9 råd der gør det lettere at gå fra et grædende barn
Foto: Nima Stock Afskedstårer er aldrig sjove, men de kan faktisk ikke undgås helt.

9 råd der gør det lettere at gå fra et grædende barn

Græder dit barn, når du går?

Det er aldrig rart at tage afsked med et grædende barn i børnehaven. Men tårerne er helt normale, og faktisk kan de være nødvendige, siger psykologen.

Måske har du også prøvet at stå med en klump i halsen og vinke til en lille trold i vinduet, efter en tårevædet afsked i børnehaven. Måske har du også prøvet at blive hængende alt for længe og læse historier og lege med legoklodser og perleplader i timevis i håb om, at din søn eller datter snart blev så optaget af legen, at du kunne smutte – lettere forsinket – af sted på arbejde.

Hvis ja, så er du ikke alene. De allerfleste forældre har oplevet perioder, hvor deres børnehavebarn ikke vil give slip på mor eller far. Men hvorfor alle de tårer? Og kan de overhovedet undgås?

Psykolog inden for børne- og ungeområdet, Lise Andersen, siger helt kategorisk: “Nej, tårer kan ikke undgås.”

Hun forklarer, at gråden har at gøre med børns naturlige tilknytningsadfærd til deres forældre, som starter allerede, når en kvinde bliver gravid.

– Børns overlevelse er jo afhængig af, at mor og far ikke går deres vej. Tilbage i stenalderen var det jo nødvendigt for barnet at kunne påvirke forældrene til at blive – og det gjorde barnet ved at græde. Så derfor alle tårerne, siger hun.

Men er det ikke synd for barnet, at det bliver ked af det? Igen er svaret nej.

– For det første lever vi ikke i stenalderen mere, og i forhold til stenalderhulen er børnehaven som regel et ganske trygt sted at være for barnet. Og for det andet lever vi i en tid, hvor samfundet fordrer, at børn lærer at klare sig uden, at mor og far er med på sidelinien hele tiden. Det er en vigtig læreproces for barnet, siger Lise Andersen.

– Det er også derfor, vi ”kører” barnet ind i børnehaven. Så han eller hun stille og roligt kan øve sig i, at mor og far går, men at de altid kommer igen.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang i børnehaven

Lise Andersen råder også til, at vi forældre ser barnets reaktion, for hvad det er – og ikke mere en det.

– Gråden betyder, at barnet helst vil være hos mor og far. Men det betyder jo bare, at barnet lærer at man ikke altid kan få det, som man helst vil, siger hun.

Hun understreger, at hvis barnet bliver ved med at være ulykkelig langt op af dagen, så kan der være noget andet galt, og så skal både pædagoger og forældre selvfølgelig reagere på det. Her kan du læse hendes bedste råd

9 gode råd, der gør det lettere at gå

1. Giv barnet tid til at vænne sig til at være i børnehaven om morgenen. Læs en historie eller hjælp barnet ind i en leg, men bliv aldrig længere end 10 minutter.

2. Hav god samvittighed! Dit barn reagerer på fornemmelsen af, at der er noget at græde over, fordi du er ked af at skulle gå. Prøv i stedet at vise barnet, at det er trygt for barnet at være i børnehaven.

3. Hvis det er muligt at overlade barnet til en af pædagogerne i børnehaven, er det tit rarest for alle parter.

4. Lad far aflevere, hvis det er mere smertefrit ( – og hvis det er muligt). Fædre er typisk mere kontante og mødre mere emotionelle. Så det kan være lettere for barnet, hvis den, der afleverer, ikke selv ser trist ud.

4. Børn har godt af faste rutiner. Lad barnet møde ”til tiden”, hvis børnehaven har mødetid. Hjælp barnet med at lægge madpakken i køleskabet og vink farvel i det samme vindue hver dag. Små faste ritualer kan gøre afskeden lidt lettere.

5. Hav en rolig morgen. Stå eventuelt lidt tidligere op, så morgenen ikke er alt for stresset.

6. Sørg for, at dit barn ved, hvad der skal ske i dag. Hvem henter? Skal de på tur med børnehaven? Skal dit barn have en ven med hjem om eftermiddagen? Osv.

7. Husk, at det er indkodet i børn fra naturens hånd, at de skal gøre, hvad de kan for at få mor eller far til at blive. At barnet græder behøver ikke at betyde, at barnet nu får traumer eller er rigtig ulykkeligt.

8. Lad være med at gå, uden at barnet ved det. Du risikerer, at dit barn ender med at tro, at ”mor og far kan forsvinde, hvis jeg vender ryggen til.”

9. Lav en aftale med pædagogerne om, at du ringer fem minutter efter, du er gået, så du lige kan høre, at dit barn er okay. Som regel holder gråden hurtigt op. Stol også på, at pædagogerne nok skal ringe og fortælle dig, hvis barnet bliver ved med at være ked af det.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvilken slags pasning skal du vælge?

LÆS OGSÅ: Gå ikke fra mig, mor!

LÆS OGSÅ: Jeg vil ikke i børnehave!

Oprindeligt publiceret november 2008.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Institution, Vuggestue og Børnepsykologi