Gode råd til at håndtere baby på puslebordet
SPONSORERET indhold

Forstå din babys faser på puslebordet

I kommer til at tilbringe timer ved puslebordet, men også med nogle gode kampe, når baby bare ikke gider. Tag med på en lille rejse gennem pusleriets faser.

Af:: Ida Bjørg Meldgaard Foto: Nima Stock
18. feb. 2011 | Børn | Vores Børn

De små arme stritter ud i luften, hænderne er knyttede, benene trukket godt op under maven, og ansigtet fortrækker sig i en mine, der ikke overraskende ledsages af et vræl.

Din lille nyfødte sætter ikke pris på at komme ned og ligge på puslebordet og få tøjet af og skiftet bleen. Det er ganske normalt, at seancen i begyndelsen kan være lidt stressende for baby – og ikke mindst for dig, som står med et grædende spædbarn, der tydeligvis ikke er tilfreds med situationen.

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

Inde i maven har baby ligget trygt og godt og trangt. Når den lille har bevæget sig, har ben og arme stødt mod livmorvæggen, og den trange plads har holdt baby i fosterstilling.

Uden for livmoren er der alt for meget plads! Der er også lys og lyde og en helt anderledes temperatur, og baby bryder sig ikke om pludselig at ligge helt frit med kroppen, uden noget til at holde på de flagrende ben og arme.

Det er heller ikke så rart for baby at blive rumsteret med og få tøj af og på. I det hele taget er det en ret uvant og ny situation for jer begge, og det er det, der kan mærkes i de første uger, hvor baby ofte græder, når I er ved puslebordet.

Efter cirka halvanden måned vil du typisk opleve, at dit barn begynder at vænne sig til situationen.

Omkring seksugersalderen kan baby også se lidt bedre. Dit barn kan se farver, og ikke kun sort og hvid, og det kan se former. Derfor kan barnet nu danne sig en fornemmelse af, hvor I befinder jer. Former og farver på puslemadrassen, cremebøtterne og andre ting omkring puslebordet flyder stadig lidt sammen, men baby vil kunne genkende, at ‘o.k., nu er det her, jeg er’.

Hygge på puslebordet

Når baby runder de tre måneder, falder der en anderledes ro over puslesituationen. En glad lille trold ligger pludselig på puslebordet og smiler fornøjet, mens tæerne bliver puttet i munden og små veltilfredse lyde bliver øvet.

Der er ingen hast, det er et dejligt sted at være for baby.

At det er rart for dit barn at få tøjet af i denne periode hænger sammen med, at det giver større bevægelsesfrihed for den lille, som kan bruge sin krop mere og mere og for eksempel få fat i benene og fødderne, proppe fingrene i munden eller lave sjove spjæt. Det er simpelthen nemmere at øve sig og udfolde sig motorisk uden ble, bodystocking og bluse på.

I denne periode kan du med fordel udnytte stunderne på puslebordet til lidt ekstra hygge, hvor du og baby kan få jer en sludder. Tal med baby, og lad baby pludre tilbage.

Afstanden mellem jer er optimal, når du står let foroverbøjet ind over bordet, og baby ligger på ryggen. Der er god øjenkontakt, og I kan få nogle hyggelige intime stunder.

LÆS OGSÅ: Puslebord: Sådan skaber du en dejlig pusleplads

Dit barn kan også se endnu bedre nu, og du kan sætte et spejl op for enden af puslebordet, så baby kan ligge på maven og se sig selv i spejlet. Det er god træning at ligge på maven, og måske vil baby også få øje på dig i spejlet, når du står bagved, og det kan give en helt ny rumfornemmelse.

Du kan også kaste dig ud i lidt babymassage eller gymnastik med benene, når dit barn alligevel er afklædt, men det kommer an på, hvor oplagt barnet er. Ofte skal baby have mad efter et bleskift i denne alder, og de lidt mere omfattende aktiviteter kan trække ud. Desuden gør det heller ikke noget at give massage i sengen eller på sofaen. Baby skal også være andre steder end på puslebordet og opleve og hygge, så find balancen.

