Barnedåb
SPONSORERET indhold

Hvad skal barnet hedde?

Hvad kalder man Darwins lillesøster – Nova, Dot eller Curie? Brian Mørk ved, hvor vigtigt et navn er, men med halvanden uge til babys barnedåb står alt stadig åbent.

Af: Brian Mørk
12. aug. 2010 | Børn | Vores Børn

Jeg har været i den her klemme før – at skulle finde på et navn til mit barn. Sidst gik det over al forventning, da vi gav sønnen det prisvindende navn Darwin og slog alle rekorder i, hvor godt et navn kan være. Desværre har det betydet, at vi nu er nødt til at overgå det ultimativt perfekte, og det er vist både uladsiggørligt og umuligt.

Så hvad kalder vi datteren? Der er i skrivende stund halvanden uge til barnedåben. Vi har inviteret gæster og købt mad til festivitas og bestilt tid i Guds hus med en pastor af Guds nåde, men vi har stadig ikke noget navn.

LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne

Nobelprisvinder in spe

Det er selvfølgelig ikke helt sandt. Vi er ret sikre på, at hun skal hedde noget med Mørk til sidst. Bare for at holde traditionerne i hævd. Og loven. Og så er der et par mellemnavne, vi vist også er rimelig enige om, hustruen og jeg. Muligvis Curie, efter den nobelprisvindende fysiker Marie Curie, muligvis Sun- Tzu efter den nobelprisvindende kinesiske krigsfilosof, og muligvis Isis efter den nobelprisvindende egyptiske gudinde. Muligvis. Man kan aldrig være helt sikker i vores husstand.

Jeg har i min uudgrundelige naivitet flere gange over de sidste måneder troet, at vi havde bestemt os for et fornavn. Der har været aftaler, enighed og håndslag på navne som Nova, Dot, Curie (igen) og Tesla (efter den nobelprisvindende serbiske opfinder). Hver gang har jeg fortalt familie, presse og venner om det nye vidunderlige navn, blot for at komme hjem en time efter til en viv, der alligevel ikkesynes, hun kan kalde bebsen lige det navn. ‘Det passer bare ikke til hendes personlighed’ er påstanden normalt, og jeg kigger søgende efter en personlighed på en baby, der endnu ikke har udviklet evnen til at vende sig om.

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af Disney

Lis-Tis, Karen-Tæne

Man vil gerne give barnet et navn, der er anderledes og ikke bare et i mængden. Men man løber den risiko at give sit barn et navn, der bare er fjollet: Narnia, Kastanie, Aurora Borealis eller Marie-Louise-Amalie (undskyld til dem, der har børn med de navne, men I har selv været ude om det).

Man gider heller ikke give dem et navn, der ligefrem indbyder til dril og hån i skolegården: Helle-Bælle, Lis-Tis, Karen-Tæne eller Mette Vuns. Med et belastet navn som Brian er jeg kun alt for klar over, hvor dygtigt onde børn griber fat i og udnytter den slags mobbeguf. Det gør voksne for den sags skyld også.

LÆS OGSÅ: Top 100: De mest populære navne

Selvfølgelig er der onde tunger, som vil påstå, at også mine børns navne er hen i vejret latterlige. Det skal de da have lov til. Smag og behag er forskellig. Der skal være plads til uenighed, så længe det er mig, der bestemmer i sidste ende. Og det er det ikke engang. Det er hustruen.

Men det kan jo være, det slet ikke bliver et problem. Hvis vi ikke har et fint navn klar om små syv dage, er der noget med, at pigebarnet skal hedde Margrethe efter regenten. Hvis hun så bliver drillet, kan jeg skyde skylden på monarkiet.

Jeg vasker mine hænder.

LÆS OGSÅ: 41 geniale gaver til barnedåb og navngivning

LÆS OGSÅ: Barnedåb: Lækker buffet til store og små