Husk din partner – trods børn
SPONSORERET indhold

Husk din partner – trods børn

Hvem skal smøre madpakken til børnehaven, hvem afleverer i morgen og er det far eller mor, der tager sig af forældremødet. De fleste børnefamilier kan nikke genkendende til, at dagligdagens praktiske gøremål fylder godt i hverdagen, og derfor kommer mange forældre til at glemme, hvem de var som par og individer, inden de fik børn.

Af: Tina H. Rogers, Voresbørn.dk, juli 2009
06. maj. 2009 | Børn | Vores Børn

”Selv om vi lever i individualisternes tid, så glemmer mange forældre sig selv. De bliver syltet ind i ansvar og mange praktiske gøremål. Hvis man er træt og føler, at man løber rundt i et musehjul, så påvirker det også børnene. Det er derfor vigtigt at prioritere sit parforhold, så man husker på, at man ikke kun er forældre,” siger psykolog og parterapeut Camilla Holst fra City Terapi.

Mange forældre har fritidsinteresser uden for hjemmet og bruger mange timer på arbejdspladsen, så voksenbehovet bliver dyrket, men tiden på tomandshånd med sin partner, bliver derimod ofte glemt.

”Der er en tendens til, at når man endelig har tid og mulighed for en aften uden børn, så kommer man til at invitere Søren og Jette, for dem har man jo ikke set i lang tid. I stedet kan parforholdet  hos mange have godt af, at far og mor tager nogle timer sammen alene,” siger Camilla Holst.

Middag og biograf er nok
At overraske sin partner med en middag og tur i biografen er en klassiker, og ifølge Camilla Holst er det slet ikke nødvendigt at planlægge en romantisk miniferie eller storslået middag, for at skabe lidt mere energi i parforholdet.

Det er i stedet langt vigtigere at lytte til sig selv og hinanden i forhold til, hvad man går og længes efter. En dag i ro og mag i haven kan være lige, hvad nogle har brug for, mens andre går og drømmer om at få tid til at komme ud og klatre. Derfor foreslår Camilla Holst, at man holder et lille møde med sin partner om, hvad den værdifulde tid sammen skal bruges til.

”Det er vigtigt at få afstemt forventningerne, og vigtigt også at kunne gå på kompromis, så begge får noget ud af tiden sammen. Tag udgangspunkt i hvor du er lige nu, og gør det, der ligger lige til højrebenet. Lej for eksempel en film og hold en spontan hyggeaften. Man kan for eksempel også tænke tilbage på de aktiviteter, man plejede at foretage sig, inden man fik børn, og gøre nogle de ting igen,” siger parterapeuten.

Det er oplagt at forbinde alenetid med partneren med sex, men ifølge Camilla Holst har der de sidste ti år været så meget fokus på, at det som forældre kan være svært også at finde tid til sex, at det nærmest bliver unaturligt og forceret, når man endelig har tiden sammen.

”Fremfor at tænke, at nu skal man være sexede sammen, blot fordi man er alene, skal man hellere fokusere på at have en sjov og hyggelig eftermiddag eller aften sammen. Lykkedes det så vil man igen se det attraktive ved hinanden, og så kommer sex helt naturligt efterfølgende,”
siger Camilla Holst.

Selv om børn generelt nyder godt af, at deres forældre får et afbræk fra de mekaniske hverdagsrutiner, så opfordrer hun ikke til, at man holder lange ferier uden børnene.

”Alt med måde. I hverdagen undværer man jo børnene meget, mens de er i daginstitution, så det er nok med nogle små pusterum, hvor man kan lægge forældreansvaret fra sig et øjeblik. Der er jo regler for stort set alt, og mange krav at leve op til, så derfor er det så vigtigt lige at vende tilbage til sig selv som menneske og partner frem for forældrerollen, men selvfølgelig med øje for barnets tarv. Vi tog på skiferie uden børn, og det gør jeg aldrig igen, men en weekend med en overnatning et sted kan gøre, at man kommer hjem med fornyet energi,” siger Camilla Holst.