Her er 5 helt fantastiske nordiske getaways, som du bare må opleve
Mad i topklasse, hotelværelser i luksuriøst design og spaoplevelser, der får dig fuldstændig ned i gear. Kom med til fem helt særlige nordiske getaways, hvor nogen ligger så tæt på Danmark, at de kan nås på få timer, og andre så nordligt, at du vil føle dig som gæst i en helt anden verden.
I det nordligste Sverige ligger et hotel, hvor du kan bade direkte i den iskolde elv og spise bjørn til aftensmad. Som navnet antyder, ligger Arctic Bath ret langt nordpå i Sverige.
Faktisk lige under Polarcirklen i den lille by Harads med kun 500 indbyggere.
Den mægtige Luleälv flyder nordfra med iskoldt frisk smeltevand, og elven og dens historiske betydning for området er omdrejningspunktet for Arctic Spa. Hovedbygningen, som indeholder reception, restaurant, bar og spa, er placeret i midten af de fritliggende og flydende værelser og er inspireret af tidligere tiders tømmertransport på elven.
Den ligner ved første blik en kæmpe bunke sammenfiltrede træstammer, men et ekstra kig gør det tydeligt, at den helt unikke bygning bare passer perfekt ind i landskabet.
Værelset
Arctic Bath består af seks flydende huse, som hver er et værelse, og derudover er der en række værelser og suiter på land. De flydende værelser ligger langs bredden af elven med en lang – og meget stabil – flydende bro ud til hver.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Værelset kan bedst beskrives som en suite. Det er kæmpestort, og det samme er badeværelset, som fra brusekabinen har direkte udgang til et dæk med solstole helt ud til elven.
Værelset er udstyret med minibar, og der kan bestilles fra baren i receptionen. Vi havde som sædvanligt medbragt en flaske bobler, som vi nød på terrassen.
Annonse
Maden
Vi havde flottet os og booket to nætter samt aftensmad begge dage. Restauranten var meget omhyggelig med, at vi fik to forskellige menuer, så vi fik en særlig oplevelse begge aftener.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Maden er 100 procent baseret på lokale smage og råvarer, så menuen bestod af både ren, bjørn og elg og selvfølgelig fisk fra Luleälven.
Oplevelser
Spaen på Arctic Bath er fuldstændig forrygende fed. Den ligger i midten af den vildt udseende hovedbygning, og der er mulighed for at sidde i opvarmet vand eller i et stort kar i midten, som er vand direkte fra elven – en meget kold oplevelse!
Artiklens skribenter, Inge og Jakob Skovdal, nød udsigten til den fantastiske Luleälv fra det varme spabad.Foto: Inge og Jakob Skovdal
Vi sad i det opvarmede med drinks, tog en tur i saunaen, dyppede os i det kolde, og så tilbage til vores drinks. Serviceniveauet er virkelig højt og kombineret med, at der er ganske få gæster på stedet og få pladser i restauranten, føler man sig virkelig velkommen, og alle er ekstremt opmærksomme, hjælpsomme og nærværende.
Prisen
To overnatninger inklusive to x aftenmenu og morgenmad kostede cirka 14.000 svenske kroner. På tidspunktet kunne man minimum booke to nætter, men det er også så særligt og så langt væk, at én nat næsten ikke er nok.
Helt oppe ved polarcirklen i Finland kan du slappe af i sauna – og besøge julemanden.
Tæt på den finske del af den nordlige polarcirkel ligger Rovaniemi, som er hovedbyen i landsdelen Lapland. Byen har 75.000 indbyggere og er forholdsvist stor omgivet af bakker og bjerge og selvfølgelig skov.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Det er allerede en populær skidestination om vinteren, men det nordlige Finland, og resten af det nordlige Norden, er også et besøg værd om foråret og tidligt efterår.
Værelset
Kæden Lapland Hotels Sky ligger i bakkerne helt inde ved Rovaniemi. Der er dog stadig et par kilometer ind til centrum, så det fungerer bedst med en bil. Hotellet ligger utrolig smukt, selvom det er placeret tæt på en stor by.
Stilen i byggeriet er moderne med lave bygningen, men med fuld speed på indvendig hygge med store pejse, kæmpe vinduer med udsigt overalt og en virkelig rar stemning.
Nogle af værelserne har egen sauna, som med fordel kan tændes op, så den er varm og klar til et besøg efter aftensmaden.
Maden
Vi havde kun én overnatning, så vi kørte ned i byen og spiste på en lokal restaurant. Til gengæld spiste vi morgenmad på hotellet, som var både meget lækker og finurlig.
