Udeleg med børn
Foto: Getty Images Udeleg med børn kan være fantastisk - men hvad skal vi finde på? Få 10 gode bud her!

Tid til udeleg? Her er 10 bud på anderledes aktiviteter i naturen

Naturen er dejlig – og endnu dejligere at opleve med børn. Men det kan også være en udfordring at finde på de sjove aktiviteter og udelege, der kan optage både store og små. Vi har spurgt stifterne af Instagram-profilen ”Ud med Ungerne” om deres 10 bedste bud på krea natur-underholdning. Og om de har en god naturquiz i ærmet – selvfølgelig!

Man behøver ikke nødvendigvis at være en passioneret naturnørd for at opleve naturen sammen med sine børn. Det kræver faktisk bare, at man har lysten til at komme ud, komme ned på knæ og få fingrene i jorden ifølge naturpædagog og medstifter af Instagram-profilen @UdmedUngerne Christoffer Ward:

"Det første og det vigtigste skridt er at gå ud ad sin hoveddør. For det er lige netop uden for hoveddøren, at naturen starter. Det er lige der, at mikroeventyret begynder. Ude i haven, i parken eller i baggården er der natur at undersøge. Hvor mange bænkebidere kan I f.eks. finde på 5 minutter?"

Her får Ud med Ungernes 10 sjove og anderledes bud på aktiviteter og udelege med børnene.

LÆS OGSÅ: Efterårsferie: 9 gratis oplevelser i naturen

1. Kartoffelfælde

Kartoffelfaelde
Foto: Ud med Ungerne

Insekter er spændende at kigge nærmere på, men nogle gange kan de være meget svære at finde. Derfor kan en insektfælde være en god måde at få fat i insekterne. Kartoffelfælden er utrolig simpel, men effektiv. Du skal bruge kartofler, en kniv og nogle elastikker.

Først skærer du kartoflen over på midten og udhuler hver af de to dele. Herefter skærer du en lille åbning – en slags insektdør - i den ene side af kartoflen, hvorefter du med en elastik sætter de to dele sammen igen. Læg den samlede kartoffel ud i en busk og vent på, at insekterne kommer på besøg i fælden.

2. Verdens nemmeste insekthotel

Insekthotel
Foto: Ud med Ungerne

Insekterne mangler steder at bo. Det kan vi heldigvis hjælpe dem med ved at lave såkaldte insekthoteller. Der er utallige måder at lave insekthoteller på, men den her version er nem at gå til. Ved hjælp af en mælkekarton og naturmaterialer kan I lave et insekthotel, der er lige til at flytte ind i. 

Skær 'vinduer' mælkekartonen og læg forskellige typer af naturmaterialer ind på hver etage. Det kan fx være bark, græs, halm eller lignende. Mælkekartonen kan du male og herefter stiller du den udenfor - og så er der ellers åbent for insekthotellet.

3. Bladdyr

Bladdyr
Foto: Ud med Ungerne

Naturen er fuld af farver og former, og derfor kan naturen bruges til mange ting. Et blad er et blad, men med et sæt øjne bliver det til et spøjst lille dyr. Om efteråret er der særlig god mulighed for at lave kreative bladdyr i mange forskellige farver. Saml en bunke blade og lav dem om til dyr ved at sætte øjne på eller tegn videre på dem på et stykke papir.

4. Regnorm

Regnorm
Foto: Ud med Ungerne

Hvordan ser det egentlig ud, når en regnorm graver rundt i jorden? Med et CD-cover, jord og regnorm er det faktisk muligt at se det med egne øjne.

Put jord og regnorm ind i CD-coveret og se dens færden rundt. Husk at sætte ormen fri igen, når I er færdige.

5. Bogstavjagt

Bogstavsjagt
Foto: Ud med Ungerne

Nogle gange kræver det lidt ekstra motivation at få børnene med ud på tur. Måske en gang bogstavjagt kan hjælpe. Hvem kan finde flest bogstaver i naturen? Gå på jagt sammen og led efter alfabetets bogstaver – de kan gemme sig alle steder.

Når I har fundet et bogstav, kan I krydse af i dette skema.

Skema til bogstavsjagt
Illustration: Ud med Ungerne

6. Nedbrydningsforsøg

Nedbrydning
Foto: Ud med Ungerne

Det kan være svært for de mindste at forstå, hvorfor vi ikke skal smide skrald i naturen. Med en nedbrydningskasse bliver det noget mere tydeligt, hvad der forsvinder, og hvad der ikke forandrer sig overhovedet.

Læg forskellige typer af skrald og naturmateriale inde under en kasse og sæt den et sted i naturen. Herefter kan I følge med i nedbrydningen hen over en periode.

