Personlighed
Foto: Nimastock Dit barn kan sagtens have træk fra forskellige typer, men enneagrammet skulle gerne give et fingerpeg om i hvilken retning.

Enneagrammet: Find dit barns type

Er dit barn en bulderbasse eller englebarn? Brug enneagrammet til at finde dit barns type ud af 9 forskellige.

Selv om enneagrammet ikke er lavet med henblik på børns personlighedstyper, er her alligevel et bud på, hvordan de forskellige typer kan oversættes til børnehøjde.

1. Ordenduksen

Det pligtopfyldende barn. Laver (uopfordret) sine lektier. Behøver kun besked én gang. Meget punktlig, følger reglerne – for eksempel færdselsreglerne, og irettesætter mor og far, hvis de går over for rødt. Kan lide perlebræt og tegner sirlige tegninger. Pæn fremtræden. Ser logikken i alle ting.

2. Englebarnet

Det smilende barn. Ekstremt hjælpsom og betænksom. Giver sit slik væk og kører gerne efter slik til de andre. Drager omsorg for både voksne og børn, sørger for, at mor har det godt, leger gerne lege, der omhandler at servicere andre. Taler med alle og får nemt venner. Lader sig for nemt påvirke af andre, men bliver hurtigt glad igen.

3. Gulddrengen/-pigen

Det konkurrerende barn, som gerne vil være først og vinde medaljer. Bliver først færdig med at spise, at klæde sig på efter gymnastik osv. Dyrker ofte mange fritidsaktiviteter og kan lide at vise sine flotte resultater frem. Er altid i aktivitet. Vil gerne være populær blandt de andre børn og kan lide at være centrum. Sætter høje mål for sig selv og vil gerne tage sig godt ud i andres øjne.

4. Prinsessen/prinsen

Det følsomme barn. Ikke langt fra gråd til latter. Kan nemt virke sårbar og påvirkelig over for andres udtalelser og adfærd. Kaster sig måske ned på gulvet, fordi der mangler en brik i puslespillet, og et sekund efter skinner solen, og de er de mest vidunderlige, søde børn med lange dådyrøjne. Elsker at klæde sig ud i eventyrtøj, men vil ikke være ligesom alle de andre. Har tit indpakningspapir og glimmer over det hele.

5. Kloge Åge

Det reflekterende barn. Er ofte meget indadvendt. Sidder og falder i staver over morgenmaden, så de voksne tror, barnet er færdig med at spise. Stor værdi på hjemmelivet og familietraditionerne og ikke på at skabe et stort socialt netværk. Læser typisk meget og fordyber sig i bøger om særlige, interessante emner – Harry Potter for eksempel. Stiller mange undrende spørgsmål til alting. Kaster sig ikke ud i noget, før de kan det.

6. Spørge Jørgen

Det usikre barn. Opmærksomhedskrævende. Har brug for meget voksenkontakt, ønsker at blive bekræftet. Meget hjælpsom og kærlig. Kan ikke lide at være alene, men foretrækker selskab. Leger gerne med dem, der er yngre end dem selv. Går ofte hen til de voksne og spørger – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er vigtigt for barnet ikke at lave fejl.

7. Charmetrolden

Det positive barn. Charmerende og glad, har mange venner og kan lide at optræde og være i centrum. En ’se mig’-type, som også kan være drillesyg. Er kvik i pæren og dygtig i skolen, også selv om de ikke laver lektier. Har svært ved at lave noget, der virker kedeligt for dem og er engagerede i flere lege på én gang. Sjældent sure miner. Vil ikke være uvenner. Kan ikke lide at være tæt på og have øjenkontakt for længe.

8. Bulderbassen

Det kraftfulde barn. Fremstår umiddelbart selvsikker og dominerende. Styrer de andre børn i legen og også gerne de voksne. Er samtidig meget beskyttende over for sine nærmeste. Tager gerne rollen som sygeplejerske for nødstedte dyr. Temperamentsfuld og har stor appetit på livet og mad. Vil det hele selv fra en tidlig alder – påklædning, spise selv og så videre.

9. Hyggetrolden

Det stille barn, man ikke altid lige lægger mærke til. Går stille rundt og passer sig selv, mens der foregår en masse inde i fantasien. Kan lide at hygge og hader, når der er den mindste konflikt. Kan virke som om de er dovne og ikke får lavet deres ting, men er meget aktive, når det, de skal lave, har deres interesse, og de kan se formålet med det.

Kilder: Gitte Hylby og Marie Kronquist, NLP-huset i Valby

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du dit barns personlighed

LÆS OGSÅ: Hvilken personlighed har dit barn?

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Lær dit barn at være optimist

Artiklen er oprindeligt publiceret juli 2009

Se, hvad vi ellers skriver om: Udvikling og Børnepsykologi