‘Min mor køber bøger om opdragelse til mig’
SPONSORERET indhold

‘Min mor køber bøger om opdragelse til mig’

Liam bor med sin mor og far langt væk i Beirut, men det er alligevel svært for hans bedstemor, Lone Hertz, at blande sig helt uden om opdragelsen af sit barnebarn.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Trine Bukh
19. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

Der er normalt stille i skuespillerinde Lone Hertz’ rækkehus, men lige nu er der latter og lyden af et voksent menneske, der siger som en hest.

Det er 76-årige Lone Hertz, der løber rundt med en kæphest til sit toårige barnebarn Liams fornøjelse. Til hverdag bor Liam 3.000 kilometer væk i Beirut, hvor hans mor, Maria Lindhardt, er udsendt for Danmission.

– Men jeg forsøger at dele så meget som muligt med min mor. Det første skridt, det første ord, siger Maria.

LÆS OGSÅ: Lær at forstå bedstemor

– Ja, vi taler sammen flere gange om ugen på Skype. Det kan bare være svært at få til at passe ind. Jeg er jo nok ikke den klassiske bedstemor, for jeg arbejder stadig.

Bange for krig

Maria skulle kun være i Libanon et års tid, men indtil videre er det blevet til seks, da hun mødte sin mand Wissam kort efter ankomsten til landet. Sammen har de sønnen Liam.– Jeg har det ikke godt med, at hun og Liam er dernede. Men man lærer at skubbe tanken om krig væk, og jeg spørger også hele tiden Maria om, hvordan det ser ud dernede, siger Lone.– Det er en ustabil region, men før jeg blev mor, tænkte jeg ikke så meget over det. Nu har jeg ansvaret for et barn, og hvis jeg ikke føler, jeg kan beskytte ham, så må vi forlade landet. Men der er vi ikke endnu nu, siger Maria beroligende til sin mor.LÆS OGSÅ: Derfor har dit barn brug for bedsteLone tager turen til Beirut et par gange om året, men hun er ikke vild med det. Lange flyveture, overnatninger i lufthavne, usikkerheden … det bliver dog lidt bedre for hver gang.– Wissam er en fantastisk mand og far, og hans familie er så sød. Men det er svært at rejse for mig, fordi jeg stadig arbejder meget, siger Lone.– Men det er dejligt, at du kommer. Ikke kun for Liams skyld, men også for min. Det er en stor ting for mig at få lov til at dele mit liv med mine nærmeste, svarer Maria.

Bøger om opdragelse 

Trods afstanden er det svært for Lone at blande sig uden om opdragelse. Hun synes, Maria og Wissam er lidt for meget ‘pyt med det’.– Der er nogle ting med opdragelse, som ikke er så smarte, for når man først begynder på det, er det svært at komme ud af igen. Så jeg køber bøger om børneopdragelse til Maria. Men hun læser dem ikke, siger Lone.– Det gør jeg da. Eller, måske ikke den sidste, siger Maria. Lone og Maria griner.En mormor kan vist bare ikke lade være med at blande sig, er de enige om.LÆS OGSÅ: Lone Hertz: Dengang jeg blev mor …– Jeg gider ikke skændes med mine børn, så jeg stopper, når Maria beder om det, siger Lone og bliver afbrudt af den toårige, der er ved at dekorere det nylakerede gulv med flotte farver.– Nej, Liam, DET må du ikke. Maria, nu må du også selv passe lidt på ham, siger Lone, mens hun styrter efter Liam.– Det går af med sæbe. Slap af, mor. Det er bare vandfarve, siger Maria og smiler lidt til sin mor.

Stort savn

I hverdagen er det farmor, der hjælper mest, for i Libanon er kulturen en anden, og man kan forvente mere af bedsteforældrene, siger Maria.

– Jeg ved, hvad jeg kan bede Liams farmor om, selv om hun arbejder. Så meget ville jeg ikke kunne bede min mor om. Det er noget kulturelt. Men jeg ved, at min mor gerne ville være mere med, forklarer Maria.

– Ja, jeg savner dem, siger Lone.

– Men taget i betragtning af, hvor lidt de har været sammen fysisk, så kender Liam min mor utroligt godt. Vi har billeder af hende overalt, og han kalder ofte på Bedste Atju, griner Maria.

Liam jubler, da han hører ordene ‘Bedste Atju’. Det kalder han sin mormor, fordi hun synger en bestemt sang.

– Først den ene vej, så den anden vej, atju atju og skomagerdreng, synger Lone, mens Liam klapper og danser midt i stuen.

Marias kontrakt med Danmission løber fire år endnu. Derefter kommer de måske til Danmark.

– Åh … bare de vil bosætte sig et sted, som er nemmere at komme til. Men man bruger jo de betingelser, man har, siger Lone.

– Og vi klarer det jo rigtig godt, siger Maria og fortsætter:

– Se dem bare sammen. Liam synes jo, hun er verdens bedste bedste!

LÆS OGSÅ: 10 tip til god kommunikation med bedsteforældre

LÆS OGSÅ: Yildiz Akdogan: "Mine forældre har ikke blandet sig i noget som helst"

LÆS OGSÅ: Opdragelse: 7 synder, du aldrig må begå!