Annonse
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Den bestod af en del lokale specialiteter og delikatesser som bær, fisk og kød fra området, men den var veldisponeret, så menuen blev særlig i stedet for sær.
Oplevelser
Rovaniemi er den finske udgave af julemandens by - retfærdigvis er der jo et par forskellige steder, han kommer fra. Få kilometer udenfor Rovaniemi ligger Santa Claus village, som er en gigantisk ”landsby” med enormt mange gæster, busser der ruller ind og uendelige muligheder for indkøb.
Der er outlets for alle de store finske brands, masser af restauranter og værksteder og selvfølgelig julemandens posthus.
En slags Finland møder Disneyland møder Legoland, og selvom det lyder som værende mest for børn, er det også sjovt at besøge for voksne.
Vi købte en del håndlavede knive, som der er flere værksteder, der laver. De er virkelig flotte og udført med materialer fra egnen.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Prisen
Prisen for et værelse med sauna er 1.700 kr., og generelt er maden på samme prisniveau som i Danmark. Der er ikke entré til julemandens by, til gengæld er der næsten garanti for, at du får lyst til at shoppe.
Knystaforsen
Michelinmad over bål
Tæt på Danmark venter en overdådig smagsoplevelse lavet over åben ild.
For nogle år siden åbnede Nicolai og Eva Tram fra Danmark restaurant Knystaforsen i Rydöbruk ved den gamle hovedvej Nissastigen lidt nord for Halmstad i Sverige.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Det er ikke et sted, hvor Michelinstjernerne falder tæt, alligevel fik de efter meget kort tid tildelt en af slagsen. Gigantisk thumbs up for et sted med den placering, og som ovenikøbet insisterer på, at maden skal tilberedes over bål – udendørs.
Værelset
Den gamle direktørvilla er indrettet med værelser, og det kan anbefales at booke overnatning. Stilen er gammeldags svensk med et moderne touch, og villaen ligger kun 150 meter fra restauranten, så det er nemt at stavre hjem efter mad- og drikkemenuen.
Maden
Et besøg på Knystaforsen er en opvisning i at blive overrasket konstant. Undervejs blev vi pludselig hevet med ud til bagsiden af huset for at se tre kokke lave al maden over nogle bål i køkkenbordshøjde.
Derefter blev vi placeret med tæpper rundt om et stort bål i nærheden for at betragte, at de med største præcision tilberedte æbleskiver foran os. Det hele gjort med det forrygende værktøj flambadou – et slags jernkræmmerhus som benyttes til at overhælde en ret med flydende fedt.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Friture deluxe og en ting, vi herefter bare måtte eje. Middagen løber over 18 små serveringer af nordisk mad med stor fokus på fisk. Alt serveret på specielle måder, f.eks. på små sten eller mosbunde. Vi var høje på oplevelsen og vinen begge gange, vi var der, og jeg er heller ikke i tvivl om, at vi kommer igen.
Oplevelser
Vi har besøgt Knystaforsen to gange, og det er en sand opvisning i at styre en aften. Helt fra starten, hvor man bydes velkommen af Nicolai, introduceres og bliver sat til bords. Retterne er virkelig balancerede, og man forundres over og tvivler næsten på, at alt laves over bål.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Restauranten ligger i et større område, som engang var et stort savværk ved Knystaforsen, den stærkt brusende flod, som passerer midt igennem det hele. Det er et af de steder, hvor man med det samme overvejer, hvem man skal have med derop og dele oplevelsen med næste gang.
Prisen
Menuen koster 2.550 svenske kroner, dertil kan vælges forskellige drikkemenuer til mellem 1.050-2.500 svenske kroner.
En overnatning i den gamle villa koster 500 svenske kroner pr. person, og tilkøb af morgenmad ligger til 600 kr. pr. person.
Ästad Vingård
Lokal vin i mageløse omgivelser
Der venter masser af overraskelser og en overdådig spa i et tidligere svensk landbrug.
Ästad Vingård startede som et helt almindeligt småt landbrug engang i 1940’erne. I 1980’erne blev den en af pionererne på økologisk mælk i Sverige, og i 2010, da der var et generationsskifte, besluttede man at plante solaris-vindruer.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Nu står der 30.000 solaris-stokke samt lidt chardonnay og pinot noir. Der blev i starten lavet lidt besøgslandbrug, som siden har udviklet sig til et gigantisk spaområde, både ude og inde.
Værelset
Der er mange værelser, bygget i små firlængede klynger, og der er netop bygget helt nye værelser – eller rettere huse. For det er små parcelhuse placeret midt i en lille sø, man kan bade i.