Ivrig tumling

Efter en dejlig rolig periode kan du nu ruste dig til lidt mere modspil fra din lille makker i det, der nogle gange kan føles som en regulær puslekamp. Omkring de ni måneder sker der flere ting med baby. Den lille lærer at kravle og øver sig i at bevæge sig på nye måder, vende og dreje sig. Faktisk kan din lille akrobat ikke lade være, og du vil også opleve, at baby om natten kommer omkring alle hjørnerne i sengen. På puslebordet er der optimale træningsbetingelser! Her kan man rigtig øve sig i at vende sig og måske sparke samtidig …Derudover giver din tumling i denne periode en forsmag på sin egen vilje og temperament. Du skal ikke forvente en samarbejdsvillig baby, der godt kan se det fornuftige i, at det går lidt nemmere at skifte en lorteble, hvis ‘patienten’ ikke vrider sig i en uforudsigeligt roterende spiral. Pludselig står du med to spjættende ben i den ene hånd og kluden klar i den anden, mens en meget beslutsom tumling vrider sig og hyler, så du får sved på panden.Her er det, du skal tage en dyb indånding og sige til dig selv, at det ikke er en personlig hetz mod dig, men blot dit lille barns stærke drift til at bevæge sig, være aktiv og være med til at bestemme. Prøv at anerkende dit barns lyst, og giv lov til at være så meget som muligt nede på gulvet og bevæge sig i andre situationer.Også på puslebordet kan du afkorte seancen. Så snart numsen er ren, kan du løfte barnet ned på gulvet og trække en bukseble på, mens barnet står op. Du kan også prøve at imødekomme dit barns lyst til at ville deltage ved at inddrage barnet. Giv dit barn en klat creme på fingeren eller en vaskeklud, så han selv kan smøre og vaske sig sammen med dig.Magtkampen opstår jo, fordi det skal foregå på dine betingelser. Du synes, baby skal skiftes, men det er ikke sikkert, den lille er enig. Måske var han lige i gang med en sjov leg på gulvet. Hvis du kan indgå et kompromis, hvor du medinddrager baby, og i øvrigt afkorter skiftesituationen, går det som regel lettere.

Ro på

Oftest kommer der en rolig periode igen, efter at I har forhandlet jer gennem bleskift efter bleskift med større eller mindre succes. Din etårige har efterhånden lært spillereglerne og ved, hvad der skal foregå, når I går ud til puslebordet. Derfor kan dit barn bedre acceptere at blive afbrudt for en stund og ligge stille, indtil du er færdig, så han kan komme ned og lege igen.Måske vil dit barn også synes, det er helt rart at blive vasket og kan hygge sig lidt, når I pusler.Nogle gange skal det dog stadig bare overstås, for sådanne små størrelser har altså travlt, og der er en hel masse, der skal udforskes og leges med nede i de lavere luftlag.

Gode råd

Nyfødt – alt er nyt

 • Klæd barnet ad lidt af gangen, og læg for eksempel et blødt håndklæde over overkroppen, mens du skifter bleen, så baby føler sig omsluttet og ikke fryser.

 • Tal stille og roligt til barnet. Din stemme gør den lille tryg.

 • Sørg for, at der er lunt i rummet, før I går i gang.

 • Vurdér, hvor hurtigt du skal skifte. Måske skal du tage baby op en gang imellem og berolige og trøste og så ned igen. Andre gange skal du bare skynde dig at få det gjort.

 • Læg eventuelt den lille til brystet, efter at du har skiftet. Små babyer forbrænder mere, når de fryser og er kede af det. I det hele taget kan lidt mad inden et bad, og efter at I har puslet og fået tøj på, virke beroligende.

Baby 3-8 måneder – den rolige periode

 • Tag hensyn til, at baby stadig let kan fryse. Læg ikke den lille afklædt på en kold puslepude, hav eventuelt et lunt håndklæde klar.

 • Sørg for, at babys tøj er blødt og behageligt og ikke for stramt at få over hovedet.

 • Sæt et lille spejl op til baby, eller hæng en sød uro op. Tænk over at rykke rundt på de spændende ting, så baby for eksempel ikke altid kun kigger til venstre, da det kan give skævt baghoved.

Tumling – en vildbasse der vil væk

 • Afkort skiftesituationen, og brug eventuelt en bukseble i denne periode.

 • Spring en vask over, hvis det bare er en let tisseble.

 • Inddrag baby. En ni-ti måneder gammel baby kan godt hjælpe til. Sæt de små fodsåler i madrassen, så benene er bøjet, og sig, ‘løft numsen’, så vil baby løfte underlivet op, og du kan få bleen ind under. Husk at rose for den fine hjælp.

 • Undgå at have noget liggende, som de nysgerrige fingre ikke må lege med.

Kilde: Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, indehaver af Netsundhedsplejerske.dk

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

LÆS OGSÅ: Motorik: Find balancen, baby!

LÆS OGSÅ: Børnesikring: Hjemmets mange farer