Sponsoreret indhold

Leg dig til et stærkt barn

Leg dig til et stærkt barn

Et skønt børneliv indeholder masser af leg, men særligt i barnets første 1.000 dage er leg vigtigt at sætte lidt ekstra fokus på. Det er nemlig her, at barnets udvikling drøner derudaf.

Leg er med til at udvikle barnets sanser og forme de sociale kompetencer – det ved du måske godt, men ved du også, at der er særligt drøn på udviklingen i de første år?

I de første 1.000 dage af barnets liv befinder det sig i sin største sansepe- riode. Barnekroppen oplever sanser gennem leg, og det udvikler dets hjerne. Derfor er det alfa og omega, at barnet leger og bliver leget med så tidligt som muligt, fortæller ergoterapeut og forfat- ter til bogen ’Leg med din baby’, Mette Vainer Wegloop.

Børns udvikling sker på fundamentet af de byggesten, de får skabt helt tidligt i livet, og her er legen i de første 1.000 dage særlig vigtig – især fordi, du, som forælder, hjælper dem gennem legen til at opleve, at de er selvstændige individer og kan magte verden. Sådan fortæller børnepsykolog, Margrethe Brun:

"Der er en tydelig sammenhæng mellem hver udviklingsfase af barnets liv. I de første 1.000 dage bliver børns sanse- apparat stimuleret gennem legetøj, der bimler og bamler, hvilket fanger deres opmærksomhed og øver det i at fokusere, men også i form af nærhed mellem dig og dit barn. Det er afgørende, at de får de byggesten med på livets rejse, og det gør de simpelthen gennem legen."

Børn udvikles i flere legefaser

I de første år udvikler barnet sig gen- nem flere legefaser. Fra 0-1 år er det samspil med forældrene, der er vigtig for barnets udvikling, da nærmest al leg foregår, ja, sammen med forældrene.

Fra 1-2 år leger barnet parallelt med andre børn, hvilket betyder, at børnene leger sammen uden egentlig rigtig at lege sammen. De bygger klodser og leger med biler hver for sig, men nyder, at der er en ligesindet at spejle sig i, forklarer Margrethe Brun Hansen.

Fra 2-3-årsalderen begynder de at efterligne og lege personer i deres liv

via ’far, mor og børn’-agtige lege. Ens for faserne er, at hvert enkelt trin danner grundlag for at kunne mestre kompeten- cerne i det nye.

Før barnet kan kravle, kræver det, at det lærer at holde hovedet selv og at trække benene op under sig. Det lærer barnet ved, at forældrene f.eks. cykler med dets ben, træner nakken ved at læg- ge barnet på maven og sætte et stykke legetøj foran dets ansigt, samt træner dets sociale forståelse, når mor er væk, pludselig er der, og så er hun væk igen i ’borte, tit-tit’-legen, fortæller psykologen og forklarer at den stimulerende leg er afgørende for, at barnet både trives socialt, kognitivt og motorisk.

Vildere, far, højere, mor

Det er trygt og godt at mærke nærheden, kys, grin, kram og velkendte ansigter, lyde og dufte fra og med sine forældre, og trygheden i legen spiller en rolle for udviklingen af barnet. Derfor er det heller ikke så vigtigt, at du hver dag skal opfinde den dybe legetallerken. Børn keder sig nemlig ikke så tidligt i deres liv.

Hvis børn konstant skal forholde sig til nye ting – nye lege, en ny verden ved start i institution, nye soverytmer og nye udfordringer hjemme på stuegul- vet – bliver de så skrupforvirrede oveni hovedet, at de ikke når at absorbere alt det, de lærer gennem legene, fortæller Mette Vainer Wegloop.

På samme måde, som børn har det bedst med at komme i seng på nogen- lunde samme tidspunkt hver dag, vil de også gerne høre ’Min kat den danser tango’ som godnatsang igen og igen. Det er trygt, rart og velkendt, og når man har skabt den trygge base for sit barn, kan man begynde at udfordre dets sanser med nye og vildere lege.

