Guide: De første dage efter fødslen
SPONSORERET indhold

Guide: De første dage efter fødslen

Sig nej tak til (masser af) gæster, men yes please til mad leveret på dørtrinnet. Eksperten giver dig en lynguide til forberedelse op til og efter fødslen.

Af: Mette Seimann Simensen Foto: Getty Images
15. jun. 2020 | Børn | Vores Børn

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 25. august 2014. Efter aftale med jordemoder Anne Ruby er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Forbered dig på en hormonel rutsjetur

Det er en enorm livsændring at blive forældre. I det øjeblik moderkagen river sig løs, falder produktionen af progesteron og sender dig ud på en hormonel rutsjetur. Omvæltningen sker på få timer. Og de første dage efter fødslen er særlig følsomme.

“Når du er så hormonelt påvirket, bliver du langt mere sensitiv,” forklarer jordemor Anne Ruby.

“Det er også meningen, for du skal være emotionelt afskrællet, når du møder det lille, forsvarsløse barn. Barnet har brug for en nærværende mor; ikke en cool og tjekket mor", fortsætter hun og råder dig til blot at være i din sårbarhed, for den ruster dig til at kunne aflæse din babys behov.

“Pyt med at du bryder ud i lykkegråd, fordi din nyfødte vrikker med tæerne. Træk på skuldrene over, at du tuder af angst, fordi du frygter at tabe dit barn, når du tager ham op af vuggen. Din mand vil formentlig elske at se din mere skrøbelige og feminine side.”

“Moderne kvinder har travlt med at være supertjekkede, men læn dig ind i, at alt er nyt, og gå ærligt ind i den nye fase som forældre sammen med din partner. Hvis I er lydhøre for hinandens behov, bliver det en periode med intens kærlighed – til hinanden, den lille og den familie, I har skabt sammen.”

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: Måske du har oplevet den berømte tudetur

Gode råd til forberedelsen før fødslen

 • Køb ind 
  Køb duftende te, nødder og andre lækkerier. Handl på samme måde, som hvis I skulle 14 dage i sommerhus, og fyld fryseren med mad.
 • Find rollemodeller
  Hvem vil du gerne lytte til og tage imod råd fra? Jordemoderen, en god veninde, der har født, din moster? Det kan være svært at tage kontakt, når du er midt i tårer og usikkerhed, så frit dine rollemodeller for alt, hvad du orker, inden du føder.

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: Afstem forventninger med de nærmeste

Gode råd til at passe på dig selv efter fødslen

 • Del din usikkerhed
  Det er ikke pinligt at være usikker. Du må gerne ringe til fødegangen klokken tre om natten og spørge, om det er normalt, at baby trækker vejret på en uregelmæssig måde. Det er vigtigt, at du ikke bekymrer dig alene. Del din ængstelse med nogen, så finder du ofte en løsning.
 • Skab ro
  Sørg for at få ro den første tid. Meld ud til familien – også selv om svigermor eller faster Fie bliver skuffede. Du bliver slået ud, hvis du overbebyrder dig selv.

Anbefalet til dig