Er det varmeknopper?
Foto: Istock Er det varmeknopper?

Baby har udslæt: 6 ting du skal vide om varmeknopper

Varmeknopper er små og røde, og nogle gange har de blærer. Sommetider klør de, andre gange bliver man ømskindet og andre igen mærkes de knapt nok. Men hvad er varmeknopper egentligt, og hvordan forebygger man dem?

Når vi har det rigtig varmt, kan vi få varmeknopper. Røde knopper, nogle gange med et blærelignende centrum, andre gange mere bare små røde hævelser i flok. Men hvorfor laver kroppen egentligt varmeknopper, når vi har det varmt? Hvad er varmeknopper, hvordan forbygger og lindrer man dem, hvor længere varer de, og hvornår er det tid til at søge læge? Vi har spurgt sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra Netsundhedslejerske.dk til råds. Hun er desuden forfatter til en stribe bøger, blandt andet "Helens bog om børn og sygdom".

1. Hvad er varmeknopper?

– Varmeknopper er små, rødlige knopper, som skyldes en blokering af svedkirtlerne i huden. Hos de mindste børn ses varmeknopper også tit som små overfladiske blærer. Det behandles normalt med regulering af påklædningen, og nogle børn har også glæde af at få et lidt køligt bad. Varmeknopper forsvinder ofte inden for 1-2 dage, men kan opstå igen, hvis huden atter får det for varmt. Varmeknopper er ikke farlige, siger Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: 10 tip: Bliv klar til varmen med din baby

2. Hvorfor får babyer og børn varmeknopper?

– Barnet får varmeknopper, hvis det har det for varmt, men det er faktisk ikke kun børn, som får varmeknopper. Det kan også sagtens ses hos voksne. Varmeknopper sidder de steder, hvor barnet sveder mest – for eksempel på halsen, skuldrene, i lysken og i knæhaserne. De kan dog opstå alle steder på kroppen, hvis barnet har det varmt.

3. Opstår varmeknopper hyppigere hos gravide, end hos andre voksne?

– Jeg har ikke kendskab til, at varmeknopper skulle opstå oftere hos gravide. Som gravid kan man dog få forskellige slags ubehageligt udslæt. Gravide kan for eksempel få noget, der hedder PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy), pruritisk follikulit og graviditetsspemfigoid. De to sidstnævnte er sjældne, men de findes, og derfor bør udslæt i graviditeten altid vurderes af en læge, siger Helen Lyng Hansen.

Psst…! Oplever du at have det varmere og svede mere som gravid?

Så kan det være fordi, din kropstemperatur grundlæggende er højere, når du er gravid. For nogle gravide kan det derfor være sværere at komme af med varmen – specielt efter fysisk aktivitet, ifølge Sundhed.dk

LÆS OGSÅ: 25 ting du kan lave med ungerne i sommerferien

4. Hvordan behandler man varmeknopper?

– Varmeknopper svinder ofte af sig selv, når barnet ikke har det for varmt mere, og kræver normalt ikke behandling. Man skal som regel undlade at smøre knopperne med creme, fordi cremen faktisk kan blokere yderligere for svedkirtlerne. Nogle gange kan varmeknopper dog ligge dybere i huden, og det kan gøre, at det klør og er ubehageligt, og her kan man kontakte en læge, som vil overveje, om der skal smøres med en mild binyrebarkhormoncreme, forklarer sundhedsplejersken.

5. Generer varmeknopper baby?

– Varmeknopper klør normalt ikke, og gør ikke ondt på børn. Nogle voksne kan dog opleve irritation i huden ved varmeknopper. Hvis barnet alligevel virker til at have ondt og være genereret ved for eksempel at være uroligt, småpylret, grædende og den slags, så skal man få lægen til at se på det og udelukke at udslættet skyldes anden sygdom.

6. Hvordan forebygger man varmeknopper?

– Det kan være en god idé at regulere lidt på barnets påklædning efter omgivelser, vejr og vind – barnet har måske brug for at få lidt af tøjet af, så der kommer luft til huden, og kroppen bedre kan komme af med varmen. Det kan også være en god idé at give barnet let bomuldstøj på, som giver huden mulighed for at ånde. Børns umodne temperaturreguleringscenter og varmeknopper har ikke noget med hinanden at gøre – varmeknopper skyldes en blokering af svedkirtlerne. Men man bør altid hjælpe barnet med at temperaturregulere sig, så det har det behageligt. Hverken for varmt eller for køligt, siger Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: Sådan klæder du baby rigtigt på i varmen

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan fjerner du en skovflåt

LÆS OGSÅ: 24 uundværlige råd, når du rejser på storbyferie med små børn

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme, Sommer og Baby