Starter I i det små, kan I gøre sving- turen vildere og højere, og jo flere gange, I gør det, jo bedre bliver barnet til helt automatisk at reagere på, at ’hov, når jeg er ude af balance, skal jeg spænde op i musklerne for ikke at falde sammen’. Når barnet bliver ældre, og er ved at falde over en kantsten, jamen vupti, så reagerer kroppen prompte, fordi den fra barnsben har lært, hvordan man skal spænde op i kroppen, siger ergotera- peuten og pointerer, at I ikke behøver at tilbyde barnet 150 forskellige vilde lege. Tværtimod.

Som forælder skal du blot sørge for at sætte de trygge rammer, så den vilde leg ikke bliver farlig – og panik ikke, hvis repertoiret ikke er enormt. Gentagelser af gode lege er nemlig de vigtigste lege.

Tre vigtige ting at huske...

  1. GÅ EFTER DE SMÅ SIKRE SUCCESER
    Når du skal vælge legetøj til dit barn, er det vigtigt altid at vælge efter, hvad dit barn kan mestre. Gå efter de små sikre succeser, som betyder, at barnet mestrer de kompetencer, legetøjet lægger op til. Det er især vigtigt, når barnet når toårsalderen, hvor de kan og vil alt selv.
  2. SÆT RAMMEN, OG LAD SÅ BARNET BESTEMME LEGEN SELV
    Det er ikke altid så vigtigt, at du lægger dig ned og siger ’fut fut’, når dit barn leger med tog. Det vigtige er, at legen er barnets egen og som forældre gælder det mindst lige så meget om at sætte rammen for barnet ved at hjælpe med at bygge togbanen. Herefter kan du vurdere, i hvor stor grad du skal lege med, for du er måske interessant i to minut- ter, hvorefter barnet skal undersøge togbanen, og så er du uden af legen igen. Og det er helt okay.
  3. NÆRVÆR OG SAMSPIL ER LIGE SÅ VIGTIGT SOM LEGETØJ
    Nærvær fra og samspil med foræl- drene er mindst lige så vigtig for barnets udvikling, som stimulerende legetøj. Selvfølgelig udfordres bar- nets fantasi og motoriske udvikling af legen og med legetøj, men at være der for barnet og tale med det om fantasien, klodserne og dukken er også en vigtig del af barnets ud- vikling. Det er derfor vigtigt at gå ind i legen og dialogen, når barnet ’byder dig indenfor’.

Kilde: Margrethe Brun Hansen

Legetøj til børn på 0-1år

I denne periode er der særligt fokus på former og mennesker. Barnet undersøger alt med munden og øver sig i at få styr på balancen.

Derfor er særligt legetøj, der styrker og stabiliserer balancen, nakken og håndens funktion et hit. Se gerne efter: rangler og rasleæg, som barnet kan gribe ud efter, få til at sige lyde, og øve sig i at holde fokus med; bløde bolde, som barnet kan holde om, gribe ud efter og bevæges sig hen imod den. Bolde med pigge kan stimulere følesansen; spejle, fx på bamser, uroer eller legestativet. Spejle træner barnet i at ligge på maven. VOB-BR_1_614.jpg1. Æsel, 149 kr. 2. Dinosaur, 39 kr. 3. Klokkebold, 99 kr. 4. Rejsebog, 99 kr. 5. Kanin bamse, 199 kr. 6. Lastbil, 149 kr. 7. Baby pastel bil, 149 kr. 8. Rangle, 119 kr. 9. Trekantet gribelegetøj, 199 kr. 10. Min første fodbold, 69 kr. 11. Pjusket hund 47 cm, 249 kr.

De viste produkter kan købes i BR-butikker og på BR.dk.

