Er det varmeknopper?

Foto: Getty Images Hvad er varmeknopper? Få svaret her.

Baby med udslæt: 6 ting du skal vide om varmeknopper

Har din baby små knopper på huden, der enten klør, andre gange slet ikke generer og andre gange igen gør junior ømskindet? Måske er det varmeknopper. Men hvad er varmeknopper egentligt, hvad er symptomerne og hvordan forebygger du dem?

Når vi har det rigtig varmt, kan vi få varmeknopper: Små, røde knopper, som nogle gange ligner små blærer og andre gange bare er rødlige hævelser i flok.

Men hvorfor får børn og voksne varmeknopper, når de har det varmt? Og hvad er varmeknopper egentlig?

Vi har spurgt sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra Netsundhedslejerske.dk til råds. Hun har bl.a. skrevet bogen "Helens bog om børn og sygdom".

Få svar på, hvordan man forbygger og lindrer de små blærer i huden, hvor længe varmeknopper varer, og hvilke symptomer der typisk er på udslættet.

1. Hvad er varmeknopper (miliaria)?

"Varmeknopper er små, rødlige knopper, som skyldes en blokering af svedkirtlerne i huden. Hos de mindste børn ses varmeknopper også tit som små blærer. Det behandles normalt ved at regulere påklædningen eller ved at give et køligt bad. Varmeknopper vil ofte opstå og forsvinde i løbet af få timer, men de kan også vare længere tid. De forsvinder typisk, når barnet ikke længere har det for varmt, men kan komme igen, hvis barnet sveder," siger Helen Lyng Hansen og maner til jorden:

"Varmeknopper er ikke farlige."

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen

varmeknopper baby

Hvad er symptomerne på varmeknopper?

Varmeknopper viser sig som små, røde knopper på kroppen.

Det opstår typisk følgende steder hos vores småbørn:

 • Hovedet
 • Halsen
 • Skuldrene
 • Ryggen
 • Brystet

Kilde: Sundhed.dk

2. Hvorfor får babyer og børn varmeknopper?

"Barnet får varmeknopper, hvis det har det for varmt, men det er faktisk ikke kun børn, som får varmeknopper. Varmeknopper sidder de steder, hvor vi sveder mest – for eksempel på halsen, skuldrene, i lysken og i knæhaserne. De kan dog opstå alle steder på kroppen, hvis barnet har det varmt," siger Helen Lyng Hansen.

3. Opstår varmeknopper ofte hos gravide?

"Jeg har ikke kendskab til, at varmeknopper skulle opstå oftere hos gravide. Som gravid kan man dog få forskellige slags ubehageligt udslæt. Gravide kan for eksempel få noget, der hedder PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy), pruritisk follikulit og graviditetsspemfigoid. De to sidstnævnte er sjældne, men de findes, og derfor bør udslæt i graviditeten altid vurderes af en læge," siger Helen Lyng Hansen.

Psst...! Har du det varmere og sveder mere som gravid?

Selvom du ikke nødvendigvis dyrker mere fysisk aktivitet, når du er gravid, så kan du godt opleve at få rigeligt med varme og svede mere. Det skyldes, at din kropstemperatur er højere, når du er gravid. Nogle kan derfor have sværere ved at komme af med varmen og sveden – specielt ved fysisk aktivitet.

Kilde: Sundhed.dk

LÆS OGSÅ: 31 ting du kan lave med ungerne i sommerferien

4. Hvordan behandler man de små, klare overfladiske blærer?

"Varmeknopper svinder ofte af sig selv efter et par dage, når barnet ikke har det for varmt mere, og kræver normalt ikke behandling. Man skal som regel ikke smøre med creme, fordi cremen faktisk kan blokere yderligere for svedkirtlerne," forklarer sundhedsplejersken.

"Nogle gange kan varmeknopper dog ligge dybere i huden, og det kan gøre, at det klør og er ubehageligt, og her kan man kontakte en læge, som vil overveje, om der skal smøres med en mild binyrebarkhormoncreme."

5. Generer varmeknopper baby?

"Varmeknopper klør normalt ikke, og gør ikke ondt på børn. Nogle voksne kan opleve irritation i huden ved varmeknopper. Hvis barnet virker til at have ondt ved for eksempel at have feber, være uroligt, småpylret, grædende og den slags, så skal man få sin læge til at se på det og udelukke, at udslættet skyldes anden sygdom," siger Helen Lyng Hansen.

Hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe mit barn?

Vil du gerne undgå, at junior få varmeknopper?

I nogle tilfælde kan et par få tricks hjælpe mod det kløende og varme udslæt:

 • Vælg bomulds-tøj eller tøj af åndbare materialer
 • Undgå tætsiddende tøj, så sved fordamper
 • Undgå for meget varme og aktivitet
 • Hold soveværelset køligt og udluftet
 • Undgå at bruge cremer eller salver
 • Kølige bade

Kilde: Netdoktor, Sundhed.dk

6. Hvordan forebygger du varmeknopper?

"Det kan være en god idé at regulere lidt på barnets påklædning – måske har det brug for at få lidt af tøjet af, så der kommer luft til huden, og kroppen bedre kommer af med varmen. Det kan også være en god idé at give barnet let bomuldstøj på, som giver huden mulighed for at ånde," siger Helen Lyng Hansen.

"Børns umodne temperaturreguleringscenter og varmeknopper har ikke noget med hinanden at gøre – varmeknopper skyldes en blokering af svedkirtlerne. Men man bør altid hjælpe barnet med at temperaturregulere sig, så det har det behageligt."

Hvad er varmeknopper hos baby?

De tre typer af varmeknopper

Miliaria crystallina

Den mildeste form kaldes Miliaria crystallina og kommer, når svedkirtlerne bliver blokeret i kroppens yderste hudlag.

Denne type udslæt ses oftest hos spædbørn.

Udslættet ligner klare, overfladiske blærer, som der let går hul på, men det generer ikke og forvinder af sig selv.

Miliaria rubra

Varmeknopper kan også opstå dybere i hudens ydre lag, og sker det, vil knopperne være mere intense og klø eller prikke.

Knopperne opstår gerne, hvis du eller dit barn har været udsat for varme i længere tid.

Miliaria profunda

Den mest sjældne form er miliaria profunda, som især ses hos voksne, der har haft miliaria rubra.

Varmeknopperne opstår i hudens dybere lag, og er mest tydelige, hvis du har fået sved på panden.

Udslættet er fast og ligner gåsehud. Det er ikke ubehageligt, men kan genere, fordi kroppen ikke kommer ordentligt af med sveden.

Kilde: Netdoktor, Sundhed.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme, Sommer og Baby

610x200_woordy_knap2.jpeg