De nye huse er kæmpestore og fantastisk flot og stramt indrettet i japandi-stilen, som er en fusion mellem den skandinaviske og japanske stil. Alt er gennemført og luksuriøst.
Oplevelser
Selve huset ligger frit på en mark, og fra vejen ligner det et stort drivhus i dansk parcel-stil. Bagsiden ligger ud mod en skrænt til en sø, men det først, når man bliver lokket nedenunder, at man opdager, at huset er bygget ind i skrænten og åbenbarer udsigt til søen.
Spaen på Ästad Vingård er så stor og med så meget plads, at også de introverte føler sig tilpas.
Her er blandt andet seks indendørs sauner, masser af bassiner, nogle opvarmede og nogle med koldt vand fra søen, små damphytter samt en lang række forskellige massagebehandlinger.
Maden
Der er tre restauranter på stedet, men Äng, som er Ästad Vingårds topspisested med én stjerne i den eftertragtede lille røde bog, er noget for sig.
Alt er vanvittigt gennemført, maden, betjeningen og den subtile lille rejse, man bliver taget på. Fra de første casual retter i en bar ovenpå til at sidde i lidt loungestemning for til sidst at tage en tur ned med en sort elevator, gennem vinkælderen og ud i en åbenbaring af udsigt og nydelse ved borde i en smuk restaurant.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Middagen er en fem timers rejse, der tager dig gennem 18 serveringer, alle med fokus på lokale råvarer. De laver en dejlig mousserende vin på solaris, og de andre druer eksperimenteres der stadig med. Det kan anbefales at prøve, da lokal vin altid smager bedst på stedet, selv i Sverige.
Priser
Book med fordel deres pakker med to nætter inklusive aftensmad, heraf den ene aften på Äng, morgenmad samt adgang til spa i to dage.
Pakken starter ved omkring 8.200 svenske kroner pr. person, og der kan tilkøbes på både værelser og indhold.
Bruket i Viared
Krebsegilde og lokal underholdning
Et Bruk i Småland byder på både gennemført gøgl og glamping.
Der er masser af såkaldte ”bruk” i Sverige, nok bedst oversat til ”brug” på dansk, altid i forbindelse med en flod eller å, så vandkraften i tidernes morgen blev udnyttet til en form for produktion. En del af dem er vakt til live, nogle som museumsværksteder, andre med alle mulige forskellige formål.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Ved byen Borås i Småland ligger Bruket i Viared, som er et vildt sted. Der er koncerter eller arrangementer næsten hver weekend hele året, dog mest aktivitet i forår, sommer og det tidlige efterår, og det er næsten altid virkelig godt, sjovt og utrolig flot.
Brukets overnatningsmuligheder er glamping i bedste stil. Området har 11 luksustelte, hvoraf de tre er suiter med fire senge og seks meter til loftet. I teltet er der både plads til senge samt et opholdsområde, og de mange lyskæder i loftet giver masser af hygge.
Maden
Vi har et hus tæt på, og har været en del gange til deres jul- og påskefrokoster, som er en udsøgt fornøjelse og et studie i at opstille de flotteste buffeter.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
I 2024 havde vi tilmeldt os deres ”kräftskiva”, i Danmark ofte kendt som krebsegilde. Vi havde bestilt selve krebsemiddagen inkl. drikkepakke, dvs. øl, vin og et herligt snapseudvalg. Udover alle de traditionelle retter var det allersjoveste en hyret entertainer, som alle svenskerne tydeligvis kendte og elskede, når han hvert kvarter brød ud i en kendt sang for fuld mikrofon.
Det var stærkt underholdende og en smuk og velsmagende aften.
Oplevelser
Lokaliseret fem kilometer uden for Borås, med et lidt fesent industrikvarter på den ene side, bliver man næsten urolig, når man nærmer sig Bruket, men indenfor bliver al tvivl gjort til skamme. Der er forskellige små shops, restauranter, bageri, udstillinger og en kæmpe udendørs scene til bands.
Foto: Inge og Jakob Skovdal
Hele området er totalt gennemført og flot. Det er tydeligt, at der er tænkt i, at alt skal passe sammen, uanset hvor man bevæger sig hen på området. Det er sjovest med et besøg, når der er et arrangement i kalenderen, men butikkerne har altid åbent.
Prisen
Krebsegilde plus drikkepakke koster cirka 1.000 svenske kroner pr. person.
Vi sov ikke i glampingteltene, men valgte i stedet et værelse på et slags vandrehjem indrettet på den gamle kaserne i byen Borås tæt på til den nette sum af 270 svenske kroner for et dobbeltværelse.