Børn der græder

Foto: Getty Images Afskedstårer er aldrig sjove, men de kan faktisk ikke undgås helt.

Græder dit barn, når du går? Her er 10 råd til en lettere aflevering

Det er aldrig rart at tage afsked med et grædende barn i børnehaven eller vuggestuen. Men tårerne er helt normale, siger psykologen.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i november 2008. Efter aftale med psykolog Lise Andersen er artiklen redigeret af Lea Holdgaard Hansen.

Måske har du også prøvet at stå med en klump i halsen og vinke til en lille trold i vinduet, efter en tårevædet afsked i børnehaven eller vuggestuen. Måske har du også prøvet at blive hængende alt for længe og læse historier og lege med legoklodser og perleplader i timevis i håb om, at din søn eller datter snart blev så optaget af legen, at du kunne smutte – lettere forsinket – af sted på arbejde.

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Hvad sker der for de 3- og 6-årige?

Hvis ja, så er du ikke alene. De allerfleste forældre har oplevet perioder, hvor deres barn ikke vil give slip på mor eller far. Men hvorfor alle de tårer? Og kan de overhovedet undgås?

Derfor græder dit barn

Psykolog inden for børne- og ungeområdet, Lise Andersen, siger helt kategorisk: “Nej, tårer kan ikke altid undgås.”

Hun forklarer, at gråden har at gøre med børns naturlige tilknytningsadfærd til deres forældre, som starter allerede, når en kvinde bliver gravid.

"Børns overlevelse er afhængig af, at mor og far ikke går deres vej. Helt tilbage fra stenalderen har det været nødvendigt for barnet at kunne påvirke forældrene til at blive – og det gør barnet ved at græde. Så derfor alle tårerne", siger hun.

Gode råd til aflevering under coronaepidemien

At komme tilbage vil være lidt som en mini-indkøring, fordi børnene kommer tilbage til en lidt ændret hverdag i institutionen. Psykolog Lise Andersen råder derfor til følgende:

 • Se den nye hverdag som en mini-indkøring, hvor dit barn igen skal lære at gå i vuggestue eller børnehave og lære at sige farvel til dig. Giv evt. barnet kortere dag i begyndelsen.
 • Hvis dit barn går i børnehave, så tal med dit barn om den nye hverdag og fortæl dem om, hvad der kommer til at ske. Lyt til dit barn og hjælp det med at forstå, hvis det har nogle spørgsmål eller bekymringer.
 • Tal med dit barn om de voksne, det nu skal til at møde igen, og som skal tage sig af det. Vis det evt. billeder fra vuggestuen eller børnehaven og mind det om dejlige stunder med kammeraterne.
 • Sørg for at dit barn er trygt, har kontakt til de andre børn eller har kontakt med en tryg voksen, inden du går.
 • Kontakt pædagogerne, hvis du har nogle bekymringer om dit barns trivsel eller reaktioner.

Men er det ikke synd for barnet, at det bliver ked af det? Ikke ifølge psykologen:

"Et barn vil ofte græde, hvis der sker noget uvant, som det er usikkert på. Vuggestuen eller børnehaven er noget, som ikke er farligt for barnet, og som barnet skal vænne sig til. Vi lever ikke i stenalderen mere, men i et samfund, som fordrer, at børn lærer at klare sig uden, at mor og far er med på sidelinjen hele tiden. Det er en vigtig læreproces for barnet," siger Lise Andersen og fortsætter:

"Det er også derfor, vi ”kører barnet ind i børnehaven. Så han eller hun stille og roligt kan øve sig i, at mor og far går, men at de altid kommer igen."

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang i børnehaven

Lise Andersen råder derfor til, at vi forældre ser barnets reaktion, for hvad det er – og ikke mere en det.

"Gråden betyder, at barnet helst vil være hos mor og far, men i det moderne samfund kan det ikke lade sig gøre for de fleste familier. I vores samfund øver vi derfor barnet i, at andre steder end hos mor og far også kan være trygge steder at være."

