Line kæmpede med yoyo-vægt - i dag hjælper hun andre med at tabe sig

Line kæmpede med yoyo-vægt - i dag hjælper hun andre med at tabe sig

Line Hedegaards egen kamp med yoyo-vægt gjorde, at hun fandt frem til principperne bag ”Stabilt Vægttab”, som hun i dag bruger til at hjælpe andre til at tabe sig.

Hendes verden logo farv

Nye vaner 

”Stabilt vægttab” handler som udgangspunkt om at finde stabilitet i dine vaner og gøre dem holdbare. 

"Jeg har meget fokus på at vi skal væk fra den tankegang med, hvor hurtigt vi skal tabe os, men i stedet fokusere på, hvor holdbart vi kan tabe os. Rigtig mange er – ligesom jeg selv var det i mange år – drevet af quickfixes, men de holder ikke i længden."

"Det er langt mere interessant, at det bliver stabilt, for det er det, der giver os den ro, vi har brug for til at komme i mål," siger Line Hedegaard. 

Det første redskab, hun anbefaler er, at tage udgangspunkt i dig selv. Hvor er du henne i livet, og hvad vil give mening for dig lige nu? Er det at skære ned på usunde vaner? At blive mere aktiv? At få en bedre søvn, der kan lede til mere overskud? 

"Når vi taler vægttab, så taler vi kost og bevægelse, og så tror vi, at vi skal gøre det hele på én gang, men sådan hænger det ikke sammen. Ingen kan ændre alt på én gang. Start med at gå 10 minutter og byg en selvtillid op. Tag ét skridt af gangen, så du styrker dig selv til at tro på dig selv."

Line Hedegaard

Line Hedegaard

Line Hedegaard er bl.a. certificeret kostvejleder og positiv psykologi vejleder og står bag virksomheden Stabilt vægttab, hvor hun vejleder folk til vægttab. 

Hun har netop udgivet bogen ”Kalorielet aftensmad”. 

Se mere på Stabiltvaegttab.dk og @stabiltvaegttab

Line Hedegaard

Kosten 

Her gælder det om at gøre så nemt som overhovedet muligt. 

"Vi skal forstå, at hvis folk havde overskuddet til at ændre de ting, de gerne ville ændre, så havde de gjort det. Folk er pressede både fysisk og mentalt, så lad os mødes der, hvor vi er og se på, hvordan vi kan gøre det så nemt som muligt."

"Køb gerne frostgrøntsager samt færdigsnittet grønt. Der er ikke nogen skam i at købe færdiglavet mad, så længe vi vælger den sunde slags," siger Line Hedegaard. 

Hvilken slags grønt, der ender på tallerkenen er ikke så vigtigt i starten, så er du mest til cherrytomater, agurk og gulerødder, så start med det, og på sigt kan du vælge at skrifte til det mere fiberrige grønt som spidskål, grønkål, broccoli og spinat, der giver en større mæthedsfornemmelse.

"Derudover er det vigtigt at fokusere på at få godt med protein i form af kød, æg og mejeriprodukter i en kalorielet udgave, så du er sikker på at kunne spise nok til at blive mæt."

"Vi skal spise så meget som muligt, men stadig have et lille kalorieunderskud, så vi kan se, at vægten går ned," siger Line, der ofte bliver mødt af folk, der synes, at det er alt for lidt blot at tabe sig nogle hundrede gram om ugen.

"En uge er kun på syv dage, så det er faktisk rigtig fint. Og det er bedre at tabe sig lidt mindre og så have et stabilt vægttab end at sætte et mål, der hedder ét kilo om ugen og så blive skuffet."

Vær opmærksom på de skjulte kalorier

  • Dressingen til salaten 
  • Smør og andre fedtstoffer i maden 
  • Nødder vi snacker 
  • Fløden til sovsen 
  • Kød med høj fedtprocent

Spis efter tallerkenmodellen

Ønsker du ikke at tælle kalorier, kan tallerkenmodellen hjælpe dig med at skabe overblik over din portion. 

Vælg en normal størrelse tallerken og fordel maden sådan: 

25 % kulhydrat 

25 % protein 

50 % grønt 

1 spsk. fedtstof 

Er du mere sulten, når tallerkenen er tømt, så fokuser på mere grønt og protein.

Kalorier 

Når man starter en omlægning af vaner, kan det være en rigtig god idé at danne sig et overblik over, hvad de forskellige fødevarer indeholder af kalorier. 

"Jo mere kalorielet, du gør din mad, jo mere mad kan du spise, før du rammer fx 500 kalorier. Så har du fokus på fedtfattige produkter og mere grønt i dine måltider, kan du pludselig skabe ret store måltider for dig selv," siger Line Hedegaard, der særligt bruger fokusset på kalorieindtaget for at sikre folk en rettesnor, men også at de får nok mad. 

"Når vi får en bevidsthed om, hvad madvarerne indeholde kaloriemæssige, bliver vi også opmærksomme på, at vi ikke får for lidt mad. Vi må ikke gå og være sultne, for det leder til uhensigtsmæssig overspisning, og tankegangen om, at en kur kun er ”rigtig”, hvis vi er sultne, er en forældet og forkert tankegang."