Min mand fortryder utroskab, hvordan kommer vi videre?

Spørgsmål:

Kære Pernille,

Min mand har været mig utro og flyttede fra os i 10 måneder. Han valgte at forfølge en forelskelse, som han i dag ikke begriber, og som han mener udsprang af en art 40-års krise. Nu har han bitterligt fortrudt sit eventyr og vil gerne tilbage til sin familie igen.

Han er selv helt sikker på, at det ALDRIG vil ske igen. Jeg er i tvivl, om jeg kan tilgive ham. Han er parat til alt: individuel psykoanalyse, parterapi, flytte, rejse, sige sit job op – ja, kort sagt ALT, hvad han kan gøre for at gøre det godt igen. Jeg er i tvivl, om vi kan komme videre sammen, selv om vi har 4 børn, som selvfølgelig gerne vil se mor og far sammen igen.

Vi er begge klar over, at det er op ad bakke og kræver en masse samtaler, kameler der skal sluges og så videre. Hvordan vil du råde os til at komme videre? Og hvordan får jeg tillid til min mand igen?

Med venlig hilsen,

en tvivlende kone

Læs parterapeutens svar på næste side

Svar:

Kære tvivlende kone,

Din mand har været dig utro. Men han har også forladt dig og har de sidste 8 måneder været sammen med en anden. Det betyder, at der udover utroskab også har været samlivsophør. Her er altså ikke tale om, at I stadig bor sammen, og at han har været utro, men at han valgte den kvinde, som han var dig utro med.

Jeg forestiller mig, at du de sidste 8 måneder har brugt tiden på at sørge og orienterer dig mod dine nye livsbetingelser. Måske er du lige nu både bange, forvirret og håbefuld. Det må være rart at mærke, at din mand har fortrudt. At I, du og børnene, og det, I havde sammen, betyder mere end den anden kvinde.

Som du skriver, markerer din mand meget tydeligt, hvad han gerne vil. Han vil tilbage, men hvad vil du? Hvad er vigtigt for dig, hvis I skal finde sammen igen?

Når der har været utroskab i et forhold, er det altid vigtigt at se på, hvordan forholdet fungerede før utroskaben. Var forholdet gået i stå? Var det et kedeligt arbejdsfællesskab, hvor børnene fik lov at fylde det hele? Var der mange frustrationer og bag frustrationerne længsler og ønsker, som ikke blev hørt?

Har den utro part brug for bekræftelse, eller var vedkommende i krise (for eksempel 40 års krise)? Og fremadrettet hvordan vil vi gerne have vores forhold til at være? Hvilke drømme og visioner har vi for fremtiden, og kan de matche hinanden? Den proces kan nogle par selv håndtere, mens andre vælger at opsøge en parterapeut. Det kan være yderst gavnligt med en 3. person, der kan støtte parret igennem de svære følelser og den svære tid.

Tilliden kommer for de fleste igen med tiden, når de i lang tid har set, at der er handling bag ordene, at den utro adfærd ikke vender tilbage, da kan tilliden genskabes, men det tager tid. Da vi som mennesker er forskelligt sammensat, vil der være nogle, som aldrig vil kunne tilgive. De har måske oplevet svigt mange gange eller oplever sig så såret og krænket på krop og sjæl, at det ikke giver mening for dem at tilgive.

På vejen mod en genetablering af tilliden må svigtet bearbejdes. Med det mener jeg, at de følelser af vrede, sorg og svigt, som ofte går hånd i hånd med utroskab, må forstås og rummes af den anden. Nogle forsøger at springe over og komme hurtigt videre. Men den strategi kan sammenlignes med et betændt sår. Det kan godt være, at der dannes sårskorpe, men under dunker og banker det – så der skal sæbevand til, også selv om det svir.

Med venlig hilsen,

Pernille Hytte Bisgaard

Om eksperten

Pernille Hytte Bisgaard er uddannet sexolog, kognitiv terapeut og familieterapeut fra The Kempler Institute of Scandinavia. Hun har haft sin egen psykoterapeutiske praksis siden 2001. Hver måned svarer hun på Juniors læserspørgsmål om parforhold og familieliv. Skriv til par@juniormag.dk.