Line kæmpede med yoyo-vægt - i dag hjælper hun andre med at tabe sig
Line Hedegaards egen kamp med yoyo-vægt gjorde, at hun fandt frem til principperne
bag ”Stabilt Vægttab”, som hun i dag bruger til at hjælpe andre til at tabe sig.
”Stabilt vægttab” handler som udgangspunkt om at finde stabilitet i dine vaner
og gøre dem holdbare.
"Jeg har meget fokus på at vi skal væk
fra den tankegang med, hvor hurtigt vi
skal tabe os, men i stedet fokusere på,
hvor holdbart vi kan tabe os. Rigtig mange
er – ligesom jeg selv var det i mange år –
drevet af quickfixes, men de holder ikke i
længden."
"Det er langt mere interessant, at
det bliver stabilt, for det er det, der giver
os den ro, vi har brug for til at komme i
mål," siger Line Hedegaard.
Det første redskab, hun anbefaler er, at
tage udgangspunkt i dig selv. Hvor er du
henne i livet, og hvad vil give mening for
dig lige nu? Er det at skære ned på usunde
vaner? At blive mere aktiv? At få en bedre
søvn, der kan lede til mere overskud?
"Når vi taler vægttab, så taler vi kost og
bevægelse, og så tror vi, at vi skal gøre det
hele på én gang, men sådan hænger det
ikke sammen. Ingen kan ændre alt på én
gang. Start med at gå 10 minutter og byg
en selvtillid op. Tag ét skridt af gangen, så
du styrker dig selv til at tro på dig selv."
Line Hedegaard
Line Hedegaard er bl.a. certificeret kostvejleder og positiv psykologi
vejleder og står bag virksomheden Stabilt vægttab, hvor hun vejleder
folk til vægttab.
Hun har netop udgivet bogen ”Kalorielet aftensmad”.
Se mere på Stabiltvaegttab.dk og @stabiltvaegttab
Kosten
Her gælder det om at gøre så nemt som
overhovedet muligt.
"Vi skal forstå, at hvis folk havde
overskuddet til at ændre de ting, de gerne
ville ændre, så havde de gjort det. Folk er
pressede både fysisk og mentalt, så lad os
mødes der, hvor vi er og se på, hvordan
vi kan gøre det så nemt som muligt."
"Køb
gerne frostgrøntsager samt færdigsnittet
grønt. Der er ikke nogen skam i at købe
færdiglavet mad, så længe vi vælger den
sunde slags," siger Line Hedegaard.
Hvilken slags grønt, der ender på tallerkenen er ikke så vigtigt i starten, så
er du mest til cherrytomater, agurk og
gulerødder, så start med det, og på sigt kan du vælge at skrifte til det mere fiberrige grønt som spidskål, grønkål, broccoli
og spinat, der giver en større mæthedsfornemmelse.
"Derudover er det vigtigt at fokusere
på at få godt med protein i form af kød,
æg og mejeriprodukter i en kalorielet udgave, så du er sikker på at kunne spise nok
til at blive mæt."
"Vi skal spise så meget som
muligt, men stadig have et lille kalorieunderskud, så vi kan se, at vægten går ned," siger Line, der ofte bliver mødt af folk, der
synes, at det er alt for lidt blot at tabe sig
nogle hundrede gram om ugen.
"En uge er kun på syv dage, så det er
faktisk rigtig fint. Og det er bedre at tabe
sig lidt mindre og så have et stabilt vægttab end at sætte et mål, der hedder ét kilo
om ugen og så blive skuffet."
Vær opmærksom på de skjulte kalorier
Dressingen til salaten
Smør og andre fedtstoffer i
maden
Nødder vi snacker
Fløden til sovsen
Kød med høj fedtprocent
Spis efter tallerkenmodellen
Ønsker du ikke at tælle kalorier,
kan tallerkenmodellen hjælpe
dig med at skabe overblik over
din portion.
Vælg en normal
størrelse tallerken og fordel
maden sådan:
25 % kulhydrat
25 % protein
50 % grønt
1 spsk. fedtstof
Er du mere sulten, når tallerkenen er tømt, så fokuser på mere
grønt og protein.
Kalorier
Når man starter en omlægning af vaner,
kan det være en rigtig god idé at danne
sig et overblik over, hvad de forskellige
fødevarer indeholder af kalorier.
"Jo mere kalorielet, du gør din mad,
jo mere mad kan du spise, før du rammer fx 500 kalorier. Så har du fokus på
fedtfattige produkter og mere grønt i dine
måltider, kan du pludselig skabe ret store
måltider for dig selv," siger Line Hedegaard, der særligt bruger fokusset på kalorieindtaget for at sikre folk en rettesnor,
men også at de får nok mad.
"Når vi får en bevidsthed om, hvad
madvarerne indeholde kaloriemæssige,
bliver vi også opmærksomme på, at vi
ikke får for lidt mad. Vi må ikke gå og
være sultne, for det leder til uhensigtsmæssig overspisning, og tankegangen om,
at en kur kun er ”rigtig”, hvis vi er sultne,
er en forældet og forkert tankegang."