Mor til donorbarn: Ikke tid til at vente
Foto: Monica Bach

Mor til donorbarn: Ikke tid til at vente

Da Tricia fik lyst til at få børn, var der ikke tid til at finde den perfekte far. Her fortæller hun, hvordan hun tog beslutningen om at sætte Sebastian i verden ved hjælp af en anonym donor.

Hvorfor valgte du at få barn med en ukendt donor?

Jeg havde aldrig haft lyst til at få børn, selv om jeg har haft kærester, der gerne ville. Da jeg blev moster, ændrede det sig, men da var jeg single og for gammel til at vente på manden i mit liv. Jeg overvejede adoption, men ventetiden er for lang, og jeg ville gerne føde mit eget barn. Det tog mig to år at tage den endelige beslutning, fordi jeg skulle modnes til at turde træffe og stå ved et anderledes valg. Tanker som ‘kan jeg byde et barn og mig selv det?’ fyldte meget. Jeg synes også, det var underligt at gå på en klinik og få en sprøjte sæd.

Valgte du en donor med en bestemt profil?

Jeg valgte en donor, som ligner mig selv, fordi lægen rådede mig til ikke at give mit barn flere årsager til at føle sig anderledes. Så Sebastians far har blå øjne og leverpostejsfarvet hår som mig, men er ti centimeter højere.

Er det et fair valg at tage for dit barn?

Jeg er meget bevidst om, at jeg giver Sebastian en særlig udfordring. Men forudsætningen for en god barndom er mere end en mor og en far. Det er omsorgspersoner i det hele taget. Der er børn, som føler sig svigtet eller afvist. Sebastian er hverken svigtet eller afvist, han er valgt til! Jeg har sikret mig, at min familie også vil være der for ham.

Hvad vil du sige, når Sebastian spørger efter sin far?

Jeg vil sige: ‘Du har en far, men jeg kender ham ikke, fordi det er en læge, der har hjulpet mig med at få dig. Din far er et fantastisk menneske, fordi han gjorde det muligt for mig at få dig’.

Hvilke reaktioner møder du hos omgivelserne?

Hvis nogen har været negative, så har de ikke fortalt mig det. Folk har været glade på mine vegne. Nogle mænd kan godt føle sig overflødige, og spørge ‘Hvad så med os?’ Der er flere singlekvinder, som synes, at jeg er sej og bliver inspirerede. De spørger ind til mit valg, og jeg vil gerne bryde tabuer ved at fortælle om det.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Kærlighed, Familieliv og Donorbørn