Single til parmiddag
SPONSORERET indhold

Sådan overlever du at være eneste single til parmiddagen

Hvad gør du for eksempel, når det ligger i luften, at du er det "underholdende" indslag? Eksperterne guider dig igennem parmiddagens minefelter.

Foto: Alamy
12. feb. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Åh nej. Du har sagt ja til at komme til din venindes middagsselskab og et par timer inden, du hopper i de højhælede og flyver ud af døren, finder du med "hjælp" fra Facebook ud af, at der KUN kommer par til middagen. Med andre ord vil DU være den eneste, der ikke har en kæreste.

LÆS OGSÅ: Ja, singlekvinder kan godt have mænd som venner

Måske giver det dig bange anelser og en følelse af, at du inden længe kommer til at sidde overfor et dommerpanel (og tarteletter) i fire stive timer. Måske kunne du ikke være mere ligeglad. Men lad os nu sige, at visheden om det forestående får dig til at føle dig ilde til mode. Hvad gør du så? Hvordan kommer du igennem sådan en aften, og skal du overhovedet dukke op?

Eurowoman.dk har spurgt par- og psykoterapeut Ann Dalum og psykolog Camilla Bechsgaard, hvad du skal gøre, når det tydeligvis forventes af de andre gæster, at du er det "sjove" indslag med alle de spændende historier. Og hvorfor får det dig overhovedet til at føle dig akavet, at du i stedet for at være sat i parforholdet, faktisk udøver dine faglige drømme (eller overhovedet ikke gør)? Læs deres råd her:

Jeg er den eneste single til et middagsselskab, og det får mig til at føle mig akavet. Hvordan kan jeg afhjælpe den følelse?
Når du er eneste single i et selskab, er du forskellig fra alle andre. Og som menneske har du biologisk set brug for at føle dig som én af flokken, så det ubehag, du føler, er en naturlig anerkendelse af, at det er du ikke. Dét, at du ikke kan spejle dig i de andre, får dig til at reagere på et følelsesmæssigt niveau.

Mennesket reagerer på følelser ved at komme til at identificere sig med dem. Føler du dig som en taber? Så tror du også, at du er det, og at andre ser dig sådan. Men det er vigtigt, at du skelner, for følelser er noget, du har, men ikke noget, du er. At du føler dig ilde til mode, er en følelse, der er inde i dig, men det er ikke ensbetydende med, at den følelse skal overtage dig.

Øv dig i at se følelser som noget, der passerer igennem dig, så de ikke overvælder dig og trækker dig ned. Dine følelser har ofte noget med din fortid at gøre og ikke så meget at gøre med, hvordan andre ser dig.

(Kilde: Ann Dalum)

De andre gæster begynder at snakke om det at købe fælles bolig og stifte familie. De kigger over på mig og spørger, om jeg har mødt nogen. Det har jeg overhovedet ikke. Men hvad svarer jeg uden automatisk at blive til "offeret"?
Den bedste strategi, når du føler, at du bliver bragt ind i en rolle, som du ikke har lyst til at være i, eller når du ikke gider tale om et emne, er, at spille meget interesseret og lyttende over for de andre. Spil bolden tilbage til dem. Stil dem spørgsmål. Det virker hver gang, for alle elsker at tale om sig selv. Måske får du ikke jordens sjoveste aften, men du slipper for at skulle fortælle om dig selv, fordi du kan styre samtalen væk.

(Kilde: Camilla Bechsgaard)

Hvordan undgår jeg yderligere spørgsmål til min singlestatus uden at virke sur og afvisende?
Husk på, at de andre nok ikke spørger for at angribe eller være hoverende, men primært spørger, fordi de er dine venner og gerne vil vide, om du laver noget, der gør dig glad. Det er vigtigt, at du svarer i den ånd, der bliver spurgt. Sig, "ikke lige nu, men jeg bruger enormt meget tid på mit studie, som giver mig rigtig meget" – og smid så bolden over på deres banehalvdel: "Jeg hører, at du har fået nyt job?" Det handler om at sætte nogle tydelige personlige grænser, der går på, at bare fordi du er single, behøver du ikke fortælle alt om dit personlige liv. Du kan fortælle det, du har lyst til og ikke mere. Du er ikke mindre værd end andre, bare fordi du ikke har en kæreste.

(Kilde: Camilla Bechsgaard)

Jeg føler, at parrene forventer, at jeg skal komme med de "spændende historier" fra livet som single. Hvordan takler jeg det?
Er du i et selskab, hvor du ellers føler dig godt tilpas? Så kan det bløde stemningen op, hvis du fortæller en sjov historie - men kun hvis du har lyst. Ellers vil det bare virke stift. Men husk igen på, at du ikke er forpligtet til noget som helst bare fordi, du er single. Du er et menneske ligesom de andre, der er til stede.

(Kilde: Camilla Bechsgaard)

Er det okay at melde afbud eller sige "nej tak" en anden gang, når jeg bliver inviteret til parmiddag?
Du skal lytte til din indre termostat, der fortæller dig, om du er godt tilpas eller ej. Og hvis der er noget, du ikke har lyst til, men gør det alligevel, hvorfor gør du det så? Har du for eksempel altid gået i flinkeskole og altid sagt ja til sådan en slags invitationer? Eller handler det om, at det betyder noget for din veninde, at du er der? Nogle gange vil vi gerne være gode mennesker og gøre noget godt for andre, og det er ok at være det for venindens skyld - dog uden en underliggende regning. Men mærk godt efter. Det er altid okay at sige nej til noget, du ikke har lyst til. For ellers kommer du til at yde for meget i forhold til din egen kapacitet.

(Kilde: Ann Dalum)


LÆS OGSÅ: Eksperterne: Her er de 6 vigtigste ingredienser i et velfungerende parforhold

LÆS OGSÅ: Så mange sexpartnere synes vi er acceptabelt

LÆS OGSÅ: 6 situationer hvor det er okay at føle jalousi