På med hue, baby!
SPONSORERET indhold

På med hue, baby!

Små hoveder skal holdes varme året rundt. Vi disker op med 12 søde huer i størrelse mini og gode råd til at sikre babys hoved mod kulden med den rette hue.

Af: Malene Lunddahl, Vores Børn.
01. okt. 2016 | Børn | Vores Børn

Noget af det første, der sker, når baby er kommet til verden, er, at din nyfødte får en lille hue eller sok på hovedet på fødeafdelingen. Egentlig ikke så mærkeligt, når man tænker på, at baby afgiver cirka 85 procent af sin kropsvarme via sit lille hoved.

Det er et stort temperaturskift at komme fra livmorens 37 grader varme univers til fødestuens dagligstuetemperatur. Ved kejsersnit er kuldechokket endnu voldsommere, da temperaturen på operationsstuen er lavere end på en almindelig fødestue.

LÆS OGSÅ: Vælg de rigtige vinterstøvler – Her er 9 gode bud

Hvis baby bliver for kold, kan den lille få problemer med at trække vejret, og en hue minimerer varmetabet og giver en lun og god start på livet. Det er også vigtigt at holde babys hoved lunt, efter at I er kommet hjem fra hospitalet, og den lille skal ud i verden. Men skal baby virkelig have hue på hele tiden?

Lige nu er den drilske efterårstid over os. Når solen er fremme, kan det virke som en højsommerdag, og du får hurtigt lyst til at befri både dig selv og junior for jeres tykke overtøj og smide hue og vanter langt væk. Men pas på.

I skyggen er temperaturen måske kun 12 grader og med lidt vind kommer den hurtigt ned på noget, der svarer til en vinterdag. Især små børn er meget udsatte for at blive mere nedkølede, end hvad godt er for småfolk.

– Hovedet er det lille barns største legemsdel og afgiver meget varme. Derfor er huen en vigtig kilde til at beskytte mod kulde og blæst, siger sundhedsplejerske Lena Dyhrberg.

Mærk varmen i nakken

Især babys fødder og hoved afgiver meget varme. Da baby endnu ikke selv kan regulere sin kropsvarme, bliver den nemt enten for varm eller for kold, og først når barnet er cirka seks måneder gammel, er centret for varmeregulering fuldt udviklet.I mellemtiden er det altså dig og far, der må mærke efter, om baby skal have huen på eller trøjen af.Det gøres via en meget enkel øvelse.– Dit lille barns kropstemperatur mærkes bedst i nakken. Mærk efter med et par fingre, om baby føles kølig, tilpas eller for varm. Hvis babys nakke er fugtig og varm, har barnet for meget tøj på. Føles huden kold, er baby for nedkølet, forklarer Lena Dyhrberg.Hun opfordrer dig til at se på dit barn. Har baby røde kinder og er fugtig i håret, er det måske tid til at lufte hovedet lidt og holde en pause fra dyner og uldtæpper. Sundhedsplejerskens erfaring siger, at der i dag er flere børn, der har det for varmt, end tidligere.LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige flyverdragt – her er 12 tjekkede af slagsen– Du vil gerne gøre det så godt som muligt, og så kommer du nogle gange til at give den lille for mange lag varmt tøj på. Brug din sunde fornuft, se og mærk på dit barn, og lav en vurdering af, hvor meget tøj der er brug for, siger hun.Kun din helt nyfødte behøver en lille hjelm eller kyse indenfor. Det er primært i de første skrøbelige uger, understreger hun.Er baby for tidligt født, kan din nyfødte i højeste grad have brug for en hue, fordi kroppens varmeregulering ikke er optimal endnu.

Efterår er huevejr

Men hvornår skal stumpen så have hue på, og hvornår er det varmt nok til bare babyhoveder? Der er et par enkle grundregler, som du kan følge i babys første leveår:

• Alle unger skal have huer på i vintermånederne, og om vinteren er uld det bedste til at regulere varmen. Husk, at vinterhuen skal gå ned over ørerne, især når baby sover udendørs i barnevognen. En elefanthue er det allerbedste, når det er rigtig koldt, fordi den også slutter tæt omkring halsen.

• Selv om sneen smelter, solen titter frem, og du næsten kan dufte foråret, er huen obligatorisk, når baby er ude, helt frem til april eller maj alt efter, hvornår foråret for alvor melder sin ankomst. I overgangsperioderne, forår og efterår, er enten bomuld eller en kombination af uld og silke eller uld og bomuld det bedste valg.

• Om sommeren behøver baby som grundregel ikke at have hue på i skyggen, medmindre vejret er meget koldt eller blæsende. Huen kan til gengæld beskytte baby mod solens stråler, som kan gøre stor skade på den sarte hud på hoved, nakke og ører. Baby behøver ikke hue, hvis den sover indenfor eller i barnevognen i en lun udestue.

– Husk på, at det også er dejligt for baby at have hovedet frit en gang imellem, siger Lena Dyhrberg.

LÆS OGSÅ: Baby i kulden: Dyne eller voksipose?

LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din baby

LÆS OGSÅ: 7 veje til sunde vinterbørn