hang til tilbagelænet charme. Et utal af udendørs cafeer, barer og restauranter med livemusik er med til at skabe en asiatisk boheme-stemning, der gør det let at forstå, hvorfor alle backpackerne, hippierne og thai-rasta-erne har så svært ved at forlade stedet igen. Nyd aftenstemningen over en kold øl og rock med til tonerne af Bob Marley, inden du dratter om i din bambus-bungalow. Dagen efter bør du gøre som alle de andre besøgende: Lej en scooter til 20 kr. og se dig omkring i omegnen – der er både vandfald, varmekilder og sågar et Pai Canyon (der dog ingen sammenligning tåler med USA's Grand Canyon).


På vej tilbage mod Chiang Mai kan du gøre holdt ved Mae Rim, hvor orkidéfarmen Sai Nam Phung ligger. Selvom du er typen, der "plukker" dine orkideer i Ikea, er det interessant at se, hvor meget omsorg, blomsterne, der normalt vokser vildt i tropiske regnskove, egentlig kræver. Der er 473 orkidé-arter i Chiang Mai, men flere af dem er truet på grund af skovrydning, så farmens primære mål er at beskytte dem fra udryddelse. I samme område kan du ride på naturens giganter gennem floder og jungle. Er det ikke elefant nok for dig, kan du i byen Lampang 100 km syd for Chiang Mai komme i lære som mahout, elefanttræner. Uden sadel og med bare fødder kan du få elefanten til at adlyde dig og på egen hånd bade den, give den mad og selvfølgelig ride på den.


Tempelridder på jernhest
Turen sydpå fører dig væk fra eventyrernes Thailand og mod det mere historiske Thailand. Om du gør hold i Lampang eller ej, hedder næste stop på dit roadtrip Sukhothai. Det er de imponerende rester af Thailands tidligere hovedstad, der havde sin storhedstid mellem 1238 og 1376. Den imponerende tempelby strakte sig over et område på 70 kvadratkilometer med den royale bydel og konge-templet Wat Mahathat som centrum, og når man vandrer blandt de mange bygningsværker, kan man ikke undgå at blive forbløffet over, hvor rig en kultur der eksisterede dengang. Den bedste måde at se området på er at hoppe på en lejet cykel til 6 kr. og køre rundt i "Old Sukhothai". Er du der mellem marts og juni, så sørg for guds skyld for at undgå middagsheden! Ellers ender det i en både svedig og solforbrændt omgang sightseeing, erfarede Deres udsendte journalist.

Læs også: Bliv forkælet i Antibes

I den næste by, Ayutthaya, vil du også finde et Wat Mahathat. Dette er noget mere ramponeret end det i Sukhothai, men ikke desto mindre er det et af de mest fotograferede steder i Thailand. Af én årsag. Efter en blomstrende periode som hovedstad og internationalt handelscentrum blev Ayutthaya i 1767 invaderet af burmeserne, der raserede alt, tog fanger og halshuggede samtlige buddha-figurer. Den ramponerede by blev overladt til sig selv, men et af de afhuggede buddha-hoveder kom i naturens kærlige varetægt og voksede sammen med den snoede stamme på et træ. I dag er det ikke alene et meget yndet motiv, men også en beretning om menneskets og naturens storhed og fald.

Senere rykkede man hovedstaden endnu længere sydpå og skabte Bangkok, som også bliver sidste stop på din 800 kilometer lange roadtrip gennem Thailands historie. Strækningen fra Ayutthaya til Bangkok er på 80 km, og hvis du har lyst til at være meget lokal med de lokale, skal du tage toget. Sælgere trawler konstant gangene med alt fra is til majskolber, mens varmeblæsere i loftet forsøger at holde luftcirkulationen i gang, og nysgerrige munke kigger på dig fra "munke-sektionen". Det er den perfekte måde at afslutte din tur gennem det glemte Thailand på.

Og hvis du så stadig har strand-abstinenser, når du rammer Bangkok, ja, så er hjælpen nær. Lidt over en time med fly, og du ligger i en strandstol. Der kan du læne dig tilbage med en kølig drink i hånden, vel vidende at du kender til alt det andet, som Thailand også har at byde på.

Læs mere om
Svævebane i junglen: Treetopasia.com (650 kr. for en hel dag)
Massage i Chiang Mai: Chiangmaithaimassage.com (50-100 kr. for en times massage)
Madlavningskursus i Chiang Mai: Cookinthai.com (180 kr. for 5 timer inkl. 5 retter)
Elefanttræner for en dag: Thailandelephant.org/en (700 kr.)

Transport
Det er lige så nemt at rejse med bus i Thailand, som det er i Danmark. Alle større og mindre byer er kædet sammen i et netværk af ruter, og du køber dine billetter på den lokale busstation, hvor du også kan se afgangene. Som oftest kan du blot møde op på dagen, men vil du være sikker på en plads, så køb billetten dagen før. Og det er billigt! Rejsen fra Chiang Mai til Bangkok (800 km) koster kun 140 kr. i alt (en minibus, to almindelige busser samt et tog). Tilmed har Thailand et ganske veludviklet vejnet, og du kan køre både dag og nat i alt fra små mini-vans til store, aircondition-kølige busser samt tog, der dog er af ældre dato og oftest opererer med forsinkelser.

Rejseplan
Der er 800 km fra Chiang Mai og ned til Bangkok, og turen kan gøres på syv-ti dage. Du kan komme fra Danmark til Bangkok for 4.000-5.000 kr. alt efter tidspunkt på året. Fra Bangkok kan du flyve til Chiang Mai i nord for ca. 500 kr. med bl.a. Airasia og Bangkok Airways. Sidstnævnte har den fordel, at alle rejsende frit kan opholde sig i deres lounge med gratis forplejning og wifi, mens man venter på flyet.

Tidspunkt
Du kan besøge Thailand året rundt, men langt de fleste foretrækker november til februar, hvor der hverken er hedebølge eller regntid, men tålelige 20-30 grader. Marts til juni er hot season og dermed de varmeste måneder i Thailand, hvor termometeret i april rammer 40 grader. Slut juni til oktober er wet season, men regnsæsonen er dog sjældent værre, end at det regner en times tid i løbet af eftermiddagen, mens der så til gengæld er 25-30 graders varme

Budget
At rejse i Thailand er billigt. Til tider næsten uforskammet billigt. Du kan få et dejligt måltid mad for 10-20 kr. Prøv pad thai, der er stegte nudler med kylling, bønnespirer og ristede peanuts, den sur-søde og krydrede tom yum-suppe med tigerrejer eller en af de mange curries lavet på kokosmælk. Regn med at bruge 250-500 kr. pr. dag, alt efter hvilken standard du har det bedst med. Dertil kommer arrangerede ture, der kan være relativt dyre, så indhent tilbud fra flere forskellige steder, inden du beslutter dig.

Læs også: Bitte Kai Rand - Her er min drømmeferie