Psykologen anerkender dog samtidig, at det kan være svært for forældrene, når et barn græder:

”Som forældre er vi, tilsvarende børnene, fra naturens hånd kodet til at reagere på vores børns gråd. Derfor kan det selvfølgelig være hårdt som forældre at aflevere et grædende barn.”

Hun understreger, at hvis barnet bliver ved med at være ulykkelig langt op af dagen, så kan der være noget andet galt, og så skal både pædagoger og forældre selvfølgelig reagere på det.

Her kan du læse Lise Andersens 10 bedste råd til aflevering.

Bemærk, at disse råd er udarbejdet til en aflevering under normale omstændigheder og altså ikke tager højde for de ændrede retningslinjer for aflevering under corona-epidemien.

10 gode råd, der gør det lettere at gå

 1. Giv barnet tid til at vænne sig til at være i børnehaven om morgenen. Læs en historie eller hjælp barnet ind i en leg, men bliv ikke længere end 10 minutter.
 2. Hav god samvittighed! Dit barn reagerer på fornemmelsen af, at der er noget at græde over, fordi du er ked af at skulle gå. Prøv i stedet at vise barnet, at det er trygt for barnet at være i børnehaven.
 3. Hvis det er muligt at overlade barnet til en af pædagogerne i børnehaven, er det tit rarest for alle parter.
 4. Lad din partner aflevere, hvis det er mere smertefrit ( – og hvis det er muligt). Det kan være lettere for barnet, hvis den, der afleverer, ikke selv ser trist ud.
 5. Børn har godt af faste rutiner. Lad barnet møde ”til tiden”, hvis børnehaven har mødetid. Hjælp barnet med at lægge madpakken i køleskabet og vink farvel i det samme vindue hver dag. Små faste ritualer kan gøre afskeden lidt lettere.
 6. Hav en rolig morgen. Stå eventuelt lidt tidligere op, så morgenen ikke er alt for stresset.
 7. Sørg for, at dit barn ved, hvad der skal ske i dag. Hvem henter? Skal de på tur med børnehaven? Skal dit barn have en ven med hjem om eftermiddagen? Osv.
 8. Husk, at det er indkodet i børn fra naturens hånd, at de skal gøre, hvad de kan for at få mor eller far til at blive. At barnet græder behøver ikke at betyde, at barnet nu får traumer eller er rigtig ulykkeligt.
 9. Lad være med at gå, uden at barnet ved det. Du risikerer, at dit barn ender med at tro, at ”mor og far kan forsvinde, hvis jeg vender ryggen til.”
 10. Hvis du er bekymret for dit barns gråd, så lav en aftale med pædagogerne om, at du ringer fem minutter efter, du er gået, så du lige kan høre, at dit barn er okay. Som regel holder gråden hurtigt op. Stol også på, at pædagogerne nok skal ringe og fortælle dig, hvis barnet bliver ved med at være ked af det.

Sådan taler du med dit barn om coronavirus

 • Børn i før-skolealderen skal så vidt muligt skånes fra den corona-nyhedsstrøm, der kører.
 • Lyt til dit barns bekymringer og lad være med at bagatellisere dem.
 • Giv dig tid til at svare på dit barns bekymring og svar dem i børnehøjde. (Børn skaber billeder og fantasier ud fra det, de opfanger. De kan nogle gange være meget værre end virkeligheden, så det kan være vigtigt at få dem afkræftet).
 • Hvis du er bekymret, vil dit barn blive bekymret. Så sørg for selv at være så rolig som muligt. Det giver størst tryghed til dit barn.

Om eksperten

Lise Andersen er autoriseret psykolog med speciale i børnepsykologi. Hun arbejder primært med børn, unge og familier, ligesom hun arbejder som konsulent hos Familieretterne.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Institution, Vuggestue, Børnepsykologi og Børnehave