Sådan bliver din krop efter fødsel
SPONSORERET indhold

Hov, hvor blev min krop af?

Din krop bliver aldrig helt den samme igen efter en fødsel. Her bliver du forberedt på forandringer fra top til tå.

Af:: Katrine Bøg Foto: Lotte Andkilde
05. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Hår

Ingen grund til panik, hvis du ca. fire måneder efter fødslen taber hår. Det skyldes, at niveauet af hormoner i din krop falder. Er hårtabet voldsomt, kan du tage tilskud af selen og B-vitamin.

Bryster

Graviditeten, ikke amningen, får dine bryster til at svinde ind og hænge. Det må du leve med, for det kan desværre ikke undgås! Når du er færdig med at amme, kan du købe en god bh, der støtter og giver fylde de rigtige steder.

LÆS OGSÅ: Hulubulu – bryster hvor er i henne?

Fingre

Har du lidt af sovende fingre under graviditeten, gør du det måske også efter fødslen. Vær tålmodig, for der kan gå uger, før de er i fulde omdrejninger.

Hæmorider

Du risikerer at få hæmorider under graviditeten og selve fødslen, fordi trykket på karrene i endetarmen øges. Ofte fortager hæmoriderne sig igen ret kort efter fødslen, men ellers kan de behandles med salve eller stikpiller.

Kejsersnit-ar

Du kan opleve at være følelsesløs omkring arret i tiden efter fødslen, fordi nerve-enderne skal finde sammen igen efter at have været trukket fra hinanden. Nogle steder kan forblive følelsesløse. Prøv i så fald en gang om dagen at smøre arret med en E-vitamincreme/salve/olie, der hjælper på hudens heling.LÆS OGSÅ:
Kejsersnit: ALT du skal vide før fødslen

Åreknuder

En tredjedel af alle gravide oplever at få åreknuder, der oftest ses på benene og omkring skedeåbningen. I reglen forsvinder de af sig selv efter fødslen; ellers kan det være nødvendigt at operere dem væk.

Pigmentforandringer

Nogle kvinder får pigmentforandringer under graviditeten. De fleste forsvinder efter fødslen, men ikke alle. Hjælpen findes i cremer, der kan udjævne forandringerne. Spørg fx en dermatolog, så du ikke ender med at købe dyre cremer, der ikke virker.

Maven

Det er ikke sikkert, at dit maveskind nogensinde får sin gamle elasticitet og spændstighed tilbage, men gør det noget, at man kan se, at du har født et barn? Selvfølgelig skal du i form igen, men giv dig også tid til at være mor og få amningen i gang.

Linea Fusca

Linea Fusca hedder en mørk streg fra navlen og ned til skambenet. Den skyldes en overpigmentering pga. graviditetshormoner og forsvinder i tiden efter fødslen.

Negle

Negle bliver let flossede og tynde efter en fødsel, fordi vigtige mineraler og vitaminer går til dannelsen af barnets mælk. Styrk dem med fx selen og B-vitamin, eller spis fed fisk.

Strækmærker

Når de elastiske fibre i underhuden går fra hinanden, risikerer du at få strækmærker. Det sker ofte under en graviditet, hvor huden udspiles. Strækmærker kommer oftest på maven, brysterne og lårene, og vil ofte være at se også efter en fødsel. De bliver blegere med tiden. Tag evt. et tilskud af zink, der øger dannelsen af kollagen og dermed elasticiteten af fibrene.

Fødder

Måske vokser dine fødder op til en hel skostørrelse under graviditeten. De skrumper ikke, når barnet er kommet ud, så glæd dig i stedet til nye sko …

LÆS OGSÅ: 5 øvelser: Kom i form efter ammestoppet

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om dine mor-bryster

LÆS OGSÅ: Elsk din krop, mor!