Amning
SPONSORERET indhold

Nybagte forældre skal støttes i amning

Hvis amningen skal blive en god oplevelse, har du brug for omsorgsfuld støtte. Jordemoderforeningen efterlyser større fokus og flere ammespecialister.

Af:: Mette Hovmand-Stilling, Vores Børn, januar 2015
16. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Selv om de fleste nybagte mødre begynder at amme lige efter fødslen, er der mange af os, der dropper det igen, før vi havde forestillet os det.

– Hvis det ikke er dit eget valg, men et udtryk for, at du er blevet overmandet af hindringer i omverdenen, er det et problem. Hvis du gerne vil amme, skal du bakkes op, mener formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo.

På en travl fødegang kan det dog knibe med tid og ro – faktorer, som er vigtige i forhold til at vejlede de nybagte forældre og skabe optimale betingelser for at få amningen i gang, lyder det fra Lotte Broberg, vicechef på Rigshospitalets Barselshotel.

– Vi prøver at skabe gode rammer for den første amning. Det handler om ro på fødestuen, eksempelvis ved at vente med at veje og måle barnet, til det har suttet første gang, siger hun.

Afgørende hjælp på fødegangen

På den måde forsøger personalet at undgå at forstyrre barnet, der ofte instinktivt gerne vil sutte de første timer efter fødslen. Du kan også have brug for hjælp til at finde en god ammestilling og lægge dit barn hud mod hud ved brystet, hvis den lille ikke vil sutte. Det kan nemlig vække interessen, fortæller Broberg. – Generelt kræver det støtte og vejledning at få det til at lykkes. En del mødre bliver overraskede over, hvor stort og tidskrævende et arbejde det kan være at amme. Lillian Bondo mener ikke, at de sundheds- og tilknytningsmæssige fordele ved amning kan overdrives. – Derfor skal fødeafdelinger og sundhedsplejen sætte rigtig mange kræfter ind på at støtte mødrene og deres spædbørn og partnere. Det er en gevinst for alle, når det lykkes, siger Bondo. Hun mener, at en af løsningerne er flere specialister. – Det er så vigtigt at få uddannet ammespecialister inden for både jordemor- og sygeplejerskefaget og i sundhedsplejen, siger hun. Fødselsforberedelse med viden om amning for både den vordende mor og far har også enorm betydning. – Mange begyndervanskeligheder er lette at overvinde, hvis du er styrket i din lyst til at bede om hjælp, så snart du identificerer et problem, som du har hørt om i fødselsforberedelsen, lyder det fra Lillian Bondo.„

Læs hele temaet ‘Bryst eller flaske – hvad er det bedste for dit barn?’ i januarnummeret af Vores Børn