Vi kan desværre ikke garantere, at alle de viste produkter findes i alle BR-butikker og på BR.dk

Legetøj til børn på 1-2år

Barnet begynder nu at ville og kunne gå. Det er også her, at det vender sig ud mod den store verden. Barnet vil være interesseret i andre legende børn, men er ikke nødvendigvis i stand til at lege sammen endnu.

Se gerne efter: gåvogne og -cykler til at stimulere balancen og komme fremad; klodser, der stimulerer barnets forhold til farver, former og fantasi og giver succesoplevelse ved at bygge ting selv; puttekasser styrker motorikken og kordinationen; trækkedyr, som barnet kan trække efter sig og udfordre motorik i forhold til at gå stabilt. VOB-BR_2_614.jpg1. Kæphest, 99 kr. 2. Gul bil, 99 kr. 3. Duplo - 10887, 349 kr. 4. Plus-Plus, 199 kr. 5. Påklædningspuslespil, 169 kr. 6. Bedstefar gris’ tog , 199 kr. 7. Pokémon bamse, 229 kr. 8. Gåvogn, 449 kr.

De viste produkter kan købes i BR-butikker og på BR.dk.

Vi kan desværre ikke garantere, at alle de viste produkter findes i alle BR-butikker og på BR.dk

Legetøj til børn på 2-3 år

Barnet begynder at identificere sig med og efterligne, hvad de voksne gør. Derfor er det i denne periode virkelighedstro legetøj, som ligner de voksnes redskaber på en prik, der er i højsædet.

Se efter: legetøjskøkken til at ’lave mad’ som mor og far; dukker, til at lege far, mor og børn og putte, pusle og synge for ’babyen’; værktøjskasser, så barnet kan ’hjælpe’ med at ordne praktiske ting og begynde at regne ud, hvad der sker, når det hamrer et bestemt sted; tøjdyr får for nogle børn en ny betydning, når de når til denne alder, for den bliver pludselig en ny, trofast ven, og måske skal den plejes og nusses om, som barnet selv bliver af dig, når det selv er forkølet eller hoster.

VOB-BR_3_614.jpg1. Markedsbod, 499 kr. 2. Doktorsæt, 249 kr. 3. Duplo - 10928, 349 kr. 4. Mit første kamera, 129 kr. 5. Løbehjul, 399 kr. 6. Værktøjskasse, 349 kr. 7. Baby Born dukke, 599 kr. 8. Tesæt, 169 kr. 9. Støvsuger, 329 kr. 10. Cars 3 biler, 3 stk. 99 kr.

De viste produkter kan købes i BR-butikker og på BR.dk.

Vi kan desværre ikke garantere, at alle de viste produkter findes i alle BR-butikker og på BR.dk

Små læseheste

Det er aldrig for tidligt at stimulere barnets sprog og fantasi. Med bøger kan det lille barn begynde at koble historie og billeder, når I taler om, hvad katten siger, og at løven også skal sove – præcis som barnet skal. Og så er det bare et oplagt redskab til at skabe hyggelige og nærværende stunder.

VOB-BR_4_614.jpg1. Hold fest som en prinsesse, 129 kr. 2. Føl og rør Dinosauer, 79 kr. 3. Unicorn malebog, 39 kr. 4. Min funklende pailletbog - Havfrue, 49 kr. 5. Min funklende pailletbog - Ræv, 49 kr. 6. Musiksangbog for de små, 249 kr. 7. Godnathistorier, 129 kr. 8. Gurli Gris og den magiske enhjørning, 99 kr 9. Jeg elsker dig far, 49 kr. 10. Godnat Løve, 69 kr. 11. Min fantastiske karrusel bog, 69 kr. 12. Dyreunger, 40 kr. 13. Stjernedrys og Månestøv, 49 kr.

De viste produkter kan købes i BR-butikker og på BR.dk.

Vi kan desværre ikke garantere, at alle de viste produkter findes i alle BR-butikker og på BR.dk