7. Gem frø

Gem froe
Foto: Ud med Ungerne

Hvorfor kommer der egentlig grøntsager op af jorden? Og frugt på træerne? Det kan være svært at forstå, at et lille frø kan vokse sig stort og blive til noget, vi kan spise. Og at man kan gøre det igen og igen ved at så sine frø. Hvis man graver kerner/frø ud af naturens grøntsager og frugter, tørre dem og gemmer dem til næste år, det noget nemmere at forstå, hvor både frø og senere grøntsager og frugt egentlig kommer fra.

8. Sov ude med børn

Sov ude med boern
Foto: Ud med Ungerne

En tur ud i naturen er altid godt, men en overnatning ude i naturen er magisk. Når man sidder ude, mens solen går ned, man mærker at duggen falder, det bliver koldere, det bliver mørkt, og man kan holde øje med, at stjernerne kommer frem.

På forhånd har man klargjort sin lille rede - fx i shelter, i hængekøje eller under åben himmel – og så er man klar til at hoppe i soveposen og falde i søvn til naturens nat-lyde. Endnu bedre er det at vågne op med solen og tænde op i bålet for at få varmet kroppen godt igennem.

9. Pluk-selv bær

Pluk-selv med boern
Foto: Ud med Ungerne

Frugter og bær er ikke kun noget, vi køber i et supermarked og har man ikke selv en have, der byder på den slags, så er der heldigvis mange andre steder, hvor det er muligt at tage ud og plukke selv. Disse pluk-selv-steder er spredt ud over hele landet og kan findes på hjemmesiden selvpluk. Hvis du mere er til at plukke i den helt fri natur, skal du aldrig langt væk fra skovstien, før du møder et brombærkrat eller nogle lækre skovjordbær - og ungerne elsker den søde smag af bær.

Vær dog altid sikker på, at bærret rent faktisk kan spises og ikke er giftigt.

LÆS OGSÅ: Disse giftige bær skal du passe på, hvis du har små børn

10. Bålmad med børn

Mad over baal
Foto: Ud med Ungerne

Det er hyggeligt at lave bål. Det er endnu hyggeligere at lave mad over bål. Børnene kan sagtens hjælpe med i hele processen - fx til at slæbe brænde, tænde op i bålet, skære kød og grønt og ikke mindst røre i den boblende gryde. Det er aldrig for tidligt for børnene at lære sikkerheden omkring et bål, og hvordan man sikkert håndterer en kniv.

Findes der noget bedre end at nyde et lækkert måltid i bålets skær, hvor man selv har været med i hele processen?

LÆS OGSÅ: Find inspiration til mad over bål her

Quiz om naturen - for de mindste

Børnenes paratviden om naturen kan passende sættes på prøve som en del af udelegen. Her er 10 hurtige spørgsmål, du kan stille dit barn.

1) Hvorfor hedder det en vandrende pind?

A) Den ligner en pind
B) Den spiser med pinde
C) Den er en drillepind

2) Hvilket dyr havde lagt en lort på muldvarpens hoved?

A) Koen
B) Grisen
C) Hunden

3) Hvorfor er skal man holde sig fra fluesvampen?

A) Den stinker
B) Den er giftig
C) Den er pokkers grim

4) Hvad er en søhest?

A) En hest der elsker at bade
B) Et badedyr
C) En fisk der ligner en hest'

5) Hvad er en mariehønes superkraft?

A) Den kan flyve
B) Den kan skyde med laser
C) Den har røntgensyn

6) Hvordan slår edderkoppen sit bytte ihjel?

A) Den giver byttet otte flyvespark
B) Den bider det med sine giftkroge
C) Den skræmmer det til døde

7) Hvad farve har blækspruttens blod?

A) Blåt
B) Selvlysende
C) Gennemsigtigt

8) Hvad skal man gøre, hvis man bliver bidt af en skovflåt?

A) Få mor og far til at hjælpe med at fjerne den
B) Tisse på stedet, hvor den har bide
C) Skælde flåten ud

9) Hvor har krabben sit skelet?

A) I sin madpakke
B) Uden på kroppen
C) Sammen med deres fredagsslik

10) Hvad er fuglen muresejlerens superkraft?

A) Den kan flyve og sove på samme tid
B) Den kan rejse i tiden
C) Den bliver grøn og super stærk, hvis den bliver sur

Rigtige svar:

1: A
2: C
3: B
4: C
5: A
6: B
7: A
8: A
9: B
10: A

Vil du vide mere om børn i naturen?

Der er masser af inspiration at hente på Instagram-profilen @udmedungerne, hvor du får et katalog af ideer og aktiviteter, du kan lave med børn i naturen.

Bag @udmedungerne er Christoffer Ward og Jonas Gylling Greve, som arbejder som pædagoger i den samme naturbørnehave. Med en stor lyst til at være ude har de sammen skabt profilen i håb om at lære endnu mere om naturen og give deres passion videre til både deres egne og andres børn. Det arbejder ud fra en filosofi om, at jo mere børn lærer om naturen, jo mere passer de på den.

Christoffer Ward har to døtre på to og fem år, mens Jonas Gylling Greve har en datter på 5 år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Aktiviteter for børn