Storbyferie i børnehøjde: 7 gode grunde til at besøge Amsterdam

Foto: Getty Images Der er masser af gode grunde til at besøge Amsterdam - også med børn.

Storbyferie i børnehøjde: 7 gode grunde til at besøge Amsterdam

Kun en køretur – eller en hurtig flyrejse – væk ligger Hollands største by Amsterdam med smukke kanaler og børnevenlig stemning. Perfekt til en miniferie for hele familien.

1. Pause med parakitter

Vondelpark er en smuk park der ligger dejlig centralt, hvor børnene har rig mulighed for at brænde en masse krudt af. Foruden de mange forskellige legepladser og aktiviteter er parken skøn at gå en tur rundt i. Kig op, og hold øje med de smukke eksotiske grønne Alexanderparakitter; en lille papegøjeart, der oprindelig stammer fra Asien og Afrika, som flyver rundt i byen. De er støjende, så man plejer at kunne høre dem.
Alder: Fra 0 år
Amsterdam.info
Pris: Gratis

2. Kanal-taxi 

Snyd ikke dig selv og børnene for en kanalrundfart. I har mulighed for at læne jer tilbage i den times tid, som turen tager og lytte til små fortællinger omkring byen, eller I kan hoppe af og på kanalbådene, som det passer. Dette er en god mulighed, hvis I alligevel har planer om at besøge nogle af byens seværdigheder. Vælg enten den lille eldrevne variant, hvor I sejler forbi Amsterdams mest maleriske seværdigheder – eller tag Artis Zoo Express, hvis I alligevel vil smutte forbi byens zoologiske have. Alder: Fra 0 år
Amsterdam.dk/ kanalrundfart
Pris: Fra ca. 150 kr.

3. Børneprofessor for en dag 

Videnskab er underholdende. Find den lille forsker frem og nyd en tur på Nemo eksperimentarium, der huser hele fem etager med masser af mulighed for lej og læring. Her kan børnene finde deres indre gale professor eller kreative ingeniør frem og lære, hvordan vinden blæser, hvordan regnbuer dannes, hvordan man blæser bobler og lege med solure. Bygningen ligner et kæmpemæssigt synkende skib med store irrede kobberplader, der stritter op fra vandet i det gamle havnebassin. Alder: Fra 4 år
Nemosciencemuseum.nl
Pris: ca. 125 kroner, børn under 4 år er gratis.

4. Historie i gemmerne 

Vil I gerne opleve lidt kultur og lære jeres (større) børn lidt historie, så er en tur i Anne Franks hus en rigtig spændende oplevelse. Museet er for den jødiske dagbogsskriver Anne Frank, der gemte sig for nazistisk forfølgelse sammen med sin familie under den tyske besættelse. På museet kan I også besøge familiens berømte skjulested, og Anne Franks originale skriblerier er udstillet. Dagbogen er et vidnesbyrd af allerstørste betydning for jødeforfølgelserne under anden verdenskrig.
Alder: fra 5 år
Annefrank.org

Pris: Ca. 75 kr. for voksne og 40 kr. for børn over 10 år, børn under 10 år kommer gratis ind.

5. Under træerne 

En storbyferie kan sagtens være afslappende og sjov – især hvis I tager på udflugt til en park med hyggelige tilbud for familiens yngste medlemmer. Tilbring for eksempel en dag i Amstel park. Her kan I alle tage en køretur i det fineste tog på rigtige skinner rundt i parken. Vil I hellere samle jer om en (aktiv) familieaktivitet, kan I svinge køller og spille minigolf eller gå på eventyr i parkens labyrint. Den er ret stor, men bare rolig; børnene kan sagtens hitte rede i de snørklede stier. Har I dyreglade størrelser med, skal I hilse på parkens søde får og geder eller tage en ridetur på en pony. Hvis dagens aktivitetsniveau ikke behøver være større end en gyngetur, har parken heldigvis også en rigtig fin legeplads. Husk mønter til alle aktiviteterne! Pak en picnickurv, for I kan let få en hel dag til at gå her.
Alder: fra 0 år
Amstelpark.info
Pris: Entre er gratis, men nogle af aktiviteterne koster en smule.

6. Ohøj!

Hop ombord på det smukke sejlskib The Amsterdam, som forliste på sin jomfrurejse i 1749. The Amsterdam finder du udenfor National Maritime Museum, som har fået bygget en tro kopi af det smukke skib. På sejlskibet kan du udforske de maritime traditioner og historie og opleve, hvordan en ægte sømand levede sit liv. Selve museumsbygningen, som ligger ved siden af The Amsterdam, kan spores tilbage til 1656 og blev på den tid betragtet som et arkitektonisk vidunder, så gå også en tur derind. I dag er museet overdækket med et kæmpe glastag som er belagt med hundredevis af lys, der tændes op, når mørket falder på og ligner en smuk stjernehimmel. Museet byder på spændende interaktive udstillinger. Lad dig fx guide af stjernerne eller kast dig ud i livet ombord på et skib ved hjælp af en spand og en tablet, der guider dig igennem bunker af arbejdstøj, rengøringsopgaver og navigering af skibet.
Alder: Fra 5 år
hetscheepvaartmuseum.com
Pris: 120 kr. for voksne, børn 4-17 år: 60 kr., børn 0-3 år: gratis.

7. Dyr fornøjelse 

Måske tænker du, at en zoologisk have bare er en zoologisk have. Men sådan er det ikke i Amsterdam. Bevares, de har naturligvis mange af de samme dyr, som du finder i mange andre zoologiske haver, men Artis Zoo er meget mere end dyr. Der er snarere tale om en lærende institution, der udfordrer dig på, hvordan vi som mennesker påskønner, forstår og behandler naturen. Besøg fx. Artis Micropia, der, som det eneste museum i verden, har fokus på bakterier og andre mikroskopiske organismer. Eller gå på opdagelse blandt stjerner og planeter i det tilhørende planetarium. Artis Zoo ligger midt i Amsterdam.
Alder: Fra 0 år
Artis.nl
Pris: Voksne og børn fra 10 år: 160 kr., børn 3-9 år: 130 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Rejseguide, Rejser med børn og Skolebørn